Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιατί καθαρίζει το σαπούνι;

Φανταστείτε έναν κόσμο δίχως σαπούνι. Πώς θα ήταν; Βρόμικος!
Άραγε, πώς ένα τόσο δα σαπουνάκι μπορεί και μας βγάζει....ασπροπρόσωπους;

Σύμφωνα με έναν ελληνικό μύθο, το σαπούνι κατάγεται από την αρχαία Ελλάδα, και μάλιστα από τη Λέσβο.
Όταν έκαναν θυσίες ζώων στη θεά Άρτεμη και έβρεχε, τα καμένα λίπη και οι στάχτες παρασύρονταν μέχρι το ποτάμι. Οι κυράδες που έπλεναν εκεί τα ρούχα τους παρατήρησαν ότι το κιτρινισμένο νερό καθάριζε καλύτερα τη μπουγάδα τους (τα παραδοσιακά σαπούνια φτιαχνόταν πράγματι με στάχτη και κάποιο έλαιο).
Λέγεται μάλιστα πως ο όρος "σαπούνι" ήταν παράφραση του ονόματος της ποιήτριας Σαπφούς που ζούσε στη Λέσβο.
Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, τα παραπάνω συνέβαιναν στον ποταμό Τίβερη, στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στους πρόποδες του βουνού Σάπο, από το οποίο και δανείστηκε το όνομά του το σαπούνι.
Το μυστικό κρύβεται στη σύνθεση του σαπουνιού, στα σωματίδια εκείνα που καταφέρνουν να κάνουν τη βρομιά και τα μικρόβια να κολλάνε επάνω τους. Όταν λοιπόν τρίβετε τα χέρια σας με σαπούνι, εκείνο "μαγνητίζει" τις ακαθαρσίες και στη συνέχεια έρχεται το νερό και στέλνει το βρόμικο πλέον σαπούνι στο καλό!.
Οι γιατροί λένε πως το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προφυλασσόμαστε από τις αρρώστιες.
Και σίγουρα πρέπει να πλένουμε μετά την τουαλέτα, όταν έχουμε παίξει σε εξωτερικούς χώρους, έχουμε χαϊδέψει ζώα και έχουμε φταρνιστεί ή βήξει.
Μπορεί τα μικρόβια να είναι αόρατα με το μάτι μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι τόσο μικρά ώστε να μην τα "τσιμπάει" το σαπούνι! 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια