Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΚΥΠΡΟΣ: ΌΣΟΙ ΕΚΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Tην ώρα που κορυφώνεται το δράμα της 11ης Ιουλίου, μια ακόμα πτυχή του, αυτή της έκθεσης σε αέρια αλλά και στα διάφορα υπολείμματα της φονικής έκρηξης, έρχεται να προκαλέσει ανησυχία.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Επίτροπο Υγείας του
ΔΗΣΥ Νίκο Νουρή η ανθρώπινη τραγωδία στη ναυτική βάση στο Μαρί που βύθισε ολόκληρη την Κύπρο στο πένθος, επιβάλλει όμως την έγκαιρη λήψη όλων εκείνων των αποφάσεων και των μέτρων ώστε και ευθύνες να αποδοθούν άλλα και να αποφύγουμε τυχόν άλλα προβλήματα με την υγεία όσων έχουν εκτεθεί στα αέρια αλλά και στα διάφορα υπολείμματα της φονικής έκρηξης.

Θα πρέπει, πρόσθεσε, άμεσα να μας απασχολήσει η ενδεχόμενη επιμόλυνση της ατμόσφαιρας, του εδάφους αλλά και των υδάτινων πόρων από τα αέρια σωματίδια και τα υπολείμματα των εκρηκτικών υλικών, των προωθητικών αερίων και των μεταλλικών στοιχείων που έχουν διασπαρεί στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει κίνδυνος με την εισπνοή και την κατάποση οι πολίτες να εκτεθούν σε περαιτέρω κινδύνους και ως εκ τούτου επιβάλλεται η λήψη μέτρων.

Ορισμένα από τα συνηθέστερα συστατικά τέτοιων εκρήξεων, ονίζει ενοχοποιούνται για σειρά προβλημάτων υγείας (π.χ TNT, RDX, HMX, Μόλυβδος, Υπερχλωρικό οξύ κ.α). Κάποιες από αυτές τις ουσίες όπως τα υπερχλωρικά μπορεί να επηρεάσουν τον θυρεοειδή αδένα, άλλα όπως το ΤΝΤ την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος στα παιδιά, ενώ κάποια από τα υπόλοιπα ενοχοποιούνται για την μεταγενέστερη πρόκληση καρκινικών προβλημάτων (ΤΝΤ, ΗΜΧ).

Παρόμοια δήλωση σοκ έκανε και ο Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, Θεόδωρος Λιόλιος, στα Ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Όσοι εκτέθηκαν στο νέφος της έκρηξης στην Κύπρο πρέπει να καταγραφούν και να τεθούν υπό στατιστικό έλεγχο επιπτώσεων στην υγεία τους», προειδοποιεί ο κ. Λιόλιος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κέντρου, «αν και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία επιστημονική μέτρηση που να αποδεικνύει ή να διαψεύδει τον κίνδυνο, το γεγονός ότι υπήρξε μια συμβατική έκρηξη με ισχύ ωστικού κύματος τακτικού πυρηνικού όπλου που διέσπειρε στρατιωτικά υλικά άγνωστης φύσης δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού».

«Ακόμη και το νέφος χημικών εκρηκτικών έχει κάποια τοξικότητα την οποία πρέπει να αξιολογήσουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σήμερα.

Εν τω μεταξύ, χθεσινή ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ίδια ιστοσελίδα, αναφέρει ότι «το ενδεχόμενο ύπαρξης ραδιενεργών βλημάτων στα κοντέινερ που εξερράγησαν προκύπτει μετά την αποκάλυψη του απορρήτου σήματος του State Department το οποίο αναφέρει τα είδη των βλημάτων».

Όπως αναφέρεται, μετά από επιθεώρηση στο φορτίο του πλοίου εντοπίστηκαν στρατιωτικού τύπου υλικά, μεταξύ των οποίων και βλήματα 125 χιλιοστών «Gun APFSDS», τα οποία, σύμφωνα με το Κέντρο, «είναι φτιαγμένα είτε από Βολφράμιο (Τανγστένιο) είτε από ουράνιο (εκφυλισμένο ουράνιο)».

Το κείμενο αυτό, όπως αναφέρεται, «αναρτήθηκε παλαιότερα και από την εφημερίδα τα ΝΕΑ χωρίς φυσικά να αντιληφθεί κανείς τη σπουδαιότητά του».

Αναφέρεται ότι «αν τα στοιχεία του απορρήτου αυτού μηνύματος είναι αλήθεια και αν πράγματι ήταν γνωστά στην Κυπριακή κυβέρνηση, τότε το ενδεχόμενο ύπαρξης ραδιενεργών βλημάτων στα κοντέινερ υπήρχε εκεί, απλώς δεν μπορούσε κανένας να το αξιολογήσει».

Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων, προστίθεται, «εντόπισε το πρόβλημα και από την πρώτη κιόλας μέρα καλεί τους αρμοδίους να κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους ραδιενέργειας».

Στην ιστοσελίδα αναφέρεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τον Δρ. Πυρηνικό Φυσικό και Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων (Δρ. Θεόδωρο Λιόλιο) «…δεν πρέπει να προκληθεί πανικός διότι το μόνο στοιχείο που έχουμε είναι το απόρρητο αυτό σήμα όμως σίγουρα η ύπαρξη ραδιενέργειας στο νέφος της έκρηξης αποτελεί πλέον ένα όχι απίθανο ενδεχόμενο που πρέπει να εξεταστεί άμεσα. Είτε υπήρχε Βολφράμιο (που δεν είναι ραδιενεργό) είτε ουράνιο που είναι εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο».

«Η αξιοπιστία των απορρήτων αυτών μηνυμάτων δεν μπορεί να αξιολογηθεί από το ΕΚΕΟ και καμία ευθύνη δε φέρουμε για δηλώσεις και αποφάσεις που βασίζονται στα μηνύματα αυτά», προστίθεται.

Όμως, σημειώνεται, «στα απόρρητα σήματα των ΗΠΑ προς και από την Κύπρο διαβάζουμε ότι ένας από τους λόγους ελέγχου των κοντέινερ ήταν και ο αποκλεισμός ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής (όπως φυσικά παγίως συμβαίνει σε τέτοιες νηοψίες)».

Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων, αναφέρεται στην ιστοσελίδα, «καλεί όποιον έχει εκτεθεί στο νέφος να καταγράψει τα συμπτώματα που εκδήλωσε (η ίσως εκδηλώσει στο μέλλον) και να τα αποστείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ΕΚΕΟ προκειμένου να καταγραφούν και να αξιολογηθούν».

«Η στατιστική μελέτη των επιπτώσεων σε βάθος χρόνου θα αποδείξει αν οι πολίτες εκτέθηκαν σε επιβλαβείς ουσίες που προκαλούν μακροχρόνια νοσήματα», σημειώνεται.

Αν τα συμπτώματα αυτά μπορούν να καταγραφούν και να πιστοποιηθούν από κάποιο δημόσιο φορέα υγείας τότε η απόδειξη των επιπτώσεων θα είναι ευκολότερη, καταλήγει η ανακοίνωση του Ελληνικο΄Κέντρο Ελέγχου Όπλων.
 aorata-gegonota

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια