Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΟΥ 2050

ΛΟΝΔΙΝΟ
(αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Αθόρυβο, ελαφρύ, άκρως οικολογικό και υπερπολυτελές, με τεχνολογικές ανέσεις για τον επιβάτη που ανήκουν σήμερα στην επιστημονική φαντασία, θα είναι το αεροπλάνο του κοντινού μέλλοντός μας, αν πιστέψουμε τις μακέτες που παρουσίασε η Αirbus στη διεθνή έκθεση αεροναυπηγικής του Φάρνμποροου στη Βρετανία.
Το αεροσκάφος, με το (προσωρινή) ονομασία «Concept Ρlane», αναμένεται να
πετάξει στους αιθέρες το νωρίτερο το 2030, ενώ πιο ρεαλιστική ημερομηνία θεωρείται το 2050.
Οι αεροναυπηγοί της ευρωπαϊκής εταιρείας διαβεβαιώνουν ότι θα είναι εξαιρετικά ελαφρύ και θα διαθέτει πολύ μακριά και λεπτά φτερά με κλίση προς τα επάνω, και μια ουρά σε σχήμα U.
Είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να καταναλώνει πολύ λιγότερα καύσιμα και να εκπέμπει πολύ λιγότερα καυσαέρια από ό,τι τα σημερινά αεροπλάνα, και διαφημίζεται ως απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον.
Για τη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων του, το Concept Ρlane θα χρησιμοποιεί εναλλακτικές πηγές, όπως ηλιακή ενέργεια αλλά και θερμότητα από τα σώματα των ίδιων των επιβατών.
Η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση και στις ανέσεις που θα παρέχει προς τους επιβάτες.
Τα καθίσματα θα είναι κατασκευασμένα από οικολογικά, αυτοκαθαριζόμενα υλικά τα οποία θα μπορούν να αλλάζουν σχήμα ώστε να κοιμάται ο ταξιδιώτης ακόμη πιο αναπαυτικά στις μεγάλες πτήσεις.
Ανάμεσα στις φουτουριστικές ιδέες που έχουν προτείνει οι σχεδιαστές της Αirbus: τα τοιχώματα της ατράκτου να γίνονται διαφανή με το πάτημα ενός κουμπιού, ανοίγοντας μια θέα 360 μοιρών σε γη και ουρανό από ψηλά, καθώς και ολογραφικές προβολές εικονικών ντεκόρ ώστε οι επιβάτες να μετατρέπουν την καμπίνα του αεροσκάφους σε γραφείο, κρεβατοκάμαρα ή και σε προσωπικό χώρο για ασκήσεις ηρεμίας ζεν ή σπα.
Το χρονικό όριο που έχει θέσει η Αirbus είναι το έτος 2050, αλλά οι υπεύθυνοι σχεδιασμού ελπίζουν, με τις πλέον ευοίωνες προβλέψεις και με τη συνδρομή της νανοτεχνολογίας, να έχουν έτοιμο ένα τέτοιο αεροσκάφος ως το 2030.
«Το Αirbus Concept Ρlaneαντιπροσωπεύει το απόλυτο όνειρο κάθε μηχανικού αεροσκαφών. Αφήνουμε τους σχεδιαστές μας να ξεδιπλώσουν τη δημιουργική τους φαντασία και να κατασκευάσουν το αεροπλάνο του μέλλοντος, πάντοτε με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανέσεις του επιβατικού μας κοινού» είπε ο Τσαρλς Τσάμπιον, αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Η παρουσίαση του νέου, μεγαλεπήβολου σχεδίου της Αirbus έχει εξάψει τη φαντασία των επιστημόνων. «Ενα τέτοιο αεροσκάφος θα είναι όντως εφικτό ως το 2050. 
Είναι κάτι που η πρόοδος της σημερινής τεχνολογίας μάς επιτρέπει να το οραματιζόμαστε με αισιοδοξία. 
Η άνεση με οικολογικό προσανατολισμό θα γίνει το μελλοντικό “ευαγγέλιο”βάσει του οποίου θα κινούνται όλες οι αεροπορικές εταιρείες» λέει ο μελλοντολόγος Ρόμπιν Μάνινγκ.
 true-channel

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια