Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μουσικές διαδρομές

Κάνοντας μία αναδρομή για να βρούμε τις ρίζες των σημερινών μουσικών ακουσμάτων, φθάνουμε στις δεκαετίες 40, 50 και στο μπλουζ.
Το μπλουζ κυρίαρχη μουσική των μαύρων τότε πέρασε στους λευκούς και σε ποιο γρήγορη μορφή έγινε Rock n' Roll με πολλά αστέρια από Αμερική και Ευρώπη.
Την Μουσική έκρηξη της δεκαετίας του GO με τους Beatles, Rolling Stones, Animals κλπ.
Από τις πιο POP φόρμες των Beatles τα Bhies Roch των Animals περάσαμε στο Rock των Rolling Stones και σε πιο σκληρά συγκροτήματα που δημιούργησαν σχολές σε μορφές Garage. Psychedelic, Hard Rock, Punk και χορευτικές φόρμες που πρωτοστατούσε η εταιρία MOTOWN με μεγάλους καλλιτέχνες της Soul και της Funk.
Έρχεται η δεκαετία του 70 περισσότερο Hard με μεγάλα ονόματα (Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath..) και στα μέσα των 70'ς η έκρηξη των Punk με (Sex Pistols, Crash, Stranglers..) ταυτόχρονη εξέλιξη στην ηλεκτρονική μουσική με πρωτεργάτες (Gary Newman, Kraftweak, Brian Gno...) με αποτέλεσμα να μας βρουν τα 80'ς με έκρηξη στην ηλεκτρονική μουσική σε μορφή νεοψυχεδέλιας και χορευτικής.
Παράλληλα με αυτές τις τάσεις από τα 60'ς ξεκίνησε και η underground μουσική σκηνή με πρωτοστάτες τους Velvet Underground του Lou Reed, τους Stoogies του Iggy pop, τον David Bowie, τον Patty Smith, την Marianne Faithfull, τους Nirvana κ.α. και μαζί με την ψυχεδέλεια των Pink Floyd, των Iron Butterfly κ.α. έδωσαν την αφορμή της δημιουργίας της σκηνής των Joy Division, Sound, Bauhaus κ.α.
Μετά από αυτές τις σκηνές είχαμε μπάντες που λειτουργούσαν και λειτουργούν ακόμη έχοντας βάση κάποια από τα παλιότερα γκρουπ αλλά δημιουργώντας τον δικό τους ήχο της δικής τους εποχής όπως Pearl Jam, Porcupine Tree, Muse και την εξέλιξη του Heavy Metal και της ηλεκτρονικής Pop σκηνής.
Βεβαίως όταν μιλάμε για pop σκηνή πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον πρώτο και μοναδικό Michel Jackson ( ο οποίος ξεκίνησε από το 70ς με τους Jackson's) την pop μουσική σκηνή και ακολούθησαν καλλιτέχνες όπως Madonna, Kylie Minogue, Inxs κ.α.
Ηλίας Ρούσης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια