Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Άτομα με βλάβες στον αμφιβληστροειδή βλέπουν με την πρωτοποριακή μέθοδο Γερμανών ειδικών

Αποκατάσταση της όρασης ατόμων με βλάβες στον αμφιβληστροειδή πέτυχαν Γερμανοί ειδικοί εφαρμόζοντας πρωτοποριακή μέθοδο που επιβάλλει την εμφύτευση ενός μικρο τσιπ στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Ένας άνδρας, ο οποίος από μικρή ηλικία βυθίστηκε στο σκότος εξαιτίας κληρονομικής νόσου, μπορεί σήμερα να διακρίνει γράμματα, να δει τι ώρα "λέει" το ρολόι του και να ξεχωρίσει αντικείμενα όπως ένα μαχαίρι και ένα πιρούνι πάνω στο τραπέζι. Όλα αυτά κατέστησαν δυνατά χάρη στην
τοποθέτηση ενός μικροεπεξεργαστή στον οφθαλμό του.
Ειδικότερα, ο Φιλανδός Μίικα Τέρο, 46 ετών, άρχισε να υποφέρει εξαιτίας της σταδιακής μείωσης της όρασής του από εφηβική ηλικία. Ύστερα από μερικά χρόνια ήταν εντελώς τυφλός, οπότε και ενεγράφη σε πιλοτική μελέτη του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν στη Γερμανία, κατά την οποία θα εφαρμοζόταν πιλοτικά μια πρωτοποριακή μέθοδος αποκατάστασης της όρασης.
Ο Τέρο ήταν ένας από τους τρεις ασθενείς στους οποίους εμφυτεύθηκε ένας ηλεκτρονικός μικροεπεξεργαστής κάτω από ένα τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Ο Μίικα Τέρο έπασχε από μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια κληρονομική νόσο κατά την οποία τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του ματιού πεθαίνουν. Εξαιτίας της, πριν κλείσει τα 16 χρόνια του άρχισε να χάνει την όρασή του το βράδυ και σε ηλικίας 35 ετών είχε τυφλωθεί και από τα δύο μάτια.
Τελικά το μόνο που μπορούσε να διακρίνει - με την περιφερειακή όραση - ήταν κατά πόσο ήταν ημέρα ή νύχτα. "Ελί δέκα χρόνια δεν διέθετα κεντρική όραση. Δεν μπορούσα να διαβάσω, ούτε αναγνώριζα πρόσωπα. Όταν οι επιστήμονες έθεσαν τον μικροεπεξεργαστή σε λειτουργία πρώτη φορά, είδα κάτι λάμψεις και δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε. Μέσα σε λίγες ώρες όλα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν. Όταν κοίταξα για πρώτη φορά τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο δωμάτιό μου, μου φάνηκε ότι έβλεπα φαντάσματα. Κι όμως ήξερα ότι επρόκειτο για γνωστούς, για τους οικείους μου. Σιγά σιγά η εικόνα έγινε καθαρότερη. Νιώθω υπέροχα που κατάφερα να εστιάσω το βλέμμα μου σε κάτι και να το δω. Βέβαια η εικόνα δεν είναι πάντα καθαρή, δεν κατάφερνα να αναγνωρίσω πάντα τι ήταν αυτό μπροστά μου στο πεζοδρόμιο, αλλά ήξερα ότι κάτι υπήρχε εκεί και μπορούσα να το αποφύγω".
Η νέα μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί για τη θεραπεία ευρύτατου φάσματος οφθαλμιατρικών νόσων, ιδιαίτερα όσων επηρεάζουν τα κύτταρα των κώνων και των ράβδων, των κυττάρων που ανιχνεύουν το φως και το μετατρέπουν σε ηλεκτρικά σήματα. Αυτά μεταδίδονται στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου και βλέπουμε.
Όμως δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η όραση ατόμων που έχουν υποστεί βλάβες στο οπτικό νεύρο. Η εμφύτευση του μικροτσίπ σε κάθε ασθενή διήρκεσε έξι ώρες. Οι γιατροί δημιούργησαν μια μικρή τομή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και στη συνέχεια πέρασαν από εκεί το τσιπ, με μέγεθος τρία χιλιοστά επί τρία χιλιοστά. Το τσιπ συνδέεται με μία μπαταρία που ο ασθενής φοράει σαν κολιέ.
Το τσιπ περιέχει 1.500 φωτοευαίσθητα στοιχεία που αντικαθιστούν τα νεκρά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Όταν μαι εικόνα φτάσει στον μικροεπεξεργαστή, μετατρέπεται σε ηλεκτρικούς παλμούς που διεγείρουν τα υγιή κύτταρα του συγκεκριμένου χιτώνα.
Αυτά στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο και η εικόνα αναπαράγεται. '
Λεπτομέρειες σχετικά με την νέα μέθοδο δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceeding of the Royal Society B.
Ian Sample - The Guardian

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια