Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μιλάμε στα παιδιά για το σεξ

Μιλήστε στη γλώσσα τους!
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο σπίτι είναι απαραίτητη, όµως το «πότε» και το «πώς» είναι τα δύο µεγάλα ερωτήµατα που απασχολούν τους γονείς.
Το σεξ δεν είναι ταµπού αλλά µια φυσιολογική λειτουργία, γι' αυτό και οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτό δεν πρέπει να προκαλεί αµηχανία.
Οι γονείς οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν έτσι ώστε να µεταφέρουν στα παιδιά τους µέσα από τα λόγια και τη συµπεριφορά τους την αλήθεια βοηθώντας τα να διαµορφώσουν µια ισορροπηµένη σεξουαλική προσωπικότητα.

Πότε και πώς;
Πώς πρέπει να µιλήσει κανείς σε ένα παιδί 5 ετών για το σεξ;
Σύµφωνα µε τους ειδικούς, έτσι όπως θα µιλούσε για οποιαδήποτε φυσιολογική λειτουργία, όµως µε τρόπο προσαρµοσµένο στη δυνατότητα κατανόησης και την αντίληψη ενός παιδιού. Με απλά λόγια, κατανοητούς όρους, αµεσότητα και κυρίως λέγοντας την αλήθεια «µεταφρασµένη» στην παιδική γλώσσα. Αν, για παράδειγµα, ένα παιδί ρωτήσει «πώς γεννιούνται τα παιδιά;», η απάντηση είναι «το σποράκι του µπαµπά µπαίνει στην κοιλίτσα της µαµάς και γίνεται το µωρό» και όχι «τα φέρνει ο πελαργός. Επίσης είναι πολύ βασικό να µην επινοούνται λέξεις για την περιγραφή µιας σεξουαλικής ανατοµίας ή πράξης (π.χ. «πιπί», «µεµέ» κ.λπ.), γιατί έτσι λαµβάνεται το µήνυµα από το παιδί ότι αυτά τα µέρη του σώµατος είναι διαφορετικά, γι' αυτό και υπάρχει µια µυστικότητα και χρησιµοποιούνται κωδικοί.

Το σεξ δεν είναι απαγορευµένο
Είναι αυτονόητο ότι η σεξουαλική ζωή των γονιών δεν µπορεί να γίνεται θέαµα στα µάτια των παιδιών. Είναι µια φυσιολογική λειτουργία του ζευγαριού, γι' αυτό οι γονείς δεν θα πρέπει να συµπεριφέρονται σαν να κάνουν κάτι κακό. ∆εν χρειάζεται να κλειδώνονται στην κρεβατοκάµαρα. Μπορούν απλώς να κλείσουν την πόρτα και να µάθουν το παιδί να χτυπάει πριν µπει µέσα.

Σας έπιασε στα πράσα;
Αν το παιδί εισβάλει απροειδοποίητα και σας πιάσει στα... πράσα, µην µπείτε στη διαδικασία να απολογηθείτε. Υπενθυµίστε του ότι δεν πρέπει να µπαίνει όταν η πόρτα είναι κλειστή, χωρίς να χτυπάει. Σε κάθε περίπτωση η ψυχραιµία και η παραδοχή της αλήθειας είναι η καλύτερη επιλογή.

Το… καλό παράδειγµα
Η γονική συµπεριφορά διαµορφώνει το χαρακτήρα της σεξουαλικής ζωής των παιδιών. Κατά συνέπεια, όταν δεν υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία µε τα παιδιά σχετικά µε το συγκεκριµένο ζήτηµα, το πιο πιθανό είναι να αποκτήσουν δυσάρεστους τρόπους συµπεριφοράς και να µην έχουν οµαλή σεξουαλικότητα ως ενήλικες. Αντίθετα, αν οι γονείς είναι ανοιχτοί και σχετικά χαλαροί µε το θέµα, τότε αυτό δεν θα αποτελεί ταµπού, δεν θα τα φοβίζει και έτσι θα έχουν µια ισορροπηµένη ενήλικη σεξουαλική συµπεριφορά.

Αν έχετε απορίες..
Αν υπάρχει ψυχολόγος στο σχολείο, µπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτόν. Αν όχι, εκφράστε τις απορίες σας σε κάποιον παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο (σε δηµόσια κέντρα ή σε ιδιώτες) ή ενηµερωθείτε από βιβλία ειδικών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια