Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης

Βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης
Το χειμώνα σ' έψηνα να φυτεύσεις βολβούς. Ελπίζω να τα κατάφερα. Αν το έκανες, έχουν φυτρώσει σίγουρα μέσα στις γλάστρες σου  και περιμένεις να ανθίσουν. Μερικά πάλι μπορεί να έχουν ήδη ανθίσει και εσύ να πλέεις σε πελάγη ευτυχίας...τραλαλα....τραλαλα....
Η άνοιξη σου χτυπάει το
θυροτηλέφωνο και συ την υποδέχεσαι με ανθισμένα ζουμπούλια...
κρόκους σε διάφορα χρώματα...σε μωβάκι...
 ...σε κιτρινάκι...
 ...σε αγνό λευκό...
 ...τουλίπες που είναι μαστ...
 ...με τα κυκλάμινα που καλά κρατούν...
και ένα κάρο άλλα λουλουδάκια που φύτεψες και τώρα τα απολαμβάνεις. Και μπράβο σου, και Εψιλον-Υψιλον-Γαμα-Ε, Εύ-γε!
Αν αμέλησες να φυτέψεις τη φθινόπωρο χειμωνιάτικους βολβούς και τώρα τους λιμπίζεσαι, μη στεναχωριέσαι. Θα βρεις να αγοράσεις και έτοιμους φυτρωμένους λίιιιιγο πριν να ανθίσουν. Τους φυτεύεις κανονικά, με το βλαστό να προεξέχει.
Η ιστορία με τους χειμωνιάτικους βολβούς θα τελειώσει σε κανα δυο  μήνες. Στην θέση τους θα έρθουν οι βολβοί καλοκαιρινής άνθισης. Τι έγινε; Νόμιζες θα ξεμπέρδευες; Όποια εποχή και να έχουμε, το κηπολόγιο θα σε βάλει να φυτεύεις βολβούς. Είμαστε βολβομάνιαξ.  Όχι, όμως, δε θα φυτέυσεις ό,τι σου περίσσεψε από το χειμώνα. Άλλους βολβούς θα βάλεις, φρέσκους και καλοκαιρινούς.

Την άνοιξη φυτεύουμε βολβούς από: 

  • λίλιουμ:κοίτα, κοίτα και καμάρωσε! Μα τόση ομορφιά; Τόση κι άλλη τόση! Θα βρεις βολβούς σε έντονα χρώματα, σε λευκό, σε διχρωμίες, σε ό,τι θες! (κόστος βολβού περίπου 0,8-1,5 ευρώ)



  •  κάννες: η κάννα γίνεται πολύ μεγάλη, φουντωτή, μπορεί να σου γεμίσει ολάκερο παρτέρι. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε φτωχά εδάφη. Κατάλληλη για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Δεν καταλαβαίνει τίποτε! Πολλαπλασιάζεται πανεύκολα: αφού μεγαλώσει, μπορείς να χωρίσεις την κάθε ρίζα σε ξεχωριστή γλάστρα και να φτιάξεις πολλά νέα φυτά και να τα χαρίσεις στους φίλους σου. (κόστος βολβού περίπου 1,8-2 ευρώ)




  • Θα σου κρατήσει ανθισμένη μέχρι αργά το φθινόπωρο και το χειμώνα θα την κλαδέψεις χαμηλά. Την επόμενη άνοιξη θα ξαναπετάξει νέα φύλλα. Αν κάνει πολύ κρύο εκεί που είσαι, θα πρέπει να την προφυλάξεις από το κρύο. 
    Άκου, εσύ που βλέπεις CSI, NCIS και  ISDN, και την πληροφορία που θα σου αλλάξει τη ζωή: τα σπόρια της κάννας στα παλιάααα τα χρόνια τα χρησιμοποιούσαν για σφαίρες. Μπαμ μπαμ! My baby shot me down...

  • γλαδιόλες : είναι πολύχρωμες, έχουν έντονα χρώματα και διχρωμίες στο ίδιο λουλούδι, είναι ψηλές και λυγερές. Ακόμη δε φύτεψες τουλάχιστον 10; Παρεμπιπτόντως, παρατήρησε στις ελληνικές ταινίες του '60-'70 (στις οποίες πάντα είχαν κάποιον γαμπρό να έρχεται να ζητήσει τη θυγατέρα) ότι όταν προσφέρουν λουλούδια, είναι συνήθως γλαδιόλες! Και όλοι στο τέλος παντρεύονται! Τυχαίο; (κόστος βολβού περίπου 0,3 ευρώ)


  • αμαρυλλίδες : θα ανθίσουν και θα σου χαρίσουν μεγάλα, λαχταριστά λουλούδια σα ντουντούκες. Του του ρου ρουυυυυυ! (κόστος βολβού περίπου 5-5,5 ευρώ)



  •  kipologio

    ΣΧΟΛΙΑ

    0 Σχόλια