Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο αμαξάς του Βόλου, Στέλιος Τ.

Με πείσμα, επιμονή, ρομαντισμό, αλλά και λατρεία για τα άλογα ο Στέλιος εξακολουθεί να παραμένει το τελευταίο κομμάτι μιας παραδοσιακής για την πόλη του Βόλου μιας γενιάς αμαξάδων και να στολίζει με το μεράκι του τις γειτονιές σ έναν κόσμο που μεταβάλλεται και δυστυχώς εύκολα ξεχνάει το ωραίο παρελθόν του!
* Έχεις χρόνια στο σεργιάνι κύριε Στέλιο;

- Αυτή η δουλειά είναι πατροπαράδοτη. Την έκανε ο παππούς μου, ο πατέρας μου και τη συνεχίζω κι εγώ.
* Η καταγωγή σου είναι;
- Από το Βόλο.
* Και πώς "κόλλησες¨" σ αυτή;
- Λόγω της μεγάλης μου αγάπης, πάθους πες προς το άλογο. Το άλογο είναι ένα ζώο που δένεται μαζί σου και τραβάει τους ανθρώπους. Σε γεμίζει χαρά και σου φτιάχνει το κέφι.
* Είσαι ο μοναδικός αμαξάς που παρέμεινε στην πόλη μας...
- Ακριβώς ο μοναδικός εν ενεργεία, γιατί οι δυσκολίες να συντηρήσει ένα τέτοιο "αντικείμενο" είναι πάρα πολλές. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ο τεράστιος αριθμός των αυτοκινήτων και η έλλειψη σεβασμού προς εμένα και το ζώο. Η άλλη δυσκολία είναι η συντήρηση και η αφοσίωση που πρέπει να δείξεις προς τα ζώα. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω 3 άλογα για να κάνω σωστά αυτή τη δουλειά, γιατί με ένα δεν γίνεται. Τα ζώα θέλουν την περιποίησή τους, τη φροντίδα τους, το τάισμα τους, την επίβλεψή τους. Είσαι δεσμευμένος όλο το χρόνο.
* Πόσες ώρες του αφιερώνεις;
- Όλη την ημέρα. Ακόμη και τη νύχτα σηκώνομαι για να τα φροντίσω. Απαιτείται κούραση και σκληρή δουλειά.
* Ποια είναι η ευχαρίστηση που εισπράττεις από αυτό που κάνεις;
Η μεγαλύτερή μου χαρά είναι η επαφή μου με τ άλογα και η αγάπη που μου δείχνουν τα μικρά παιδιά. Και σ εμένα και στα ζώα μου. Έχω γράμματα, φωτογραφίες από πολλά παιδιά.
* Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία της δουλειά σου;
Όλα είναι δύσκολα. Η βόλτα όμως με τους ανθρώπους πάνω στην άμαξα τα σβήνει όλα. Το χαρακτήρισες δουλειά, επάγγελμα. Εγώ δεν το βλέπω έτσι, για μένα είναι μια λατρεία, ένα μεράκι, μία μεγάλη αγάπη, προς το άλογο!.
* Την άμαξα από πού την έφερες;
Αυτή την έφερα από την Ιταλία, κούκλα δεν είναι; Την προηγούμενη την είχα φτιάξει εγώ, ήμουν ξέρεις επιπλοποιός, αλλά σήμερα στον τόπο μας δεν υπάρχουν κατασκευαστές αμαξών.
* Οι Βολιώτες και κυρίως οι νεότεροι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του αμαξά;
Όχι στο βαθμό που θα περίμενα. Δεν μπορεί μια τεράστια πόλη σαν το Βόλο να μην γίνεται να συντηρεί ένα τόσο ωραίο πράγμα, βγάζουν φωτογραφίες, περιεργάζονται την άμαξα, αλλά...
* Πόσο πάει η βόλτα;
- 10-15 ευρώ, ακόμα και δωρεάν που λέει ο λόγος. Πρέπει να ανεβαίνουμε στην άμαξα.
* Έχεις κάποιο παράπονο από τους φορείς εδώ;
- Παράπονο όχι, όμως θα ήθελα να εισακουστεί ένα παλιό μου αίτημα για τη δημιουργία ενός στεγάστρου (πτυσσόμενου) ώστε σε βροχερές ημέρες όπως η σημερινή, ή στις καυτές του καλοκαιριού η άμαξα και το άλογο να προστατεύονται.
* Έναν λόγο τελευταίο προς τους υπόλοιπους συμπολίτες μας;
Θα έλεγα ν ανεβαίνουν στην άμαξα για να συντηρείται και όποιος δεν έχει χρήματα εγώ προθυμοποιούμαι να του κάνω μια βόλτα δωρεάν!
Ο "Βλέψις" των επαγγελμάτων.
"Θ week"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια