Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γλυκοπατάτα, γλυκιά με λίγες θερμίδες

Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι είναι "ξαδελφάκι" της γνωστής μας πατάτας.
Στην υφή θα μπορούσε να βρεθεί μια συγγένεια, αλλά η γλυκοπατάτα είναι εντελώς διαφορετικό φυτό, γιατί δεν είναι υπόγειος βλαστός, όπως η πατάτα, αλλά βολβός.
Όπως προδίδει το όνομά της, έχει γλυκιά γεύση, αλλά παραδόξως δεν είναι παχυντική - μια μεγάλη γλυκοπατάτα έχει περίπου 140 θερμίδες - οπότε θεωρείται κατάλληλη για δίαιτες.
Οι ντόπιες έχουν πιο αλευρώδη υφή και είναι πιο "στεγνές" από τις πορτοκαλί.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο προσόν της γλυκοπατάτας είναι η πλούσια θρεπτική της αξία.
Εκτός από τις βιταμίνες Α, C και Β6, περιέχει επίσης Β καροτένιο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο και, φυσικά, υδατάνθρακες.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γλυκοπατάτα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση.
Όταν τη μαγειρεύουμε...
*  Είναι εύκολη και αφήνει πολλά περιθώρια για δημιουργική μαγειρική, καθώς ταιριάζει με πολλά διαφορετικά υλικά.
Εντύπωση μου έκανε η νοστιμιά που βγάζει ψητή στο φούρνο με λίγο βούτυρο.
Ο πουρές, όμως, δίνει πολύ ουδέτερη βάση και θέλει οπωσδήποτε "παρέα".
Το καρότο, το πράσο, το σκόρδο αλλά και πολλά μυρωδικά και καρυκεύματα κάνουν για την περίπτωση και ο καθένας διαλέγει αυτά που του αρέσουν.
*  Στις σούπες χυλώνει και δίνει ωραία γεύση, αλλά τρώγεται και στις σαλάτες. Ακόμη και τηγανητή είναι πολύ νόστιμη και αποτελεί ιδανικό  παιδικό σνακ.
*  Άλλωστε, στις μαμάδες είναι ιδιαίτερα αγαπητή, καθώς ο πουρές γλυκοπατάτας είναι ένα πιάτο γρήγορο στην παρασκευή και διόλου παχυντικό.
*  Τέλος, υπάρχει και η λύση της γλυκοπατατόπιτας, μια απλή συνταγή που είχα δοκιμάσει παλιά. Τρίψτε τη γλυκοπατάτα στον χοντρό μέρος του τρίφτη και βράσετε τη με λίγο νερό.
Στη συνέχεια προσθέστε χυμό από ρόδι, σταφίδες και κανελογαρύφαλα.
Αφήστε τα υλικά να πάρουν μια βράση και να δέσουν μεταξύ τους.
Το μείγμα  της επικάλυψης είναι έτοιμο.
Για βάση χρησιμοποιήστε μια κοινή ζύμη για μηλόπιτα και το αποτέλεσμα θα είναι μια νόστιμη πίτα, με πολύ λιγότερη ζάχαρη από άλλα γλυκά.
Γεωργία Ζαβιτσάνου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια