Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έκλαψε και μοιρολόγησ​ε τον εγγονό της στα Ποντιακά

Πόντος 2011, Χωριό Αληθινός Τραπεζούντας.
Στις αρχές Φεβρουαρίου έγινε μια φοβερή έκρηξη σε κτίριο που ήταν υπό κατασκευή, στην οργανωμένη βιοτεχνική περιοχή της Άγκυρας.
Από την έκρηξη, που οφειλόταν σε τεχνική αμέλεια, έχασαν τη ζωή του 17 εργάτες.
Ένας από αυτούς ήταν ο 30χρονος Νετζντέτ Τανισμά (Necdet Tanisma), ο οποίος καταγόταν από το χωριό Ουζούνταρλα (Uzuntarla), της επαρχίας Τσάικαρα (Caykara), που υπάγεται στο νομό Τραπεζούντας.
Το χωρίο Ουζούνταρλα δεν είναι άλλο από το ελληνόφωνο χωριό Αληθινός και η Τσάικαρα δεν είναι άλλη από την κωμόπολη Κατωχώρι, εμπορικό και διοικητικό κέντρο 29 ελληνόφωνων κοινοτήτων της περιοχής.
Η κηδεία του άτυχου 30χρονου έγινε στο Αληθινό, όπου καταγράφηκαν συγκινητικές σκηνές από τους συγγενείς του και ιδιαίτερα από τα μοιρολόγια της γιαγιάς του, της Γκιουλσού (Gulsu), η οποία πρόφερε ακατάληπτες - κατά τους δημοσιογράφους που κατέγραψαν τα διαδραματιζόμενα - λέξεις και οιμωγές.
Το σπαρακτικό θέαμα, που είχε χαρακτήρα καθαρά τελετουργικό, εντυπωσίασε τους δημοσιογράφους, οι οποίοι ρώτησαν και πληροφορήθηκαν ότι πρόκειται για παλιά έθιμο, σύμφωνα με το οποίο οι γριές μοιρολογούν τον νεκρό.
Και η γιαγιά Γκιουλσού μοιρολογούσε τον εγγονός της ...στα ποντιακά:
"Μέρ΄ εφέκες μας κι επήες!
Κλαδόπο μ΄, οξέ μ΄!"
Ας υποκλιθούμε στον πόνο αυτής της γριάς, που συνεχίζει ένα έθιμο χιλιετιών, όπως γίνεται από τις μοιρολογίστρες της Μάνης και της Κάτω Ιταλίας, στη γλώσσα της ψυχής τους κα της ψυχής μας.
Γιατί ο θρήνος και ο πόνος εκφράζεται και θα εκφράζεται πάντα με τη γλώσσα της ψυχής και της καρδιάς.
Κλαδόπο μ΄οξέα μ΄.
Ποντιακή Γνώμη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια