Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εδεσματολόγιον ηπειρώτικο​ν

"Ένα ταξίδι στην Ήπειρο σε κάνει να νιώθεις μια παράξενη γοητεία και μια περίεργη επίδραση, όπως αυτή που νιώθεις πάντα όταν σκύβεις πάνω σε άξια έργα τέχνης και αιχμαλωτίζεσαι από αυτά.
Εδώ αισθάνεσαι το ζεστό αγκάλιασμα της ζωής.
Εδώ οι σκέψεις σου φορτίζονται με συναισθήματα, αξίες και ιδανικά, που ζωντανεύουν τον παραδοσιακό ελληνικό κόσμο και τον πολιτισμό του.
Τα πάντα γύρω σου, οι βουνοπλαγιές, οι κάμποι, τα ποτάμια, οι λίμνες, τα γεφύρια, οι κεφαλόβρυσες με τους μύθους, οι απολιθωμένοι ήχοι των πετρομαστόρων και των αργυροχόων, διαποτίζονται με δύναμη ζωής».
Ηδύγευστη εισαγωγή από το «Εδεσματολόγιον Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, έθιμα, παραδόσεις και αυθεντικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής» της Νάντιας Σαραντοπούλου και του Γιάννη Σαραντόπουλου, εκδόσεις Σαββάλα.

Αμυγδαλάτα, γιαννιώτικα, καρυδάτα, κουσμερί, μαλεμπί με βύσσινο, μουσταλευριές, ροδόνερο και τόσα άλλα διατροφικά αριστουργήματα στον ηπειρώτικο κύκλο του χρόνου.
«Τα βρήκαμε σε σπίτια ταπεινά», σημειώνουν οι συγγραφείς.
«Με πόρτες ανοιχτές που ακόμα υπάρχουν.
Εδώ δεν μιλάς.
Ακούς μόνο.
Δεν πρέπει να χαθεί ο λόγος τους.
Για να μεγαλώσει το όραμα».

Εδώ, στην Ήπειρο, φύση και χτίσματα αγκαλιασμένα, χώροι φορτωμένοι με μνήμες και μυστήρια, τοπία με τα πιο αγαπημένα στολίδια που μπορεί να φορέσει η γη.
«Τόπος και άνθρωποι που διαφυλάσσουν τις αξίες των προηγούμενων γενεών, τα έθιμα, τις κοινωνικές συνθήκες της ζωής και τους ανθρώπινους δεσμούς.

Στην Ήπειρο μπορείς ακόμη να ακούς και να αισθάνεσαι την καρδιά των πραγμάτων».
kiousis@enet.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια