Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Υιοθετήστε ένα ζώο υπό εξαφάνιση

* Καθώς κινδυνεύουμε να βρεθούμε αργά ή γρήγορα κάτοικοι ενός ερειπωμένου κατεστραμμένου πλανήτη, ίσως ήρθε η ώρα να βοηθήσουμε κι εμείς για την επιβίωση ζώων που απειλούνται με ολοκληρωτική εξαφάνιση…
Με μια συμβολική υιοθεσία γίνεστε υποστηρικτές της Οργάνωσης για ένα χρόνο.
Λαμβάνετε το πιστοποιητικό του ζώου που προστατεύετε, το τριμηνιαίο περιοδικό «Ζωντανός Πλανήτης», το ημερολόγιο του WWF στις αρχές του χρόνου και την ατομική κάρτα «Υποστηρικτή». Πάνω απ’ όλα συμβάλλετε στις προσπάθειες του WWF για προστασία των απειλούμενων ειδών.
Η ετήσια ατομική συνδρομή είναι 45 ευρώ (25 ευρώ για μαθητές – φοιτητές).
Η σχολική 120 ευρώ.

ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΠΑΝΤΑ:
Λιγοστοί πληθυσμοί του επιζούν σήμερα στα κατακερματισμένα δάση μπαμπού της Κίνας. Οσο ο βιότοπος τους συρρικνώνεται, τόσο αυξάνεται η απειλή. Η δεκαετία 1970-80 υπήρξε ίσως η πιο καταστροφική για το είδος. Η έκταση που καταλάμβαναν τότε τα περίπου 1.000 πάντα, μειώθηκε από 30.000 σε 13.000 km². Το WWF ξεκίνησε δράση για την προστασία του είδους το 1981 και σήμερα το πρόγραμμα που εκπονείται σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κίνας παρουσιάζει θεαματική πρόοδο: η περιοχή που προστατεύεται αυξήθηκε κατά 25% φτάνοντας στα 16.000 km², ενώ η τελευταία εμπεριστατωμένη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2004, έδειξε σημαντική ανάκαμψη του πληθυσμού σε 1.600 άτομα, γεγονός πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον των πάντα...

ΤΙΓΡΗΣ ΤΗΣ ΣΟΥΜΑΤΡΑΣ: Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού χάθηκε στη διάρκεια του 20ού αιώνα! Το WWF δίνει σκληρό αγώνα για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του είδους. Η τίγρης είναι από τα πιο επιβλητικά ζώα του πλανήτη και από τα πιο απειλούμενα. Η χαραυγή του Ετους της Τίγρης, που ξεκίνησε βάσει του Κινέζικου Ωροσκοπίου στις 14 Φεβρουαρίου, βρίσκει τους παγκόσμιους πληθυσμούς αυτού του μοναδικού και χαρισματικού άγριου είδους λίγο πριν από την εξαφάνιση. Εκτιμάται ότι μόλις 3.200 έχουν απομείνει ελεύθερες στον κόσμο από τις 100.000 που υπήρχαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Ειδικότερα η τίγρης της Σουμάτρας δεν ξεπερνά σήμερα τα 400 με 500 άτομα, ενώ κάθε χρόνο θανατώνονται τουλάχιστον πενήντα τίγρεις για το εμπόριο γούνας. Σύμφωνα με το WWF στο διάστημα 1998-2002 πέθαναν σε παγίδες 253 τίγρεις, ενώ ο βιότοπός τους μειώθηκε από 130.000 σε 42.000km².

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ (ΚΑΡΕΤΑ - ΚΑΡΕΤΑ): Οι θαλάσσιες χελώνες ξεκινούν τη ζωή τους ως έμβρυα σε αβγά που εναποθέτουν οι θηλυκές σε αμμώδεις παραλίες. Το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους γιατί βοηθά τα χελωνάκια να προσανατολιστούν και να ξαναγυρίσουν στον ίδιο τόπο δεκαετίες αργότερα για να αναπαραχθούν. Ωστόσο έχουν να αντιμετωπίσουν φυσικούς εχθρούς όπως καβούρια, γλάρους και ψάρια. Η θνησιμότητά τους είναι εξαιρετικά υψηλή - υπολογίζεται ότι σε κάθε χίλια χελωνάκια επιζεί και ενηλικιώνεται μόνο ένα! Η θαλάσσια χελώνα έχει καταχωρηθεί στο Διεθνές Κόκκινο Βιβλίο ως απειλούμενο είδος. Ανάμεσα στις κύριες απειλές που αντιμετωπίζει είναι η υποβάθμιση και η καταστροφή των βιοτόπων αναπαραγωγής της, η χρήση αλιευτικών εργαλείων, η ύπαρξη σκουπιδιών και πλαστικών σακουλών. Στη Ζάκυνθο, όπου υπάρχουν σημαντικές παραλίες για την αναπαραγωγή του είδους, η τουριστική ανάπτυξη με τις πολεοδομικές παρεμβάσεις, τον έντονο φωτισμό και τον θόρυβο καθώς και οι… δραστηριότητες αναψυχής στο θαλάσσιο χώρο δρουν αρνητικά.

ΠΟΛΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ: Πρόκειται για το κορυφαίο αρπακτικό ζώο του αρκτικού θαλάσσιου οικοσυστήματος. Τον περισσότερο χρόνο της τον περνά πάνω σε παγόβουνα, όπου συνήθως βρίσκει την τροφή της. Καθώς οι πάγοι στο νοτιότερο άκρο του αρκτικού κύκλου λιώνουν το καλοκαίρι, οι πολικές αρκούδες μετακινούνται βορειότερα, ώστε να παραμείνουν κοντά στις φώκιες με τις οποίες τρέφονται ενώ κάποιες άλλες περνούν τα καλοκαίρια τους στην ξηρά. Εκεί συντηρούνται καταναλώνοντας το λίπος που έχει συγκεντρωθεί κάτω από το δέρμα τους. Το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Αυτό οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το WWF εργάζεται προκειμένου να παραμείνουν όσο το δυνατόν υγιή και αδιατάρακτα τα οικοσυστήματα της Αρκτικής με…
* αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής - μείωση των «αερίων του θερμοκηπίου»,
* προστασία περιοχών με ιδιαίτερα πλούσιο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως οι αρκτικές περιοχές της Νορβηγίας και της Ρωσίας, που απειλούνται από ναυτιλιακές και πετρελαϊκές δραστηριότητες και λόγω υπεραλίευσης.

ΔΕΛΦΙΝΙ: Χιλιάδες δελφίνια θανατώνονται κάθε χρόνο στις θάλασσες της Μεσογείου. Αν και δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, η έλλειψη τροφής λόγω της υπεραλίευσης, η θαλάσσια ρύπανση και η αιχμαλωσία τους από τα αφρόδιχτα μειώνουν τον πληθυσμό τους δραματικά. Η χρήση αφρόδιχτων κοστίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε 4.000 κοινά δελφίνια στη Νοτιοδυτική Μεσόγειο (πρόσφατα το είδος συμπεριλήφθηκε στη λίστα των απειλούμενων), ενώ άλλες 13.000 αιχμαλωτίζονται στα στενά του Γιβραλτάρ και τη γύρω περιοχή. Το WWF έχει αναλάβει δράση για την προστασία τους με προγράμματα που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και ειδικά των επαγγελματιών ψαράδων, αλλά και πολιτική πίεση για μείωση της χρήσης αφρόδιχτων στις θάλασσες της Μεσογείου.

KΡΑΥΓΑΕΤΟΣ: Μετανάστης από την Αφρική, φώλιαζε πριν 60 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Οι πληθυσμοί του όμως μειώνονται γρήγορα σε όλες τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Αν και στο τέλος του 19ου αιώνα το είδος υπήρχε σε αφθονία σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, σήμερα δεν ξεπερνάει τα 90 ζευγάρια, και περιορίζεται κυρίως σε Μακεδονία - Θράκη. Ο μισός πληθυσμός βρίσκει καταφύγιο στον Εβρο και στο Δάσος της Δαδιάς. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δημιουργείται κυρίως από την καταστροφή των δασών, την εντατική υλοτομία με μείωση των διαθέσιμων θέσεων φωλιάσματος, την όχληση αλλά και από την υποβάθμιση ή ραγδαία μείωση των περιοχών κυνηγιού του. Ο κραυγαετός, όπως και όλα τα αρπακτικά πουλιά, είναι δείκτης υγείας και ισορροπίας των οικοσυστημάτων όπου ζει. Βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας και τρέφεται με αδύναμα και άρρωστα ζώα, εξυγιαίνοντας και ισορροπώντας τα είδη των οργανισμών.

Πληροφορίες: WWF Ελλάς, Φιλελλήνων 26 105 58 Αθήνα, τηλ.: 210 3314893

 adesmeytos

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια