Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

SIKINOS -Σίκινος χωρίς αυτοκίνητο

Ταξιδεύουμε στο μικρό κυκλαδονήσι, αφήνοντας πίσω μας το αυτοκίνητο και κάθε άλλη συνήθεια που θυμίζει τη ζωή στη πόλη.
Η μικροσκοπική Σίκινος αριθμεί 240 κατοίκους, ενώ ο κεντρικός ασφαλτόδρομος που ενώνει το λιμάνι με τη Χώρα και την Επισκοπή μόλις που φτάνει τα 8 χλμ.
Πρόσφατα, ένας δεύτερος διανοίχτηκε μέχρι την παραλία του Αγίου Γεωργίου, όμως, το αυτοκίνητο παραμένει περιττό:
υπάρχει λεωφορείο που ενώνει το λιμάνι της Αλοπρόνοιας με τη Χώρα, ενοικιάζονται μηχανάκια, βάρκες κάνουν το γύρο του νησιού, ενώ το οτοστόπ....ανθεί!
Ξεκινήστε την περιήγησή σας με έναν περίπατο στη Χώρα με τις τρεις "γειτονιές"
Το Κάστρο, το Βουνί και το Χωριό, άλλοτε τόπο εξορίας που εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο καλαίσθητα οικιστικά σύνολα των Κυκλάδων, με σπίτια που ανακαινίστηκαν με σεβασμό στην παράδοση: διακοσμητικά και χρηστικά στοιχεία από σχιστόλιθο, παλ χρώματα στα παραθυρόφυλλα και στις πόρτες, ασβεστωμένες όψεις.
Ο αρχιτεκτονικός περίπατος συνδυάζεται εξαίρετα με μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα παλιό ελαιοτριβείο (ανοιχτό Ιούλιο - Αύγουστο, τηλ: 22860 -51. 271).
Επόμενη στάση το εμπορικό κέντρο, στα στενόσακα του Κάστρου.
Καφενεία, ταβέρνες και μπακάλικα, η Σίκινος έχει τα πάντα...μόνο που μετριούνται στα δάχτυλα. Έχει και την εκκλησία της Παναγίας της Παντάνασσας στην πλατεία, ευωδιαστή από τα μελισσόκερα, με το σπάνιο επιχρυσωμένο τέμπλο και την εικόνα της Παναγίας.
Ψηλότερα, τα δρομάκια οδηγούν στους ανεμόμυλους και από εκεί σύρριζα στον γκρεμό, στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, που μοιάζει με κάστρο.
Ο θησαυρός όμως της Σύκινου είναι το σπάνιο μνημείο της Επισκοπής, ιδιόμορφο κτίσμα που γεφυρώνει εποχές, πολιτισμούς και θρησκείες. Ρωμαϊκό μαυσωλείο του 3ου αιώνα π.Χ. κατά πολλούς, ναός του Πύθιου Απόλλωνα, μετατράπηκε τον 17ο αιώνα σε ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στον οποίο προστέθηκαν ο τρούλος, η κόγχη του ιερού και ένα τρίτοξο καμπαναριό. Κοντά στην Επισκοπή θα εντοπίσετε ένα άλλο φαινόμενο, σύγχρονο αυτήν τη φορά.
Είναι το Οινοποιείο του Γιώργου Μάναλη.
Ένας μοναδικός αμπελώνας για να υπενθυμίζει το αρχαίο όνομα του νησιού, την Οινόη.
'Ενας καλαίσθητος χώρος, με θέα σε όλο το Αιγαίο, με μεζέδες από το κτήμα του ιδιοκτήτη και καλό κρασί, εξελίσσεται σε σήμα κατατεθέν του νησιού (ανοιχτά μετά τις 18.00 τηλ: 6972 -320.737).
Για κολύμπι μπορείτε να επιλέξετε εύκολες προσβάσεις, προς το λιμάνι της Αλαπράνοιας, με τις αλμύρες και τα καφέ, τον ειδυλλιακό Αγιο Γεώργιο, για τον οποίο υπάρχουν τακτικά δρομολόγια με το λεωφορείο, αλλά και το ήσυχο Διαλισκάρι, που συνδέεται με χωματόδρομο.
Διαφορετικά, ο γύρος του νησιού με βάρκα ή τα μοναπάτια θα σας προσφέρουν αρκετές εναλλακτικές, όπως τον Μάλτα, τα Σανταριναίικα, τον Αη Γιάννη και τον Αγιο Παντελεήμονα.
Η Σίκινος απέχει από τον Πειραιά 3,5 ώρες με το ταχύπλοο.
Αξίζει να ξοδευτείς στη Σίκινο για να αγοράσεις θυμαρίσιο μέλι!
Κεντρικό σημείο διάθεσης δεν υπάρχει, όμως τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα...

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια