Οι δράστες εκμεταλλεύονται τη σιωπή των θυμάτων.
Οι βιασμοί που διαπράττονται στην Ελλάδα αγγίζουν πλέον τις 5.000 κατ έτος, ενώ στην Ευρώπη περίπου το 12% - 15% των γυναικών εκτιμάται ότι είχαν κάποια "βίαιη σχέση" μετά την ηλικία των 16 ετών.
Σύμφωνα, δε, με στοιχεία του ΟΗΕ από την Παγκόσμια Τράπεζα, "οι γυναίκες 15 - 44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από
καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο και μαλάρια", ενώ ανά την υφήλιο υπολογίζεται ότι μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
Τι γίνεται στη χώρα μας
Οι βιασμοί τετελεσμένοι και εν αποπείρα που δηλώνονται στις διωκτικές αρχές είναι ελάχιστοι σε σχέση με τους μη καταγγελθέντες διότι τα περισσότερα από τα τραγικά θύματα θέλουν να αποφύγουν το στιγματισμό τους, να κρύψουν το μεγάλο δράμα που βίωσαν.
Έρευνα του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή απέδειξε ότι κάθε χρόνο διαπράττονται στην Ελλάδα περισσότεροι από 4.500 βιασμοί, από τους οποίους μόνο οι 270 (ποσοστό 6%) καταγγέλλονται στην Αστυνομία, μόνο οι 183 καταλήγουν σε συλλήψεις κάποιοι ύποπτου, μόνο οι 47 υποθέσεις φτάνουν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για να εκδικασθούν.
Και οι ποινές ποιες είναι;
Ο Α. Τσιγκρής μας λέει πως μόνο σε 20 υποθέσεις υπάρχει καταδικαστική απόφαση και μόνο σε 9 βιασμούς ή στερητική της ελευθερίας ποινή που επιβάλλεται στο δράστη είναι μεγαλύτερη από 5 χρόνια (δηλαδή κάθειρξη), ενώ στις υπόλοιπες 11 καταδίκες το Δικαστήριο προχωρά σε μεταβολή της κατηγορίας από κακούργημα σε κάποιο πλημμέλημα. Τα συγκεκριμένα στοιχεία της έρευνας του εγκληματολόγου προέκυψαν επί 312 δικαστικών αποφάσεων βιασμού στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών και επί χρονικού διαστήματος 13 ετών.
Οι δε δράστες είναι κατά 53,4% νεαρής ηλικίας, 32,8% μεσήλικες, 6,9% ανήλικοι και 6% ηλικιωμένοι.
Από τα επίσημα στοιχεία της Πολιτείας προκύπτει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 καταγγέλθηκαν στις διωκτικές αρχές 96 τετελεσμένοι βιασμοί και 32 απόπειρες του ίδιου εγκλήματος, ενώ από το 1991 έως σήμερα η χρονιά που παρουσίασε τους περισσότερους καταγγελθέντες βιασμούς ήταν το 2008 με 232 τετελεσμένες περιπτώσεις και 72 απόπειρες.
Αξίζει να τονιστεί ότι το αδίκημα του βιασμού τελείται και από ημεδαπούς και από αλλοδαπούς. Ωστόσο, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι αλλοδαποί βιαστές ήταν κατά πολύ λιγότεροι από τους Έλληνες, από το 2007 και μετά άρχισαν να "συναγωνίζονται" τους ημεδαπούς, στη μορφή αυτής της εγκληματικότητας, αλλά μέχρι στιγμής δεν τους έχουν ξεπεράσει στα στατιστικά ποσοστά.
Εν κατακλείδι, ο καταγγελθείς βιασμός σε αναλογία 100.000 κατοίκων ανά την ελληνική επικράτεια για το 2008 ήταν σε ποσοστό 2,12% επί του συνόλου των εγκλημάτων και για το πρώτο εξάμηνο του 2009 ήταν 0,88% με επιφύλαξη, διότι το τελευταίο αυτό στοιχείο μελετάται ακόμη και αναλύεται.
Η ταυτότητα των δραστών
Ποίοι τελικά είναι αυτοί που βιάζουν;
Οι περισσότεροι είναι άγαμοι και ένα μικρότερο κατά πολύ ποσοστό είναι έγγαμοι. Και οι μεν και οι δε είναι σαφώς διεστραμμένοι και παθιασμένοι με τη βία.
Σύμφωνα με την έρευνα του εγκληματολόγου Α.Τσιγκρή στην Ελλάδα ο βιαστής:
* Κατά 9.1% κάνει γνωριμία με το υποψήφιο θύμα του πριν από την τέλεση του αδικήματος.
* Κατά 25,2% είναι πρόσωπο που κινείται στο περιβάλλον του ατόμου που θέλει να κακοποιήσει για να ικανοποιήσει τις βίαιες "ορέξεις" του.
* Κατά 2,2% περίπου είναι συγγενής.
Αυτό το τελευταίο έχει να κάνει με την ενδοοικογενειακή βία σε εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, που περιλαμβάνει και την αιμομιξία.
emagiasei@e-typos.com
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _E-MAIL
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια