Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Από χτύπημα στο κεφάλι το 80% των θανάτων δικυκλιστώ​ν

Διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κρανιοεγκεφαλική κάκωση έχουν όσοι οδηγοί δικύκλων δεν φορούν κράνη και εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα, τη στιγμή που, σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ, το 80% των θανάτων (από τροχαίο) δικυκλιστών αποδίδεται στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Βάσει της μελέτης, το ένα τρίτο των τροχαίων που γίνονται στην Ελλάδα αφορά τους
δικυκλιστές. Βάσει των στοιχείων, το 25% των οδηγών δεν φορά κράνος, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι οι γυναίκες οδηγοί δικύκλων δεν φορούν κράνος σε ποσοστό 30%.
Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για τους συνεπιβάτες των δικύκλων, καθώς οι περισσότεροι από τους μισούς (54%) , και ιδίως γυναίκες, δεν κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου ασφαλείας.
Χρήση λόγω αστυνόμευσης.
Αυξημένο ποσοστό χρήσης κράνους παρατηρείται κατά τις καθημερινές από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι αλλά και το Σάββατο από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα, όταν δηλαδή υπάρχει και πιο έντονη αστυνόμευση.
Μείζον ζήτημα η οδική ασφάλεια.
Η οδική ασφάλεια αποτελεί μείζον κοινωνικό θέμα. Υπολογίζεται πως το 2009 περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ε.Ε. και τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια άτομα τραυματίστηκαν, ενώ στην Ελλάδα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο περίπου 1.300 άνθρωποι.
Είναι ενδεικτικό πως το κοινωνικό και οικονομικό κόστος από τα τροχαία ατυχήματα αποτιμάται σε 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
City Press

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια