Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Απόγονοι Ελλήνων της Σαφράμπολης από τη Σκύδρα στον τόπο καταγωγής τους

Μεγάλη δημοσιότητα έδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ στην επίσκεψη ομάδας 30 ατόμων από τη Σκύδρα στη Σαφράμπολη, από την οποία έλκουν την καταγωγή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της ηλεκτρονικής εφημερίδας INTERNET XAMPER, οποία δέχεται εκατομμύρια επισκέψεις ημερησίως, 30 Έλληνες από τη Σκύδρα επισκέφθηκαν τις γειτονιές Μπαρίς και Μπαγλάρ στη Σαφράμπολη, απ όπου

 κατάγονταν οι γονείς και οι παππούδες τους.
Η ομάδα των Ελλήνων επισκεπτών έγινε δεκτή από τον δήμαρχο της πόλης Νετζντέτ Ακσόι (Dr. Necdet Aksoy), στο γραφείο του. Στη συνάντηση, ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής Σταύρος Καρασάββας δήλωσε ότι ως απόγονοι των Ελλήνων που εγκατέλειψαν τη Σαφράμπολη με την Ανταλλαγή, νοιώθουν ικανοποίηση και υπερηφάνεια για το γεγονός ότι διασώζονται και διατηρούνται τα σημάδια της ελληνικής παρουσίας στην πόλη.
Ο 80ούτης κ. Καρασάββας είπε συγκεκριμένα: "Πάντα άκουγα από τον πατέρα και τη μητέρα μου για μια γειτονιά που την έλεγαν Μπαγλάρ. Πάντα ήθελα να την επισκεφθώ, όμως επί 80 χρόνια δεν τα κατάφερα. Φέτος είπα ότι θα πάω οπωσδήποτε και ήλθα. Από μικρός πάντα άκουγα για τη Σαφράμπολη, γι αυτά τα μέρη. Όσοι ερχόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια, πάντα μου έλεγαν τις εντυπώσεις τους. Νοιώθω σαν να έχω ζήσει στο παρελθόν σ αυτά τα μέρη. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ".
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Σαφράμπολης δήλωσε τα εξής: "Οι πολιτιστικές αξίες που προσπαθούμε να διατηρήσουμε είναι κοινές, ανήκουν και σε σας. Είμαστε ευτυχείς που έρχεστε, αναζητείτε και βρίσκετε σ αυτήν την πόλη τα ίχνη και τα σημάδια των προγόνων σας. Τα ίχνη των προγόνων σας είναι κοινά και για μας. Σας νοιώθω σαν συγγενείς που ζήσαμε μαζί, χωρίσαμε και τώρα ξανανταμώνουμε. Αν και οι άνθρωποι αποχωρίστηκαν αυτόν τον τόπο, είναι γεγονός ότι ο πολιτισμός της Σαφράμπολης συνεχίζει να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Ο στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε αυτόν τον κοινό πολιτισμό, να μην επιτρέψουμε να χαθεί αυτή η στάση αδελφοσύνης".
Να σημειωθεί ότι η Σαφράμπολη έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των πόλεων που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής των σπιτιών της, αρκετές εκατοντάδες από τα οποία διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Στη Σαφράμπολη κατοικούσαν περίπου 3.000 ΄Ελληνες, οι περισσότεροι από τους οποίους μετά την Ανταλλαγή εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ιωνία Αττικής, όπου ίδρυσαν τη συνοικία Σαφράμπολη και ανιστόρησαν το ναό του Αγίου Στεφάνου, που λειτουργούσε στην πατρίδα τους μέχρι το 1923.
Μερικές δεκάδες οικογένειες Σαφραμπολιτών εγκαταστάθηκαν στη Σκύδρα Πέλλας, απόγονοι των οποίων και οι εν λόγω επισκέπτες.
Ποντιακή Γνώμη

ΣΧΟΛΙΑ

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/11/12, 7:32 μ.μ.

    Θέλω επικοινωνία με κάποιον Σαφραμπολίτη από την Σκύδρα.Το e-mail μου methodioskyr@hotmaiΛ.com. Eυχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/11/12, 7:42 μ.μ.

    Aνώνυμος διορθώνει τ;o e-mail methodioskyr@hotmail.com. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή