Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φενγκ Σούι: Οι χρυσοί κανόνες...

Πως πρέπει να διαμορφώσουμε το σπίτι και το γραφείο μας για να εξασφαλίσουμε προσωπική ευτυχία και επαγγελματική επιτυχία.
Τι συμβολίχουν τα ρούχα, τα αξεσουάρ και ο δεκάλογος για να απομακρύνουμε την αρνητική ενέργεια

Ο Τσου Λι, ένας μεγάλος δάσκαλος του Ταό, έλεγε:
«Ζωή είναι να μάθουμε να χορεύουμε με την ενέργεια του σύμπαντος και το Φενγκ Σούι είναι τα βήματα αυτού του χορού...»
Στην καθημερινή πρακτική λοιπόν, το Φενγκ Σούι βοηθά για τη δημιουργία αρμονίας στο περιβάλλον, με σκοπό την ευτυχία, την επιτυχία και την υγεία.
Εξασκείται εδώ και 4.000 χρόνια στην Κίνα και βασίζεται στην παλιά κινεζική αντίληψη -που συναντάμε και στην πλατωνική φιλοσοφία- ότι ο άνθρωπος και το περιβάλλον του πρέπει να εναρμονίζονται.
Πώς;
Επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός προσωπικού χώρου με αφθονία ζωτικής δύναμης.

Το Φενγκ Σούι, επίσης, πρεσβεύει ότι τα κτίρια είναι ζωντανά και όχι άψυχα όντα, τα οποία εκπέμπουν Τσι (ενέργεια που εμπεριέχεται σε όλα τα πράγματα).
Παρομοίως, οι ειδικοί του Φενγκ Σούι πιστεύουν ότι η ενέργεια (δηλαδή το Τσι) μέσα στο σπίτι μπορεί να μεταβληθεί ή να μπλοκαριστεί, οδηγώντας σε καταστάσεις που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τα οικονομικά, την υγεία, την εργασία, την ερωτική ζωή κ.ά.

Η «ανάγνωση» κάθε νέου χώρου
Στην Κίνα, σε κάθε καινούργιο σπίτι, πριν εγκατασταθούν οι ιδιοκτήτες του μέσα, φωνάζουν πρώτα κάποιον μυημένο στην τέχνη του Φενγκ Σούι.
Ο ειδικός του Φενγκ Σούι μπαίνει στο σπίτι, «διαβάζει» την ενέργεια του κάθε χώρου μέσα σε αυτό, εντοπίζει τα αδύνατα σημεία και κάνει στους ενοίκους προτάσεις για βελτιώσεις.
Η «ανάγνωση» γίνεται με τη βοήθεια ενός χάρτη που λέγεται μπαγκούα (Bagua), ο οποίος τοποθετείται πάνω στο σχεδιάγραμμα του σπιτιού.
Ο χάρτης αποτελείται από οκτώ τομείς, που είναι: η σταδιοδρομία, η εσωτερική γνώση, η οικογένεια, η ευημερία, η φήμη, ο γάμος, τα παιδιά και οι πιστοί φίλοι.
Οι τομείς αυτοί σχετίζονται με αντίστοιχα τμήματα του σπιτιού.
Αν ένα από αυτά τα τμήματα έχει ελλιπές σχήμα ή η διακόσμηση μέσα στα δωμάτια είναι λάθος, τότε ο αντίστοιχος τομέας της ζωής μπορεί να διαταραχτεί.
Είναι όμως δυνατόν μετακινώντας το κρεβάτι ή αλλάζοντας θέση σε έναν καθρέφτη να ελευθερωθεί η παγιδευμένη ενέργεια και να βελτιωθεί η υγεία μας, η διάθεσή μας ή τα οικονομικά μας.
https://3.bp.blogspot.com/_vG7-Duv0-xw/SQ4bXBxy3pI/AAAAAAAAAGE/54tog0n565U/s200/office-furniture-feng-shui.jpg
Ο ρόλος του σωστού προσανατολισμού
Το Φενγκ Σούι πρεσβεύει ότι καλύτερο είναι να βλέπουν τα κτίρια προς τον Νότο, διότι ο Νότος είναι το πιο ευοίωνο σημείο του ορίζοντα.
Τη θεωρία αυτή ασπάστηκαν μάλιστα τα περισσότερα παραρτήματα της γνωστής αγγλικής αλυσίδας Marks & Spencer στην Ανατολή, που έχουν σχεδιαστεί με τις προδιαγραφές της αρχής του Φενγκ Σούι.
Παρόμοια τακτική ακολούθησε και η ιδιοκτήτρια των «Τhe Body Shop» και ακολουθώντας τις συμβουλές ενός ειδικού στο Φενγκ Σούι γέμισε τα μαγαζιά με καθρέφτες «για να πάνε καλά οι δουλειές».
Οσον αφορά τον σωστό προσανατολισμό των κτιρίων, πολύ συχνά, οι ειδικοί στο Φενγκ Σούι χρησιμοποιούν μια γεωμαντική πυξίδα, τη «λούον παν», η οποία εξετάζει τον προσανατολισμό του κτιρίου σε σχέση με το ηλιακό σύστημα, τα αστέρια, τον ήλιο, τη σελήνη, τα στοιχεία και τις κατευθύνσεις.

Φενγκ Σούι και καριέρα
Για την επαγγελματική μας επιτυχία, η ενδεδειγμένη από το Φενγκ Σούι θέση καθίσματος είναι αυτή που μας επιτρέπει να βλέπουμε ποιος μπαίνει στο γραφείο.
Αντίθετα, η πιο ακατάλληλη είναι όταν καθόμαστε με την πλάτη προς την πόρτα, αφού έτσι κινδυνεύουμε να πιαστούμε ανέτοιμοι σε μια συγκεκριμένη στιγμή.
Πίσω από την πλάτη δεν πρέπει επίσης να υπάρχει παράθυρο, εκτός αν αυτό «βλέπει» σε τοίχο η άλλο κτίριο.
Εξίσου άσχημο είναι όταν σε σημαντικά meetings με συνεργάτες καθόμαστε στο γραφείο συσκέψεων έχοντας την πλάτη γυρισμένη στην πόρτα.
Επίσης, η τύχη της καριέρας μας ενεργοποιείται όταν διαλέγουμε ως χώρο μελέτης τη βορειοδυτική πλευρά του γραφείου ή του σπιτιού μας. όμως, ακόμα και αν βρούμε τη σωστή θέση καθίσματος και τον ιδανικό μας προσανατολισμό, σε ένα ακατάστατο δωμάτιο και πνιγμένο στα χαρτιά και τους φακέλους γραφείο θα είμαστε περιτριγυρισμένοι από αρνητική ενέργεια, αφού σύμφωνα με το Φενγκ Σούι η αταξία των πραγμάτων σκοτώνει τη θετική ενέργεια στον χώρο.

Συμβουλές για το υπνοδωμάτιο
Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι:
Ο ύπνος κάτω από επικλινή σκεπή (όπως είναι της σοφίτας) ενδέχεται να δημιουργεί πονοκεφάλους και εκνευρισμό, ενώ ο καθρέφτης απέναντι από το κρεβάτι αντλεί όλη μας την ενέργεια και εμποδίζει να κοιμηθούμε καλά.
Στο υπνοδωμάτιο δεν πρέπει επίσης να υπάρχει τίποτα που να θυμίζει τη δουλειά μας.
Ακόμα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παπούτσια.
Αν τα παραπάνω φαίνονται λίγο παράδοξα, η επόμενη συμβουλή των ειδικών του Φενγκ Σούι βρίσκουν σύμφωνη και την ελληνική λαϊκή - θρησκευτική παράδοση: «απαγορεύεται» να κοιμόμαστε με το κεφάλι στη Δύση και τα πόδια στην Ανατολή.
Είναι η θέση στην οποία τοποθετούνται οι νεκροί στην εκκλησία, αλλά και στον τάφο...

«Ξεφορτωθείτε» τα άχρηστα
Είναι γεγονός πως όλοι συνηθίζουμε να φυλάμε κάποια αντικείμενα που η «χρήση» τους έχει πια περάσει, με τη σκέψη ότι ίσως κάποτε τα χρειαστούμε.
Μάθετε, λοιπόν, ότι σύμφωνα με το Φενγκ Σούι αυτή η συσσώρευση άχρηστων πραγμάτων εμποδίζει τη ροή του Τσι στο σπίτι, την εργασία και τη ζωή γενικότερα.
Γι αυτό «όσοι νιώθετε τη ζωή σας κολλημένη» -συμβουλεύει ο Τζορτζ Μπέρντσαλ, συγγραφέας του βιβλίου «Πλήρης οδηγός Φενγκ Σούι»- «κοιτάξτε τα πράγματα που έχετε γύρω σας.
Τι δεν χρειάζεστε πια;
Αυτή η απλή κίνηση να ξεφορτωθείτε τα άχρηστα μπορεί να έχει εντυπωσιακό αντίκτυπο στην ευεξία σας.
Ενα απλό παράδειγμα άχρηστων είναι τα ρούχα που έχουν να φορεθούν τρία ή τέσσερα χρόνια, αλλά που τα κρατάτε για την περίπτωση που επανέλθουν στη μόδα.
Πράγμα αδύνατον, βέβαια.
Γιατί ακόμα κι αν συμβεί αυτό, το πιθανότερο είναι να μη σας ταιριάζουν πια.
Κάντε λοιπόν μια πρώτη αρχή από τα ρούχα και συνεχίστε και με ό,τι άλλο σάς είναι άχρηστο και περιττό».
Τι συμβολίζουν τα αξεσουάρ
Εκτός από τα ρούχα, σημαντικό ρόλο παίζουν στο Φενγκ Σούι και τα αξεσουάρ.
Το καπέλο συμβολίζει το αξίωμα, τον «τίτλο», την ξεχωριστή πλευρά μας, το πώς θέλουμε να μας δουν οι άλλοι. ενα καπέλο πολύχρωμο ή εξεζητημένο δείχνει ότι προβάλλουμε αξίες που δεν έχουμε κατακτήσει και μειώνει το κύρος μας, ενώ το μονόχρωμο δείχνει καθαρό και σταθερό στόχο.
Η ζώνη καλύπτει την περιοχή των ενστίκτων, το κέντρο βάρους του σώματος (κέντρο χάρα) και «προστατεύει» το σημείο πριν από τη γενετήσια περιοχή.
Επειδή αποκαλύπτει κατά πόσο ισορροπούμε ανάμεσα στις κατώτερες και τις ανώτερες πλευρές του εαυτού μας, καλό είναι και η ίδια να έχει μια ισορροπία.
Τα παπούτσια εκφράζουν τον τρόπο δράσης.
Έτσι, τα στενά παπούτσια δείχνουν προσεκτικές κινήσεις, τα μυτερά επιθετικότητα και διεκδικητικότητα, τα πλατιά πολλές δραστηριότητες, τα φανταχτερά επιφανειακή δράση με μικρό αποτέλεσμα και τα ανοιχτά προσαρμοστικότητα.
Οσο για τα πολύ ψηλά τακούνια, αυτά δείχνουν ανεδαφική δράση.
Φενγκ Σούι στον κήπο
Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, υπάρχουν δένδρα και φυτά με καλό, ουδέτερο αλλά και κακό Τσι.
Τα φυτά με αγκάθια και μυτερά φύλλα, όπως π.χ. η γιούκα, τα μπονσάι και τα δένδρα που γέρνουν δείχνοντας «θλιμμένα», όπως η κλαίουσα ιτιά, έχουν κακό Τσι και είναι καλύτερα ν αποφεύγονται.
Οι τριανταφυλλιές, αν και θεωρούνται ότι έχουν ουδέτερο Τσι, είναι πολύ καλές όταν φυτεύονται σε παρτέρια στο πλάι του σπιτιού ή στο μπροστινό μέρος του κήπου.
Ο πόθος, ο νάρκισσος και γενικά οι βολβοί θεωρούνται φυτά με καλό Τσι και συμβολίζουν την καλοτυχία.
Το μπαμπού, επίσης, συστήνεται για να διώχνει τα κακά πνεύματα, ενώ η μανόλια προσελκύει την ευτυχία.
https://3.bp.blogspot.com/_7r4f3dfANqs/TDHNsftaY2I/AAAAAAAABAg/uQamGBxM7-Q/s320/Turquoise_13362%5B1%5D.jpg
Για να απομακρύνετε την αρνητική ενέργεια μέσα από το σπίτι και να αυξήσετε τη θετική οι ειδικοί συμβουλεύουν:
Αποφύγετε πάση θυσία τις προεξοχές.
Είτε πρόκειται για μαρκίζες είτε για δοκάρια, σηματοδοτούν προβλήματα.
Το δοκάρι π.χ. πάνω από το τραπέζι της κουζίνας μπορεί να προκαλεί τσακωμούς σε ένα ζευγάρι.
Επίσης, αν το δοκάρι βρίσκεται πάνω από το κρεβάτι στο υπνοδωμάτιο, είναι πολύ πιθανό να δημιουργεί πεπτικά προβλήματα.

Προσέξτε τους καθρέφτες.
Το σχήμα τους καλύτερα να είναι στρογγυλό ή οβάλ και όχι τετράγωνο.
Χρειάζεται επίσης προσοχή και η τοποθέτησή τους μέσα στο σπίτι.
Αν τους βάλετε πολύ ψηλά, θα προκαλούν δυσφορία, ενώ, αν είναι χαμηλά, πονοκέφαλο.
Απομακρύνετε τα ογκώδη έπιπλα, καθώς και όσα έχουν γωνίες ή σκληρές προεξοχές.
Χρησιμοποιείτε μεταλλικά αντικείμενα.
Συνιστάται ιδιαίτερα το πέταλο του αλόγου, που όμως το κοίλο μέρος του πρέπει να κοιτά προς τα πάνω «για να μη φεύγει η τύχη».
Διατηρείτε στους προσωπικούς σας χώρους απόλυτη τάξη.
Αν σας αρέσει η ακαταστασία, η θετική ενέργεια δεν θα σας φτάσει ποτέ.
Πετάτε ή επιδιορθώνετε αμέσως ό,τι χαλάει.
Τα χαλασμένα αντικείμενα ή ο βουλωμένος νεροχύτης απορροφούν την ενέργειά σας.
Περνάτε περισσότερες ώρες στα φωτεινά δωμάτια του σπιτιού σας και αφήνετε το φως του ήλιου να μπαίνει στο σπίτι.
Ο ήλιος χαρίζει ενέργεια και βελτιώνει την ψυχική διάθεση.
Διαλέξτε για τους τοίχους απαλά χρώματα, όπως γαλάζιο για το υπνοδωμάτιο, απαλό ροζ για το γραφείο και γήινα χρώματα για την κουζίνα.
Μετατρέψτε το μπάνιο σας σε μίνι ιαματική πηγή, τοποθετώντας κεριά και αρωματικά έλαια.
Ενα μπάνιο με μεγάλο παράθυρο απέναντι στην μπανιέρα είναι επίσης ό,τι καλύτερο για να ονειροπολείτε, καθώς χαλαρώνετε στο νερό.
Η πόρτα του μπάνιου και το καπάκι της τουαλέτας πρέπει να μένουν πάντα κλειστά, γιατί διαφορετικά απομακρύνεται η καλοτυχία.
Φενγκ Σούι και στα ρούχα
Τελευταία άρχισε να εφαρμόζεται και στον δυτικό κόσμο, ένας ακόμα τομέας του Φενγκ Σούι που μας διδάσκει ότι τα ρούχα που επιλέγουμε δεν εκφράζουν μόνο την αισθητική μας, αλλά είναι και φορείς ενεργειών που εκπέμπουν στο περιβάλλον μηνύματα.
Παράλληλα, το Φενγκ Σούι των ρούχων έχει τους δικούς του αρμονικούς κανόνες, ιδιαίτερους για κάθε «περιοχή» του σώματός μας.
Οι ώμοι συμβολίζουν την αυτοπεποίθησή μας.
Ετσι, τα ρούχα με βάτες προσπαθούν, έστω και τεχνητά, να την τονώσουν.
Το Φενγκ Σούι, όμως, μας συστήνει ήπια κοψίματα, χωρίς αιχμηρά άκρα, που να μας αναγκάζουν να στεκόμαστε ευθυτενείς και χωρίς έπαρση.
Ο λαιμός αντιπροσωπεύει την έκφραση και την επικοινωνία, άρα ό,τι φοράμε σ' αυτή την περιοχή καλύπτει ή προβάλλει αυτές τις ιδιότητες.
Π.χ. οι στενοί γιακάδες, τα σφιχτά ζιβάγκο δείχνουν εσωστρέφεια, ψυχική απομόνωση ή μεγάλο αυτοέλεγχο.
Το Φενγκ Σούι συστήνει να αφήνουμε ανοιχτό τον λαιμό, ώστε να επικοινωνούμε χωρίς μπλοκαρίσματα. Αντίθετα, προτείνει να καλύπτουμε τον αυχένα (όπως ο μανδύας ή το μαντίλι στους παραδοσιακούς πολιτισμούς), γιατί είναι ενεργειακά ευάλωτος και εκτεθειμένος.
Το στήθος αντιπροσωπεύει το θυμικό, τις συναισθηματικές μας μεταβολές.
Τα ρούχα με ανοιχτό ντεκολτέ δείχνουν τη διάθεσή μας να εκθέσουμε τον ψυχικό μας κόσμο. Αντίθετα το πολύ κλειστό ή σφιχτό μπούστο εκφράζει το ανεξέλεγκτο συναισθηματικό ξέσπασμα.
Τα πολύ φαρδιά ρούχα, από την άλλη, εκφράζουν τον φόβο να φανούμε όπως είμαστε.
Το Φενγκ Σούι μάς συστήνει να αποφεύγουμε τα πολύ στενά ρούχα, γιατί μπλοκάρουν την ενέργεια, ενώ και τα φαρδιά πρέπει να ακολουθούν το σχήμα του σώματος, να «επικοινωνούν» μ' αυτό και όχι να είναι απλώς «ριχτά».
Η λεκάνη αντιπροσωπεύει τη γενετήσια ορμή, τα ένστικτα, τη βάση του κορμού μας, τον τρόπο που λειτουργούμε υποσυνείδητα.
Τα πολύ στενά ή τα ρούχα με χαμηλή μέση (όπως τα χαμηλά παντελόνια, που είναι της μόδας) δείχνουν την τάση να προβάλλουμε αυτό το σημείο, υποδηλώνοντας την ανασφάλεια και τον φόβο μήπως δεν μας «προσέχουν» οι άλλοι.
Αντίθετα, η καλυμμένη με φαρδιά ρούχα περιοχή αποκαλύπτει την ανάγκη μας να κρύψουμε ή να... ξεχάσουμε τη λεκάνη και ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει.
Το Φενγκ Σούι μάς συστήνει ρούχα λειτουργικά, που έρχονται σε επαφή με το σώμα, χωρίς να το πνίγουν, γιατί αλλιώς αυτό επιδρά αρνητικά στον ψυχισμό μας.
Τα πόδια αντιπροσωπεύουν τον τρόπο που δρούμε και πραγματοποιούμε τους υλικούς στόχους μας. Για παράδειγμα, το παντελόνι δείχνει μεθοδολογία, λογική, κατεύθυνση.
Αντίθετα, η κελεμπία και το μακρύ φόρεμα ή φούστα υποδηλώνουν φαντασία, έμπνευση, μεταβλητότητα, συναισθηματικές επιρροές, αστάθεια στη δράση.
Το Φενγκ Σούι μάς συστήνει μέτρο και ισορροπία, έτσι ώστε η ενέργεια να ρέει απρόσκοπτα στη βάση του σώματος και εμείς να αντλούμε όσο το δυνατόν περισσότερη από τη γη.
Τα πολύ στενά ρούχα (κολάν, φόρμα, κολλητά παντελόνια) δείχνουν εύκολη συγκέντρωση, δράση χωρίς δισταγμούς, έλλειψη προσποίησης.
katerina

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια