Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σκύλοι - σωτήρες άγριων ζώων

ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ
Τέσσερις ανδαλουσιανοί σκύλοι με τους εκπαιδευτές τους "οργώνουν" ορεινές περιοχές στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, στο πλαίσιο προγράμματος της οργάνωσης "Αρκτούρος"
Στα Μετέωρα, στον Κόζιακα και στα Αντιχάσια όρη θα επικεντρωθεί η δράση της ομάδας, ώστε να προστατευτούν από.....

δολώματα θανάτου τα άγρια αλλά και τα ήμερα ζώα, όπως το κουτάβι τσοπανόσκυλο της φωτογραφίας
Στα Μετέωρα, στον Κόζιακα και στα Αντιχάσια όρη θα επικεντρωθεί η δράση της ομάδας, ώστε να προστατευτούν από δολώματα θανάτου τα άγρια αλλά και τα ήμερα ζώα, όπως το κουτάβι τσοπανόσκυλο της φωτογραφίας

Οι Ισπανοί "οργώνουν" τον Κόζιακα, τα Μετέωρα και τα Αντιχάσια, αναζητώντας δηλητηριασμένα δολώματα. Τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, με δύο συνοδούς, έφτασαν από την Ανδαλουσία στο πλαίσιο του προγράμματος "Life+Φύση και Βιοποικιλότητα", που εκπονεί η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και της δράσης που έχει σκοπό να εντοπιστούν χρήσεις δηλητηριασμένων δολωμάτων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Η ομάδα των σκύλων και των εκπαιδευτών τους επισκέπτεται χωριά και περιοχές όπου αναπτύσσεται το κυνήγι και, αφού εντοπίσουν, συλλέγουν τα δηλητηριασμένα δολώματα και τις φόλες.

Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων έχει ήδη περάσει από περιοχές των δήμων Καλαμπάκας και Πύλης Τρικάλων και εξουδετέρωσε αρκετά δολώματα, αλλά βρήκε επίσης και 4 νεκρά τσομπανόσκυλα, καθώς και τα κουφάρια ενός λύκου, ενός γάτου και ενός προβάτου, όλα δηλητηριασμένα.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ περισυνέλεξε δείγματα από τα υπολείμματα των δολωμάτων, καθώς και από τα νεκρά ζώα (με τη βοήθεια κτηνιάτρων από την Πύλη και την Καλαμπάκα) για περαιτέρω τοξικολογικές εξετάσεις που γίνονται στο πανεπιστήμιο Πατρών.
Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων εν δράσει στο χωριό Αγιόφυλλο του νομού Τρικάλων
Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων εν δράσει στο χωριό Αγιόφυλλο του νομού Τρικάλων

Την επιχείρηση επιβλέπουν τα δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας και υποστηρίζουν ενεργά με καθημερινή συμμετοχή οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Πύλης και Καλαμπάκας.

Επιπλέον γίνεται γνωστό ότι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει να λειτουργεί τη γραμμή 80011010101 (χωρίς χρέωση) για καταγγελίες περιστατικών δηλητηριασμένων ζώων.
Σκύλοι - σωτήρες άγριων ζώων
Η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων παίρνει συχνά ανεξέλεγκτες διαστάσεις και μεγάλος αριθμός νεκρών αλεπούδων που είχαν καταναλώσει φόλες εντοπίστηκε πριν από λίγο καιρό στον Δήμο Δομοκού Φθιώτιδας και στα Φάρσαλα Λάρισας.

Σημειώνεται ότι η δασική νομοθεσία απαγορεύει από το 1993 τη χρήση δηλητηρίων σε τροφές που προορίζονται για ζώα, καθώς αυτή δεν επηρεάζει μόνο την άγρια πανίδα (θηλαστικά και αρπακτικά πουλιά), αλλά έχει επιπτώσεις και στους κτηνοτρόφους, αφού θύματα των δολωμάτων πέφτουν συχνά και οι ποιμενικοί σκύλοι φύλαξης των κοπαδιών.

Σύμφωνα με στοιχεία οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ολόκληρες γενιές άγριων πουλιών και ζώων έχουν αφανιστεί, ενώ μόνο μέσα σε 15 χρόνια (1974-1989) εξοντώθηκαν 52.000 αλεπούδες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Οι ασυνείδητοι εμποτίζουν κομμάτια κρέατος με στρυχνίνη, κυανιούχο κάλιο και ισχυρά φυτοφάρμακα ή τοποθετούν σε αυτά θραύσματα γυαλιού, γεγονός που επιφέρει αργό και μαρτυρικό θάνατο στα ζώα, λίγη ώρα αφότου τα καταναλώνουν.

Θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων έχουν πέσει λύκοι, αλεπούδες, σκύλοι, αετοί, γύπες, ασβοί, ακόμη και οικόσιτα ζώα, αλλά και αρκούδες που κατεβαίνουν στα χαμηλά, κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

MAPIA ΡΙΤΖAΛEOY

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια