Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι προϊόντα τρώμε;

*  "Συμβατικά" προϊόντα.
Έτσι ονομάζουμε τα προϊόντα στα οποία δε γίνεται έλεγχος ποιότητας. Τα περισσότερα προϊόντα που κυκλοφορούν στις λαϊκές, στα σούπερ μάρκετ, τα μπακάλικα και τα μανάβικα είναι συμβατικά. Και εννοείται, δεν έχουν ετικέτες που να το γράφουν.
*  "Βιολογικά" προϊόντα.
Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας προστατεύονται από κανονισμούς, οι οποίοι ορίζουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην παραγωγή και τη διανομή τους. Απαγορεύουν τη χρήση χημικών στο χωράφι (φυτοφάρμακα, ορμόνες κλπ) και όταν είναι έτοιμα τα προϊόντα, ελέγχονται από ειδικούς οργανισμούς. Το σήμα αυτών των οργανισμών το βλέπουμε στις ετικέτες. Σε κάποιες χώρες τα "βιολογικά" αποκαλούνται και "οργανικά".
*  Προϊόντα "βιοδυναμικής καλλιέργειας"
Τα προϊόντα "βιοδυναμικής καλλιέργειας" είναι ακόμη πιο ιδιαίτερα από τα βιολογικά και πιστοποιούνται από τον ειδικό οργανισμό Demeter.
Η σπορά και η συλλογή τους συνδέεται με τους ρυθμούς της Σελήνης και των πλανητών (τεχνική που χρησιμοποιούσαν όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί) και τα σκευάσματα που ενδυναμώνουν τις καλλιέργειες παρασκευάζονται βιολογικά στο ίδιο το αγρόκτημα.
*  "Φυσικά" προϊόντα.
Τα "φυσικά" προϊόντα δεν ανήκουν στην κατηγορία των βιολογικών προϊόντων, και δικαίως. Οι καλλιέργειες φυσικών προϊόντων δεν είναι στην πραγματικότητα καλλιέργειες, μια και για την τύχη των φυτών αποφασίζει η φύση. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται μεγάλες εκτάσεις, ώστε να μένει πιο υγιές το περιβάλλον των χωραφιών και να μην επηρεάζεται εύκολα από καιρικές συνθήκες, ώστε να παράγεται αρκετό προϊόν.
*  Προϊόντα "ολοκληρωμένης διαχείρισης".
Στην "ολοκληρωμένη διαχείριση" συνδυάζονται βιολογικές και χημικές μέθοδοι καλλιέργειας. Τα χημικά που χρησιμοποιούνται ελέγχονται, ώστε να προστατεύεται, όσο γίνεται, τόσο ο καταναλωτής όσο και το περιβάλλον.
*  "Χωριάτικα" και "παραδοσιακά" προϊόντα.
Τα προϊόντα που βαφτίζουμε "χωριάτικα" ή "παραδοσιακά" - ζυμαρικά, μαρμελάδες, κ.α. - μπορεί να είναι καλά και αγνά προϊόντα, αλλά δεν είναι "βιολογικά"  εάν για την παρασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί συμβατικά υλικά. Γι αυτόν το λόγο δεν έχουν πιστοποιητικό.
*  Με σήμα την μελισσούλα.
Αν σε κάποια ετικέτα λαχανικού δεις το σήμα της μέλισσας, σημαίνει ότι για την καταπολέμηση των εχθρών του - αφίδες, κάμπιες, κ.α. - έχουν χρησιμοποιηθεί άλλα έντομα, για παράδειγμα πασχαλίτσες, και όχι χημικά. Αυτό ονομάζεται "βιολογική καταπολέμηση" και χρησιμοποιείται και από τη βιολογική, και από τη συμβατική γεωργία.
Ερευνητές..

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια