Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κρυφτούλι αλλά και προξενιά..​..με απογραφείς

Από κεράσματα με τσίπουρα μέχρι προξενιά και από άρνηση ανταπόκρισης στο «κουδούνι» των απογραφέων μέχρι δυσπιστία από την πλευρά των αλλοδαπών, που φοβούνται τυχόν απέλαση, η απογραφή του 2011 που ολοκληρώνεται μεθαύριο αποτυπώνει από τις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας και ευτράπελα και ένα «πανόραμα» ανθρώπινων χαρακτήρων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι απογραφείς επιστράτευσαν όλη την υπομονή τους και κάποιες φορές «μας έκλεισαν την πόρτα κατάμουτρα».
«Τόσα λεφτά δώσαμε, ας τα βρουν μόνοι τους από την εφορία και το Κτηματολόγιο», απάντησε ένα ζευγάρι στο ερώτημα για το πόσα τετραγωνικά είναι το διαμέρισμά του.
Το περιστατικό που περιγράφει η νεαρή Β. Α. (σ. σ.: τα στοιχεία στη διάθεση της εφημερίδας) σε μεγάλο δήμο της Νότιας Αττικής δεν ήταν το μόνο που την αιφνιδίασε.
«Υπήρξαν περιπτώσεις που χτυπούσα το κουδούνι και από μέσα μου φώναζαν να περάσω άλλη μέρα! Οι περισσότεροι στο τέλος άνοιγαν, αν και λιγότεροι απ’ ό, τι περίμενα κοίταξαν τα στοιχεία μου».
Περιέργως, «κάποιες εσωτερικές αλλοδαπές οικιακές βοηθοί αρνήθηκαν να απογραφούν, ενώ γενικά συνάντησα άρνηση των αλλοδαπών», στην προκειμένη περίπτωση Ταϊλανδών, Κινέζων και Φιλιππινέζων.
Αλλού, το εν λόγω ζήτημα ανέκυψε σε διαφορετικές διαστάσεις.
Στην Πάτρα, φερ’ ειπείν, όπου ζει πληθώρα Αφγανών λαθρομεταναστών σε καταυλισμούς, «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους προσεγγίσουμε, βασιζόμενοι και στα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού (με τον οποίο συνεργάζεται για τον σκοπό αυτό η Ελληνική Στατιστική Αρχή), σύμφωνα με τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 5.000 άτομα», εξηγεί ο επόπτης Αχαΐας κ. Κων. Τσελεπής.
Λίγο έξω από την Έδεσσα, πάντως, η Σ. Α. διενήργησε την απογραφή «δίχως προβλήματα. Γνωριζόμαστε με τους κατοίκους, ενώ οι αλλοδαποί, οι περισσότεροι αλβανικής προέλευσης, ήταν προθυμότατοι και μιλούν ελληνικά ή αγγλικά.
Έλληνες και μη ήταν καλά ενημερωμένοι, αν και αρκετά πιο διστακτικοί ήταν όλοι όταν κάναμε την απογραφή των κτιρίων».
Στον Δήμο Αθηναίων, οι περιπτώσεις ποικίλλουν.
«Αλλού οι αλλοδαποί είναι πρόθυμοι, ώστε να φανεί αργότερα ότι ζουν στην Ελλάδα τόσα χρόνια –μάλιστα δείχνουν στον απογραφέα πώς γράφεται το όνομά τους–, αλλού οι πόρτες είναι κλειστές και ανοίγουν με προτροπή συμπατριωτών που απογράφηκαν», συμπληρώνει η Β. Π., τομεάρχης σε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.
Ηλικιωμένοι που δεν θυμούνται πότε γεννήθηκαν, αλλά ούτε και πού βρισκόταν η ταυτότητά τους, ήταν άλλη περίπτωση που συνάντησαν οι απογραφείς, σε συνδυασμό με τον γενικότερο φόβο των υπερηλίκων, αλλά και την αποδοκιμασία ορισμένων κατά την επίδοση του ενημερωτικού φυλλαδίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για τη δωρεά οργάνων.
«Ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ στην περίπτωση του ΕΟΜ είναι καθαρά “ταχυδρομικός”», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αν. Γεωργίου.
Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι «κατεβλήθη κάθε προσπάθεια προετοιμασίας δημοσιοποίησης της απογραφής, μέσα από αντίξοες συνθήκες», αναφερόμενος στα περίπου 5 εκατ. φυλλάδια που απεστάλησαν ταχυδρομικά, αφίσες που κολλήθηκαν σε επτά γλώσσες, την ιστοσελίδα και το τηλεοπτικό σποτ, αλλά και τη συνεργασία με ΜΚΟ και συλλόγους μεταναστών για το κομμάτι της διερμηνείας.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά διεξάγεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή η απογραφή σε 15 ημέρες και όχι σε ένα 24ωρο, δημιουργώντας περιθώρια για την όσο το δυνατόν πλησιέστερη στην πραγματικότητα «απεικόνιση» της Ελλάδας του 2011.
Τα πρώτα στοιχεία για το σύνολο του πληθυσμού σε επίπεδο δημοτικής ενότητας και την κατανομή ανά φύλο θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο, ενώ σε 18 μήνες θα ακολουθήσουν αναλυτικά ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία.
Ιφιγένεια Διαμαντή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια