Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λεττονία- Η γενιά των "Euro-orphans" μεγαλώνει στις χώρες της ΕΕ!


Το οτι εχω αναφερθει, ουκ ολιγες φορες, μαλιστα, στη Σουηδικη κρατικη τηλεοραση (SVT) το γνωριζετε καλα οσοι ''περνατε'' απο εδω, αλλα ειναι πραγματικα ενα διαμαντι πληροφορησης γεγονοτων απ ολο τον κοσμο, τα ρεπορταζ της οποιας εχουν παντα τη κριτικη ματια και αντιληψη του πολιτη που ανηκει σε μια χωρα η οποια σεβεται την νοημοσυνη των πολιτων της.
Οπως, καταλαβαινουμε, κατι τετοιο δεν συμβαινει παντα σε αλλες χωρες και ετσι οταν
το διαπιστωνει κανεις το λιγοτερο που μπορει να κανει ειναι να τους το αναγνωριζει!

Αλλη μια φορα λοιπον η τηλεοραση καταφερε να κανει πολλους Σουηδους να δακρυσουν και να σκεφτουν ισως καποια πραγματα καλυτερα οταν στην εκπομπη Uppdrag granskning μας εμαθε το νεο ορο που θα ακουμε στο μελλον ισως συχνοτερα απ ο τι θελουμε,.."Euro-orphans", (τα ορφανα της Ευρωπης), που συμπεριλαμβανει τα παιδια εκεινα που οι γονεις αφηνουν σε συγγενεις και γνωστους, προκειμενου να εργαστούν στο εξωτερικό.

Το φαινόμενο βεβαια, δεν ειναι καινουργιο, ηδη ειναι πραγματικοτητα σε πολλες χωρες οπως το Μπαγκλαντές, οι Φιλιππίνες και η Κίνα, εδώ και μερικά χρόνια...Ομως τωρα έφθασε και στην Ευρώπη, οπου η κριση και η ανεργια πληττει τα φτωχικα νοικοκυρια της Ανατ. Ευρώπης και ο ενας, ή συχνα και οι δυο γονεις αναγκαζονται λογω συνθηκων να μεταναστευσουν σε πλουσιότερες χώρες της ΕΕ, (Ιρλανδία, Αγγλία, Ιταλία, Δανία, Σουηδία). Οι γονείς παραμενουν συχνα εκει για χρόνια και εργαζονται ως καθαριστες, εργάτες, οικοδομοι, ή σε ιμαντες παραγωγής για να εξασφαλισουν τα απαραιτητα για τα παιδια τους, ειδικα μετα απο τη κριση του που αφησε τη Λεττονια (Latvia) σε πολυ ασχημη οικονομικη κατασταση κατακτωντας το 2009 το παγκόσμιο ...αρνητικό ρεκόρ μείωσης του ΑΕΠ κατά -18% ενω τελευταια η οικονομική της ανάπτυξη άγγιξε μόλις το 0,3% το πρώτο τρίμηνο και 0,1% το δεύτερο. Η ανεργια μαστιζει το κοσμο σε ποσοστο 22%, ενω το κυμα μεταναστευσης ειναι αυξανομενο και οι περικοπες στη Παιδεια θα εχουν μακροχρονιες συνεπειες. Ενα σχετικο αρθρο που διαβασα στη wikipedia μας κανει ισως να συνειδητοποιουμε ακομη περισσοτερο τι σημαινει "συμμετοχη" και "προσελευση"....

"Στις 23 Αυγούστου του 2008 διεξήχθη δημοψήφισμα στη Λεττονια για την αύξηση των συντάξεων. Αυτό ακυρώθηκε, εξαιτίας χαμηλής προσέλευσης, καθώς δε συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 453.730 ψηφοδελτίων. Εάν το δημοψήφισμα ήταν υπέρ της πρότασης, η κυβέρνηση θα αύξανε τις συντάξεις από 50 Λάτι σε τουλάχιστον 135 λάτι. Το δημοψήφισμα είχε την υποστήριξη της οργάνωσης Κοινωνία για Διαφορετική Πολιτική, η οποία φιλοδοξεί να γίνει πολιτικό κόμμα".

Πισω στο ντοκυμαντερ, βλεπουμε καποιες υψηλομισθες οικογενειες π.χ στη Σουηδια να "ευλογουν" το μετρο της φοροαπαλλαγης για προσφερομενες οικιακες εργασιες, (το λεγομενο RUT avdrag) επειδη, oπως εξηγουν (ενω εχουν αγκαλια τα παιδια τους), τους δινεται η ευκαιρια να περασουν "περισσοτερες ποιοτικες ωρες με τα παιδια" στο σπιτι, χωρις να χρειαζεται να κανουν δουλειες...

Τα παρακατω, ομως, νουμερα δειχνουν την τραγικη κατασταση για πολλα άλλα λιγοτερο ....τυχερα παιδια, στην ΕΕ των διακρισεων, οπου καποιοι εχουν δικαιωμα στην εργασια, την οικογενεια και τον ελευθερο χρονο, ενω αλλοι ειναι καταδικασμενοι να ζουν σαν σκλαβοι, μεσα στις στερησεις και μακρια απο τα δικα τους παιδια! Το ντοκυμαντερ ηταν συγκλονιστικο, παρακολουθει απο κοντα μητερες που εργαζονται σαν καθαριστριες στη Σουηδια, ακολουθωντας τη ζωη τους, τις σκεψεις τους για το οτι δεν βλεπουν τα παιδια τους να μεγαλωνουν, ενω αλλη καμερα στη Λεττονία καταγραφει τις αντιδρασεις των παιδιων, που τους λειπουν αφορητα οι γονεις τους και που πρεπει να τα βγαλουν περα με την οικονομικη, αλλα και συναισθηματικη στερηση γυρω τους.

Πολωνια: Συμφωνα με υπολογισμους πανω απο 100 000 παιδια εχουν ενα, ή και δυο γονεις που εργαζονται στο εξωτερικο.
Moλδαβια: 1/3 των παιδιων υπολογιζεται οτι εχουν και τη μητερα και τον πατερα να εργαζεται στο εξωτερικο.
Ρουμανια:. 350 000 παιδια, συμφωνα με τη UNICEF ζουν χωρις τους γονεις τους. Aπο αυτα 126.000 εχουν και τους δυο γονεις μακρια, τα μισα απο αυτα ειναι κατω των 10 ετων!
Παρακολουθωντας τις προσωπικές και κοινωνικές επιπτώσεις του φαινομένου των Ευρω-ορφανών οι ψυχολογοι προειδοποιουν τωρα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο των παιδιών οσο και για την ευρύτερη κοινωνία, αφου μιλαμε για ενα προβλημα που ακομα δεν ξερουμε τις επιπτωσεις του και ειναι γεγονος οτι και οι δυο πλευρες υποφερουν το ιδιο.

Μαλιστα η στερηση ειναι τοσο μεγαλη ωστε ερευνες που εχουν γινει τη παρουσιαζουν σαν αναλογη της στερησης που υφισται κανεις σε περιπτωση θανατου ενος συγγενικου του προσωπου! Σοκ, αρνηση, πονος και στο τελος προσαρμογη.
Πολλα μικρα παιδια, μαλιστα, αρνουνται να μιλησουν στους γονεις τους και στο τηλεφωνο, αφου δεν τους γνωριζουν....

Σε ενα παιδικο σταθμο της Ριγας η υπευθυνη Diana Vasilane εξηγει οτι 30% των παιδιων αυτων ζουν σαν ορφανα απο γονεις και το ποσοστο συνεχως μεγαλωνει..Τα παιδια αυτα αισθανονται αποξενωμένα, πολύ ανήσυχα και εγκαταλελειμενα, αφηνουν το σχολείο και αρχιζουν ναρκωτικα και αλκοόλ. Ερευνες δειχνουν οτι τα παιδια αυτα ειναι μερικα ακομη νουμερα στατιστικων που παραπεμπουν σε αυξημενη εγκληματικοτητα, ναρκωτικα, πορνεια και εγκυμοσυνες σε μικρη ηλικια..

Ενα μεγάλο μέρος μιας γενιάς που μεγαλώνει βρισκεται σε απομόνωση, δεν εμπιστεύονται τους άλλους, εχοντας ασθενέστερους δεσμούς με τους γονείς τους. Ετσι δημιουργουνται ανασφάλειες σε μεγαλα μερη του πληθυσμου. Είναι μια ολόκληρη γενιά που υποφέρει, λέει ο Olof Risberg απο τον οργανισμο Save the Children.

Ειναι αραγε αυτη η Ευρωπη, που θελουμε για εμας και τα παιδια μας;

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια