Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Osama Bin Laden 1957-2011: Η ζωή και οικογένεια σε Φωτογραφίες

O Οσάμα Μοχάμεντ Αουάντ μπιν Λάντεν (10 Μαρτίου 1957 - 2 Μαΐου 2011)
(αραβικά أسامة بن محمد بن عوض بن لاد αγγλικά: Osama Muhammed Awad bin Laden, γνωστότερος ως Οσάμα μπιν Λάντεν) .
Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1957 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα αμερικανικές Αρχές ασφαλείας ο Οσάμα Μπιν Λάντεν φονεύθηκε στις 2 Μαΐου 2011, κατόπιν αιφνίδιας επέμβασης Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε έπαυλη που φέρονταν να διέμενε στην πόλη Αμποταμπάτ (Abbottabad), βόρεια του Ισλαμαμπάντ (Islamabad), πρωτεύουσας του Πακιστάν, αδυνατώντας να τον συλλάβουν ζωντανό, κατά το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί.
Οσάμα Μπιν Λάντεν (δεύτερος από δεξιά) κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη σουηδική πόλη του Φάλουν το 1971
1980: Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν στο λαό του Αφγανιστάν στον τομέα της Τζαλαλαμπάντ κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων. Ο Osama είχε εμπλακεί στον πόλεμο αυτό σχεδόν μια δεκαετία
1989: Ο Οσάμα (δεξιά) στο Αφγανιστάν
1989: Ο Οσάμα κατά τη διάρκεια του πολέμου με την ΕΣΣΔ
1989: Ο Οσάμα (δεξιά) στο Αφγανιστάν
1989: Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του πολέμου με την ΕΣΣΔ
Αφγανιστάν την δεκαετία του 80
πάνω από το χάρτη του Αφγανιστάν το 1998
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν συναντήθηκε με μια ομάδα δημοσιογράφων στα βουνά της επαρχίας Χελμάντ νότιο Αφγανιστάν 24 Δεκεμβρίου του 1998.Αργότερα εμπλέκεται σε μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών
κατά τη διάρκεια γυρισμάτων το 2001
από το πρόγραμμα του Αλ Τζαζίρα, το οποίο έδειξε τη δεύτερη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου
ο γιος του Αλί, που ήταν τότε 10 ετών
Ομάρ Μπιν Λάντεν, 26χρονος γιος του ηγέτη της αλ-Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, με τη σύζυγό του Jane Felix-Browne στην ιταλική τηλεόραση το 2008.
Γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν, Χάμζα Μπιν Λάντεν
Αμπντουλάχ μπιν Λάντεν, ο μεγαλύτερος γιος του Οσάμα Ριάντ το 2001
κάθεται στο πάτωμα με το ΑΚ-47  στο Αφγανιστάν, τον Νοέμβριο του 2001
αρχοντικό στην πόλη της Abbottabad
Ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε σπουδάσει πολιτικός μηχανικός και πολύ νωρίς δημιούργησε μεγάλη τεχνική εταιρεία η οποία και ανέλαβε σχεδόν τα περισσότερα έργα ανασυγκρότησης της χώρας, όπως δρόμους, λιμένες, εγκαταστάσεις, αναμορφώσεις οάσεων σε πόλεις κλπ.
Από τις δραστηριότητες αυτές αποκόμισε τεράστιο πλούτο.
Στη συνέχεια επέκτεινε τις επιχειρήσεις του και σ΄ άλλες όμορες αραβικές Χώρες με τεράστια οικονομικά οφέλη με συνέπεια ν΄ αυτοανακηρυχθεί εμίρης (=αρχηγός) και να δημιουργήσει μια μουσουλμανική εθνικιστική οργάνωση που τα μέλη της προέρχονται απ΄ όλο τον αραβικό χώρο και κυρίως της άλλοτε Μεσοποταμίας εκτεινόμενη μέχρι και το Πακιστάν.
Κατά τον Ρωσοαφγανικό πόλεμο ο Οσάμα μετέβη στο Αφγανιστάν προκειμένου να οργανώσει θύλακες αντίστασης χρηματοδοτούμενος από τις ΗΠΑ.
Την περίοδο εκείνη θεωρούνταν ο μεγαλύτερος σύμμαχος των αμερικανικών συμφερόντων στο Αφγανιστάν.
Μετά την αποχώρηση των Ρώσων εισήλθαν στη χώρα αμερικανικές και άλλες δυνάμεις χαρακτηριζόμενες νατοϊκές δημιουργώντας μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στις κυριότερες πόλεις, αναλαμβάνοντας την κατασκευή δρόμων και μεγάλων αρδευτικών έργων.
Η συνεχής όμως επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας έκανε τις άλλοτε επαναστατικές ομάδες να στραφούν κατά των νέων κατακτητών της χώρας την αρχηγία των οποίων φέρεται να ανέλαβε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δημιουργώντας την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, και για μία δεκαετία να υπήρξε ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) ανά τον κόσμο, το οποίο και του χρέωνε οποιαδήποτε αντιαμερικανική εξτρεμιστική δράση (τρομοκρατική) που συνέβαινε.
Όλα τα στοιχεία που έχουν δοθεί σε βάρος του προέρχονταν μόνο από τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας με πορίσματα που εξέδιδαν οι ίδιες μελετώντας τα διάφορα δεδομένα, εντός ή εκτός των ΗΠΑ.
Το 1998 ο Οσάμα εξέδωσε διάταγμα (ιερή πρόσκληση) προς τους Μουσουλμάνους, ζητώντας τους να στοχοποιούν και να φονεύουν πολίτες και στρατιώτες των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους, μέχρι να αποσύρουν την υποστήριξή τους από το Ισραήλ. Κατηγορήθηκε για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες στην Τανζανία και στην Κένυα ενώ εκκρεμούσε εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Φέρεται επίσης να είχε χρηματοδοτήσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 2.988 ανθρώπων. Ήταν πατέρας περισσότερων από 24 παιδιών, 11 από τα οποία απέκτησε από την συζυγό του Νατζούα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές υπήρξαν φήμες για το θάνατό του, είτε λόγω της κλονισμένης υγείας του, είτε της στοχοποίησής του από τις ΗΠΑ. Βέβαια για όσους γνωρίζουν σχετικά τον τρόπο λειτουργίας κάποιων υπηρεσιών είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς αν αυτά ήταν απλές φήμες ή εμβόλιμες δηλώσεις - παγίδες (προς ακάλυπτη μετακίνηση), ή για άγρα αντιδράσεων. Περισσότερο χαρακτηριστική ήταν εκείνη στις 23 Σεπτεμβρίου του 2006, όπου η γαλλική εφημερίδα L'Est Républicain έγραψε ότι σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών (DGSE) ο Μπιν Λάντεν είχε πεθάνει στο Πακιστάν στις 23 Αυγούστου του ίδιου έτους. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο θάνατος του Σαουδάραβα κροίσου προήλθε πιθανότατα από τυφοειδή πυρετό. Οι γαλλικές και οι αμερικανικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τα δημοσιεύματα, πλην όμως εκδηλώσεις υπέρ ή κατά συνέβησαν και κάποια στοιχεία συλλέχθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια