Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καπνίζεις στο αυτοκίνητο

Καπνίζεις στο αυτοκίνητο
Έως 3.000 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για όποιον καπνίζει στο αυτοκίνητο.
- Το πρόστιμο αφορά όσους οδηγούς έχουν μέσα στο αυτοκίνητό τους παιδιά κάτω των 12 ετών
- Απογότευση από τους ελέγχους - Μόνο στο Γκάζι το 70% κάπνιζε κανονικά
- 12.382 κλήσεις το Σαββατοκύριακο για καταγγελίες

Το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων από 1.500 - 3.000 ευρώ, ή ακόμη και
αφαίρεσης του διπλώματος, μελετούν στελέχη του Υπουργείου Υγείας, για τους οδηγούς που στο εξής θα «συλλαμβάνονται» να καπνίζουν στο αυτοκίνητό τους, όταν σε αυτό επιβαίνουν παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Οι σκέψεις αυτές αναμένεται να πάρουν μορφή και να κατατεθούν την Τετάρτη στην Βουλή, ως τροπολογία, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αντικαπνιστικός νόμος και με άλλες, πιο αυστηρές, διατάξεις.

Η εφαρμογή του νόμου, άλλωστε, αποτελεί εκπεφρασμένη πρόθεση του υπουργού, Αν. Λοβέρδου. Είναι ενδεικτικό ότι πέραν των διενεργούμενων ελέγχων και τα προστίμων που επιβάλλονται από την 1η του τρέχοντος μηνός, με παρέμβαση του υπουργού Υγείας, ειδικοί σύμβουλοι έκαναν επισκέψεις όλο το Σαββατοκύριακο σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία οι άτυποι ελεγχτές ανέφεραν ότι το μέτρο εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό. Υπήρξαν, ωστόσο, απογοητευτικές αναφορές για περιπτώσεις μπαρ σε ιδιαίτερα πολυσύχναστες περιοχές, όπως το Γκάζι, όπου σε ποσοστό 70% υπήρχαν σταχτοδοχεία και οι θαμώνες κάπνιζαν.

Το μέτρο εφαρμόζεται σταδιακά για λόγους τακτικής, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κλίμα αγανακτήσης. Διαβεβαίωσε, δε, ότι τις επόμενες εβδομάδες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι ακόμη πιο σκληροί, καθώς σε καθημερινή βάση φθάνουν στο Υπουργείο Υγείας αρνητικές αναφορές από τους πέντε μεγάλους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας και του Ηρακλείου.

Οι επόπτες Υγείας σε όλη την Ελλάδα αναφέρουν τις δυσκολίες, αλλά διαβιβάζουν, επίσης, τη θέση του Υπουργείου, η οποία αυτή τη φορά είναι ξεκαθάρη: Ο νόμος θα εφαρμοστεί με όποιο κόστος. Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας του Υπουργείου σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου είναι ότι γίνονται συζητησεις με τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία θα εποπτεύει τους δρόμους γύρω από τα σχολεία, ώστε να εντοπίζει οδηγούς, που καπνίζουν μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι μόνον τις τρεις τελευταίες ημέρες, που άρχισαν να κόβονται πρόστιμα, το τηλεφωνικό κέντρο 1142 έχει δεχθεί 12.382 κλήσεις. Από την αρχή εφαρμογής του μέτρου έως χθες οι κλήσεις ξεπέρασαν τις 118.000, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε ο αριθμός των καταγγελιών. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν καπνίζοντες εντός καταστημάτων, σταχτοδοχεία στα τραπέζια, καθώς και καπνιστές σε χώρους του ιδωτικού τομέα και εταιρείες.

Μόλις 5 κλήσεις στην Αθήνα για τους καπνιστές

Μόλις πέντε ήταν οι κλήσεις που δόθηκαν στους Αθηναίους που κάπνιζαν σε μη ενδεδειγμένους χώρους, από την 1η Οκτωβρίου, λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Παπαδάκης.

Όπως υποστηρίζει, "την ανυπακοή ….συνέδραμε ο καλός καιρός που επέτρεψε στους πάντες να μείνουν στα υπαίθρια τραπεζάκια ακόμη και αργά το βράδυ".

Βέβαια, η εξόρμηση της δημοτικής αστυνομίας ήταν μεγάλη (τουλάχιστον 12 περιπολίες στα μπαράκια του κέντρου) και το σημαντικό ήταν πως - κατεγράφη άλλωστε στα θετικά- παρά τις διαμαρτυρίες οι καταστηματάρχες είχαν εφαρμόσει κατά γράμμα το νόμο και παντού υπήρχε η σωστή σήμανση, ενώ από τα τραπέζια είχαν επιμελώς αφαιρεθεί όλα τα τασάκια.

Τις επόμενες ημέρες διευθετείται και η εκκρεμότητα με τα βιβλία συμβάντων που θα διατηρούν τα κατά τόπους τμήματα της Δημοτικής Αστυνομίας, στα οποία και θα καταγράφονται οι παραβάτες ώστε να ελέγχονται οι παραβάσεις, να αθροίζονται, και εκείνοι οι ιδιοκτήτες που θα έχουν περισσότερες από τέσσερις κλήσεις θα χάνουν και την άδεια λειτουργίας. Το πρόστιμο στον επαγγελματία, λέει ο κ. Παπαδάκης ξεκινάει από 50 ευρώ (για την πρώτη κλήση) αυτό διπλασιάζεται στη δεύτερη, τριπλασιάζεται στην τρίτη και τετραπλασιάζεται στην τέταρτη. Τις επόμενες ημέρες, βεβαίως, οι έλεγχοι θα ενταθούν και ενδεχομένως να μην περιοριστούν μόνο στα καταστήματα του κέντρου.

Πάντως, όπως λένε οι θαμώνες, ο νόμος έχει μία μεγάλη ασάφεια: αν το τσιγάρο το καπνίζεις στην πόρτα του καταστήματος είσαι παραβάτης ή σύννομος; Το ερώτημα είναι εύλογο. Μόλις εμφανίζονται οι άνδρες της δημοτικής αστυνομίας, όλοι σχεδόν οι καπνιστές-θαμώνες συνωστίζονται προς την πόρτα. Οι τυχεροί συνήθως καταφέρνουν να βγουν. Κάποιοι όμως μένουν με το βήμα μετέωρο!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια