Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οινόπνευμα σε τιμή... ουίσκι

Είδος πολυτελείας καθιστούν το απλό οινόπνευμα οι συνεχείς ανατιμήσεις.
Μία φιάλη 200 γραμμαρίων κοστίζει πάνω από 14 ευρώ, όταν η τιμή του πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 6,5 ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο, έχει ανατιμηθεί τέσσερις φορές και έχει υπαχθεί στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών και των τσιγάρων!
Η διαφορά του με τα προϊόντα αυτά, όμως, είναι
τεράστια, καθώς το οινόπνευμα χρησιμοποιείται από ανθρώπους -συχνά ηλικιωμένους- με προβλήματα υγείας και περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.
Με απλά λόγια, η τιμή του είναι ίση με το μεροκάματο ενός χαμηλοσυνταξιούχου ή λίγο μικρότερη απ’ όσο κοστίζει ένα μπουκάλι επώνυμο ουίσκι.
«Δυστυχώς, η τιμή του οινοπνεύματος ακολουθεί εκείνη των ποτών» σημειώνει το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιώργος Κιοσές: «Τα 200 γραμμάρια του οινοπνεύματος 95 βαθμών αξίζουν όσο ένα ακριβό ποτό»!
Για καταιγισμό ανατιμήσεων κάνει λόγο ο κ. Αντώνης Βοληνάκης, διευθυντής πωλήσεων εταιρείας που εμπορεύεται οινόπνευμα: «Από πέρυσι, η λιανική του τιμή έχει αυξηθεί κατά
140%, εξαιτίας του ειδικού φόρου κατανάλωσης».
Σύμφωνα με τον κ. Βοληνάκη, η τιμή του «καθαρού» οινοπνεύματος αυξήθηκε κατά 20% τον Απρίλιο του 2009. Ακολούθησε νέα ανατίμηση τον Ιανουάριο του 2010 (20%), τον περασμένο Μάρτιο (20%) και τέλος Απριλίου (30%), ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί εκ νέου.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης (σε ποσότητες) της τάξης του 40% έως 50%.
Το οινόπνευμα -σημειώνει- είναι ως προϊόν μία ιδιαίτερη περίπτωση.
Παλαιότερα ήταν διατιμημένο, όπως τα φάρμακα.
Η πανδημία της νέας γρίπης είχε οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης, η οποία, όμως φαίνεται να υποχωρεί.
Σύμφωνα με τον κ. Βοληνάκη, «στην αγορά διατίθεται και οινόπνευμα χαμηλότερης καθαρότητας (70 βαθμών, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει την ίδια δράση με το «καθαρό».
Η τιμή του είναι 2 έως 2,5 ευρώ τα 200 γραμμάρια, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για οινόπνευμα, αλλά για αλκοολούχο λοσιόν».
ethnos
 allday-news

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια