Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εντός 40 ημερών η εξέταση αιτήσεων για αναπηρική σύνταξη

Σε 40 ημέρες στοχεύει να περιορίσει το υπουργείο Εργασίας τον χρόνο που απαιτείται για την εξέταση αιτημάτων για αναπηρικές συντάξεις με το νέο θεσμικό πλαίσιο, σημειώνοντας πως έχουν τεθεί σε λειτουργία από την αρχή του μήνα 45 Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), τα οποία θα έχουν γίνει 60 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης στην.

Επιτροπή της Βουλής για τη νπαρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ο αριθμός των γιατρών που επανδρώνουν τα κέντρα -400 σήμερα- θα έχουν φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου τους 1.000. Οι πρώτες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στα ΚΕΠΑ φτάνουν τις 3.000.

Ο υπουργός άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο κατάλογος με τις μόνιμες αναπηρίες, που μέχρι σήμερα έχει συμπεριλάβει 10 παθήσεις, και κάλεσε κόμματα και φορείς να καταθέσουν προτάσεις, ενώ ανέφερε ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι μαζί με την επικαιροποίηση της λίστας να προχωρήσει και ο θεσμός της ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου, τονίζοντας ότι «η ασφαλιστική αναπηρία είναι όρος απόλυτα αναγκαίος».

«Με το νέο θεσμικό πλαίσιο και τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου αναπήρων θα μπει τέλος στις αδιαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης που λειτουργούσε σε βάρος και των αναπήρων και του ασφαλιστικού συστήματος», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι, σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, «θα περιοριστεί ο χρόνος καθυστέρησης στις περίπου 40 μέρες από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης αξιολόγησης αντί 6 με 8 μήνες που ήταν μέχρι σήμερα».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν θετικά στο να ξεκαθαρίσει η λίστα από τους «μαϊμού ανάπηρους», επισημαίνοντας πάντως ότι δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως πρόσχημα για τη γενική περικοπή των αναπηρικών συντάξεων.

Θετική χαρακτήρισε τη δημιουργία του ΚΕΠΑ, ιδιαίτερα, όπως είπε, «σε εποχές οξύτατης κοινωνικής κρίσης», ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να προσδιοριστεί με σαφήνεια η λίστα με τις ανίατες παθήσεις αλλά και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες σε ακριτικές περιοχές.

Για «μνημονιακή λογική» έκαναν λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τους «μαϊμού» ανάπηρους για να περικόψει τις συντάξεις αυτών που πραγματικά είναι ανάπηροι.

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Πολατίδης, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να αδικηθούν οι πραγματικά ανάπηροι, ενώ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Αθανάσιος Λεβέντης επεσήμανε ότι δεν μπορεί κάποιοι να ευνοούνται είτε επειδή είναι κοντά στους μηχανισμούς είτε επειδή λαδώνουν.
www.flashnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια