Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Συζητώντας για το σεξ με έναν... έφηβο

Παρ ότι μπορεί να φανεί ενοχλητικό στους εφήβους, καθήκον των γονιών είναι να δώσουν στα παιδιά τους κάποιες συμβουλές για να αποφύγουν τους κινδύνους που μπορεί να παραμονεύουν.
Αν ο φόβος σας είναι μήπως έχουν σεξουαλικές επαφές και, στην περίπτωση των κοριτσιών, μήπως μείνουν έγκυες, τι περιμένετε για να τους μιλήσετε για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και την αντισύλληψη;
Ο έφηβος πρέπει να μάθει "όχι μόνο πώς ωριμάζει το σώμα του, πώς λειτουργεί, πώς γεννιούνται τα μωρά, αλλά και ότι η σεξουαλική ορμή και σχέση πρέπει να είναι αλληλένδετες με την αγάπη, τον σεβασμό, το ήθος και τις ψυχικές ανάγκες του".
Η πληροφόρηση δίνει γνώσεις.
*  Να αποφεύγετε τις ηθικολογίες και να δίνετε μια πλήρη φυσιολογική και θετική εικόνα, τόσο για την ερωτική πράξη όσο και για τα συναισθήματα που τη συνοδεύουν.
*  Να παίρνετε την πρωτοβουλία και να του δίνετε την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις, σε περίπτωση που ο έφηβος ζητά πληροφορίες.
*  Να τον ενθαρρύνετε να συζητά τις απορίες του μαζί σας.
*  Να θυμάστε ότι η άγνοια και οι παρανοήσεις αφήνουν τον νέο απροστάτευτο σε καταστάσεις που περιλαμβάνουν σεξουαλικές αντιδράσεις, για τις οποίες δεν γνωρίζει τίποτα (είναι εντυπωσιακό το ποσοστό των εφήβων που ασχολείται με σεξουαλικά παιχνίδια, ακόμη και με τη συνουσία, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε γνώση για το σεξ ή την αναπαραγωγή).
Προσοχή!
*  Η ενημέρωση προϋποθέτει ότι και οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να είστε καλά πληροφορημένοι για το σεξ και να μη βασίζεστε απλώς στις δικές σας εμπειρίες ή τις εμπειρίες των άλλων.
*  Στην πράξη, η προσέγγιση της εφηβείας χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά σχετική ενημέρωση και προετοιμασία για το σεξ, μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικές διαταραχές, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αφροδίσια νοσήματα κ.α.
*  Πολλές φορές η εμφάνιση της περιόδου, η στύση των αγοριών, οι κολπικές αισθήσεις των κοριτσιών και η κλειτοριδική ευχαρίστηση μπορεί να οδηγήσουν το παιδί σε έντονες αντιδράσεις αμηχανίας, ανησυχίας, φόβου, ντροπής και ενοχής, απλώς γιατί δεν ξέρει τι σημαίνουν τα γεγονότα αυτά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια