Κακές αναμνήσεις τέλος.
Το...φάρμακο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για συγγραφείς, σεναριογράφους, αλλά και επιστήμονες φαίνεται πως βρήκε το δρόμο του εργαστηρίου, προκαλώντας ωστόσο αντιδράσεις για την ηθική του διάσταση.
Ερευνητές από την Ουαλία υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να εξαφανίσουν τις
κακές αναμνήσεις χρησιμοποιώντας φάρμακα της ομάδας beta - blockers (Β - αναστολείς), τα οποία συνήθως χορηγούνται σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα.
Πειράματα που έγιναν σε ζώα έδειξαν ήδη ότι τα φάρμακα αυτά μπορούν να παρέμβουν στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος δημιουργεί και αναδημιουργεί τις αναμνήσεις τρομακτικών περιστατικών.
Στα πειράματα που έγιναν στους ανθρώπους, ο Δρ. Μέρελ Κιντ από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ δοκίμασε τα συγκεκριμένα φάρμακα σε 60 άντρες και γυναίκες. Η ομάδα του υπέβαλε τους εθελοντές στην εξής δοκιμασία. Τους έδειξε τρομακτικές φωτογραφίες αραχνών ενώ ταυτόχρονα τους προκαλούσε ηλεκτροσόκ πολύ μικρής ισχύος.
Από τους εθελοντές ζητήθηκε να κρατήσουν ενεργές στη μνήμη τους τις εικόνες, δημιουργώντας μια ισχυρή αρνητική σύνδεση ανάμεσα στις αράχνες και στην ενόχληση που ένιωθαν. Την επομένη, τους χώρισαν σε δύο ομάδες: Σε αυτούς που πήραν το φάρμακο και σε εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο, ενώ και στις δύο ομάδες έδειξαν στη συνέχεια τις ίδιες φωτογραφίες με τις αράχνες.
Οι ερευνητές κατέγραψαν το επίπεδο του φόβου στους εθελοντές και ανακάλυψαν ότι, στην ομάδα των ατόμων στην οποία χορηγήθηκε το φάρμακο, ο φόβος δεν ήταν τόσο μεγάλος σε σύγκριση με την ομάδα των ατόμων που πήρε το ψευδοφάρμακο. Μια μέρα αργότερα είχε σταματήσει, οι εθελοντές εξετάστηκαν ξανά. Τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν. Έτσι, όσοι είχαν πάρει το φάρμακο έδειξαν να φοβούνται λιγότερο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε φορά που κάποιος φέρνει στο μυαλό του μια έντονη συναισθηματικά ανάμνηση, ο εγκέφαλος αναδημιουργεί την ανάμνηση. Το φάρμακο παρεμβαίνει ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία και εμποδίζει τον εγκέφαλο να την ανανεώσει.
Στην πράξη
Θεωρητικά, με το φάρμακο αυτό θα μπορούσαν να σβήσουν αναμνήσεις από τραυματικά γεγονότα - για παράδειγμα εγκληματικές πράξεις - που συνέβησαν πριν από χρόνια. Μπορεί επίσης να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν τις φοβίες τους, τις εμμονές τους, διατροφικές διαταραχές, ακόμη και τις ερωτικές τους απογοητεύσεις...
Οι επιστήμονες όμως εκτιμούν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων φαρμάκων στην εξουδετέρωση των αρνητικών αναμνήσεων. Και Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι τίθενται ορισμένα δύσκολα ζητήματα ηθικής φύσεως.
"Η διαγραφή κακών αναμνήσεων δεν είναι πως όταν διώχνουμε κάτι το ανεπιθύμητο, ένα σπυρί για παράδειγμα. Συνδέονται μ εμάς τους ίδιους, με την ταυτότητά μας καθώς αυτό που είμαστε συνδέεται με τις αναμνήσεις μας", επισήμανε χαρακτηριστικά ο Δρ. Ντάνιελ Σοκόλ, ο οποίος ειδικεύεται σε ζητήματα ιατρικής ηθικής στο University of London.
Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _E-MAIL
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια