Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τραγουδώντ​ας τ αστέρια!

Η Αναστασία - Φιόρη Μεταλληνού είναι αστρονόμος. Συνεργάζεται με το Αστεροσκοπείο Αθηνών μελετώντας τις διαστημικές καταιγίδες.
Δηλαδή, ερευνά πώς η δραστηριότητα του Ήλιου μπορεί να επηρεάσει τη Γη μας.
Είναι όμως και καλλιτέχνης του κλασικού τραγουδιού, που οργανώνει και συμμετέχει σε εκδηλώσεις όπου συνυπάρχουν η αστρονομία με την ποίηση και τη μουσική.
* Υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ επιστήμης και μουσικής;
"Βέβαια! Στη σχολή του Πυθαγόρα, για παράδειγμα, οι μαθητές μελετούσαν και αστρονομία, αλλά και μουσική. Επίσης, πολλοί μεγάλοι αστρονόμοι ήταν και μουσικοί. Πιστεύω ότι η μουσική και επιστήμη καλλιεργούν την ορθή σκέψη, αναπτύσσουν τη φαντασία και διαμορφώνουν τον εσωτερικό μας κόσμο".
* Υπάρχουν πολλά τραγούδια που αναφέρονται στην αστρονομία;
"Υπάρχουν πολύ περισσότερα απ΄ όσο φανταζόμαστε! Το συνειδητοποίησα όταν άρχισα να συλλέγω τραγούδια με θέμα την αστρονομία, τα οποία παρουσιάζουμε στο κοινό με συνεργάτες μουσικούς και ηθοποιούς. Ο ήλιος, η σελήνη, οι πλανήτες, οι αστέρες και οι γαλαξίες του ουρανού γεμίζουν τους στίχους που τραγουδάμε!".
* Γιατί νομίζεις ότι η αστρονομία εμπνέει τους στιχουργούς και τους μουσικούς;
"Ανέκαθεν ο ουρανός αποτελούσε πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τους αστρονόμους, αλλά και για τους λογοτέχνες, τους ποιητές, τους στιχουργούς, τους μουσικούς και τους ζωγράφους.
Πιστεύω ότι όποιος στρέφει τα μάτια του στον ουρανό νιώθει την ομορφιά, το μεγαλείο, και τη μαγεία του! Γι αυτό ας παρατηρούμε συχνότερα τον ουρανό, μακριά από τις πόλεις και τα φώτα που δημιουργούν φωτορύπανση, ώστε να εμπνεόμαστε, να δημιουργούμε και να καλλιεργούμαστε τελικά ως άνθρωποι και μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης και μέσω της επιστημονικής έρευνας!"
* Στους πλανήτες
μουσική - στίχοι: Τατιάνα Ζωγράφου
Από πλανήτες μακρινούς ερχόμαστε,
από τον Ήλιο, τον Ερμή, την Αφροδίτη.
Εμείς τη Γη τη φοβερή δεν τη φοβόμαστε,
στο Σύμπαν έχουμε το αόρατό μας σπίτι.

Στον Πλούτωνα, τον Δία,
τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και τον Άρη,
μαζί όλοι παρέα
κάνουμε βόλτες γύρω γύρω απ το φεγγάρι.

Θέλω ένα σπίτι εκεί ψηλά,
πέρα από τα αστέρια, τους κομήτες
και την ύλη.
Πλάσματα διάφανα, λαμπρά,
ίσως να γίνουν οι καλύτεροί μας φίλοι.

Μέσα στα πλάτη όλου του κόσμου
περπατάμε,
πέρα από θάλασσες και λίμνες και βουνά.
Ταξίδια κάνουμε και τρέχουμε γελάμε,
πλάσματα είμαστε με μύτη και μ αφτιά.

* Αυτό είναι το αγαπημένο τραγούδι της Αναστασίας. Κλείσε τα μάτια και προσπάθησε να θυμηθείς κάποιο τραγούδι που να μιλάει για τα αστέρια....
Αναστασία Παππά

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια