Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ψυχαργώς: κόπηκε η κρατική χρηματοδότ​ηση στο πρόγραμμα

Είναι η έκτη φορά τα τελευταία χρόνια που η κρατική χρηματοδότηση κόβεται στο πρόγραμμα "Ψυχαργώς", το οποίο με κόστος λίγων εκατομμυρίων ευρώ φιλοξενεί σε οικοτροφεία και ξενώνες 1.500 ψυχικά ασθενείς και παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας με κέντρα ημέρας, κινητές μονάδες κλπ, σε 35.000 ανθρώπους.
Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που παραμένει στα επίπεδα του 2005, κατά 45% επιπλέον στο τέλος Αυγούστου, στην πραγματικότητα .........

αποτέλεσε την πρώτη στάση πληρωμών, αφού όλο το ποσό που απέμεινε έχει εξανεμιστεί στο οκτάμηνο του έτους.

"Πώς θα βγει ο Σεπτέμβρης, ο Οκτώβρης, ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης; Είναι το νοίκι που συνήθως καθυστερεί και οι  μισθοί του προσωπικού που πληρώνονται όποτε υπάρχουν χρήματα. Και το φαγητό των ασθενών; Τα πιο αδύναμα τμήματα του πληθυσμού καταδικάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης σε εξαθλίωση", λέει η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας, Καίτη Μυλωνοπούλου.

ΚΑΕ 2544

Για τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών οι περικοπές έγιναν σε κωδικούς (ΚΑΕ 2544) και είναι αμφίβολο αν γνώριζαν τι έκοβαν. Άλλωστε, δεν είναι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής ψυχικής υγείας, που σε περιόδους οικονομικής κρίσης έχει σημαίνουσα αξία. Ο φόβος για το αύριο, το φάσμα της ανεργίας δοκιμάζουν τις αντοχές, με αποτέλεσμα την αύξηση των επισκέψεων στα ιατρεία  των ψυχιατρείων κατά 50%.

"Το σύστημα χρειάζεται να στραφεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα και πρόληψη. Με τον τρόπο αυτό και πόροι θα εξοικονομηθούν και η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί, αφού καταργηθούν ουσιαστικά τα ψυχιατρεία", εκτιμά η Μαρία Λαζαρίδου, συντονίστρια της επιστημονικής επιτροπής. Πρόταση για τη μείωση του κόστους και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών στην κοινότητα για την παρακολούθηση ψυχικά ασθενών με την εθελοντική συμβολή του επιστημονικού δυναμικού του δικτύου "Αργώς" έχει υποβάλει ο καθηγητής Π.Σακελλαρόπουλος, εκ των πρωτεργατών της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Είναι αλήθεια ότι η κρίση βρήκε την Ελλάδα απροετοίμαστη και χωρίς να έχει ολοκληρώσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Πρώτον, τα ψυχιατρεία δεν έκλεισαν, έμειναν μισάνοιχτα. Μάλιστα, οι περισσότεροι ψυχικά ασθενείς (το 65%) συνεχίζουν να εισάγονται σε αυτά με εισαγγελική εντολή, πολλές φορές με χειροπέδες.

Η γενιά των επιστημόνων που με μεγάλο ενθουσιασμό δούλεψαν στη Λέρο διασπάστηκε. Αργότερα εμφανίστηκαν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που μέσω πελατειακών σχέσεων πήραν κοινοτικά κονδήλια για οικοτροφεία, στα οποία είναι ανεκτό να δένουν τους ασθενείς...

"Είναι άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τον χώρο, καμία μεταρρυθμιστική κουλτούρα. Αυτοί απομονώθηκαν και δεν ανήκουν στο δίκτυο Αργώς" τονίζει στην "Κ" ο επίκουρος καθηγητής Στέλιος Στυλιανίδης.
Γαλήνη Φούρα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια