Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μπάμιες

https://images.teamsugar.com/files/upl1/1/12981/32_2008/okra.jpg
Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες πρώτες ύλες στα καλοκαιρινά μαγειρευτά, αν και, λόγω της ιξώδους υφής τους όταν μαγειρευτούν, έχουν φανατικούς φίλους ή εχθρούς.
Οι Γάλλοι τις αποκαλούν ελληνικά κέρατα, το όνομά τους όμως το πήραν από τους ΄Αραβες και τους Ανατολικοαφρικανούς.
* Μαγείρεμα.
Στην Ελλάδα οι μπάμιες γίνονται λαδερές, με ντομάτα, με ή χωρίς πατάτα, αλλά και μαγειρεμένες με κρέας, συνήθως κοτόπουλο.
Για να "επιζήσουν" του μαγειρέματος και να μείνουν άθικτες, χωρίς να αποβάλλουν τα σποράκια και τη βλέννα τους, χρειάζονται προσεκτικό καθάρισμα. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το επάνω μέρος από το κοτσάνι τους, προσέχοντας να μην κόψουμε τη βάση του που συγκρατεί τα σπόρια.
* Απαραίτητη προετοιμασία.
Βάζουμε τις μπάμιες σ ένα ταψάκι με ξύδι στον ήλιο για 2 ώρες ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό - ειδικά στα αστικά κέντρα όπου τα ευήλια μπαλκόνια με καθαρό αέρα σπανίζουν-, τις σοτάρουμε αρχικά σε λίγο ελαιόλαδο, χωρίς να τις ανακατέψουμε, και μετά τις σβήνουμε με ξύδι. Ένας άλλος τρόπος είναι να τις απλώσουμε σε ταψί, να τις ραντίσουμε με το ξύδι και να τις βάλουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ακολουθούμε τη διαδικασία παρασκευής που θέλουμε.
Προσοχή στον χρόνο μαγειρέματός τους - θέλουν περίπου 20 λεπτά - γιατί μπορεί να γίνουν εύκολα λαπάς. Γι αυτό πρέπει πρώτα να υπολογίσουμε το χρόνο μαγειρέματος των άλλων υλικών, ώστε να ξέρουμε πότε θα τις προσθέσουμε.

* Μυρωδικά και μπαχαρικά:
Ο μαϊντανός είναι το ταίρι τους. Αγαπάνε, όμως, και το δυόσμο, το μπαχάρι, το μακρυπίπερο, το πιπέρι Γουινέας.

* Ταιριάζουν με
Πουλερικά αλλά και με ροφό ή τσιπούρα.
γαστρονόμος.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια