Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η ιστορία του κακάο

* Ο μύθος του γεννιέται περί το 600 π.Χ. στην κεντρική Αμερική από τους Μάγιας που το θεωρούν "τροφή των θεών". Οι Αζτέκοι θεοποιούν επίσης το κακαόδεντρο και χρησιμοποιούν τους καρπούς του ως μέσο για εμπορικές συναλλαγές. * Το 1502 ο Χριστόφορος Κολόμβος δοκίμασε το ρόφημα του κακαόδεντρου στην Καραϊβική και το βρήκε ...αηδιαστικό. Το 1527 ένας άλλος Ισπανός θαλασσοπόρος, ο Φερδινάνδος Κορτέζ αποκαθιστά την τιμή του. Επιστρέφοντας στην Ισπανία από το Μεξικό έφερε μαζί του τους πρώτους καρπούς του κακάο. * Το ρόφημα μπαίνει στη ζωή των Ισπανών και δη στα σαλόνια της αριστοκρατίας και η χώρα διατηρεί την απόλαυση μυστική για έναν αιώνα. Το 1614 η πριγκίπισσα Άννα της Ισπανίας παντρεύεται τον Λουδοβίκο τον 13ο και παίρνει μαζί της στη γαλλική αυλή το αγαπημένο της ρόφημα.
* Το πρώτο εργοστάσιο της σοκολάτας εμφανίζεται στην Αμερική το 1763, για να ακολουθήσει αυτό της Βαρκελώνης το 1780.
* Η Ελλάδα γνωρίζει τη σοκολάτα σχεδόν τελευταία στην Ευρώπη. Το 1841 ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας, ο Σπυρίδων Παυλίδης, στήνει στη γωνία των οδών Αιόλου και Βύσσης, ένα μικρό "γλυκισματοποιείο".
* Σήμερα ένα από τα διάσημα ονόματα του χώρου είναι ο Βέλγος Pierre Marcolini. Ταξιδεύει ανά τον κόσμο, διαλέγει τις καλύτερες ποικιλίες και τις αναμιγνύει σε νέες γεύσεις. Καταστήματά του εκτός από το Βέλγιο υπάρχουν στην Γαλλία, τη Βρετανία, στο Κουβέιτ και την Ιαπωνία (www.marcolini.be).
* Πρωταθλητές στην κατανάλωση σοκολάτας είναι σήμερα οι Ελβετοί (12,4 κιλά ανά άτομο το χρόνο!). Από τους πιο διάσημους οίκους σοκολατοποιίας που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί παραδοσιακές μεθόδους είναι η Confiserie Sprungli που ιδρύθηκε το 1836
"Ε.Τ.".

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια