Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αντισύλληψη: Όσα ξέρατε, ξεχάστε τα!

Καταρρίψτε τους 7 πιο κοινούς μύθους και ενημερωθείτε σωστά για να απολαμβάνετε τον έρωτα με ασφάλεια..
Πόσο σίγουρες είστε ότι έχετε ενημερωθεί πλήρως σχετικά με τις διάφορες μεθόδους αντισύλληψης;
Στο κείμενο που ακολουθεί καταρρίπτουμε τους πλέον διαδεδομένους -και γι’ αυτό επικίνδυνους- μύθους γύρω από την αντισύλληψη και αποκαθιστούμε την αλήθεια, ώστε να απολαμβάνετε τον έρωτα χωρίς φόβο και… λάθος :

1oς μύθος:Το προφυλακτικό προστατεύει 100%Αλήθεια:Η διεθνής βιβλιογραφία εκτιμά ότι προστατεύει κατά 95%. Πρακτικά, μπορεί να σκιστεί κατά τη χρήση, να τρυπηθεί από τα νύχια σας την ώρα που το φοράτε στο σύντροφό σας ή να διαβρωθεί από λιπαντικά. Τι να κάνετε:
- Χρησιμοποιείτε το από την αρχή της ερωτικής πράξης.
- Αγοράστε το από σημεία μη εκτεθειμένα στον ήλιο.
- Προτιμάτε τα προφυλακτικά, «κλασικού» σχήματος.

2oς μύθος:Μια καλή μέθοδος είναι ο υπολογισμός των ημερών
Αλήθεια:Είναι η πιο επισφαλής μέθοδος, δεδομένου ότι ο κύκλος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (κούραση, στεναχώρια, φάρμακα κ.λπ.). Εξάλλου, η εγκυμοσύνη μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου.

3oς μύθος: Μπορώ να καπνίζω κανονικά όταν παίρνω αντισυλληπτικά
Αλήθεια: Το τσιγάρο ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα. Τα αντισυλληπτικά μεγαλώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων, ειδικά σε γυναίκες που έχουν προδιάθεση. Αν καπνίζετε ενώ παίρνετε αντισυλληπτικά, αυξάνεται ακόμη περισσότερο αυτή η πιθανότητα.

4oς μύθος: Αν δεν πάρω μία φορά τα αντισυλληπτικά, θα μείνω έγκυος
Αλήθεια: Αν είναι μια από τις πρώτες ημέρες του κύκλου, υπάρχει πιθανότητα να γίνει η ωορρηξία και να συλλάβετε. Αν ξεχάσατε να πάρετε το χάπι τις τελευταίες μέρες, οι πιθανότητες είναι μικρότερες.
Προλάβετε τον κίνδυνο:
- Προγραμματίστε να το παίρνετε το πρωί. Έτσι, αν ξεχαστείτε, προλαβαίνετε να «επανορθώσετε», λαμβάνοντάς το μέσα στις επόμενες 15 ώρες. Αν έχουν περάσει περισσότερες, συνεχίστε με τη λήψη του επόμενου χαπιού.
- Για μία εβδομάδα μετά, χρησιμοποιήστε και κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης.

5oς μύθος: Το χάπι «της επόμενης μέρας» είναι αντισυλληπτικό
Αλήθεια:< Δεν είναι αντισυλληπτικό, αλλά λύση επείγουσας ανάγκης. Αν ληφθεί τις πρώτες 48 ώρες, προστατεύει κατά 95%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. αν παίρνετε αντιβιοτικά) δεν έχει αποτέλεσμα.
Για απόλυτη ασφάλεια:
- Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη του. Ίσως να έχει παρενέργειες ακόμη και κάποιους μήνες μετά, όπως αιμορραγία, αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο θρομβοεμβολικού επεισοδίου αν έχετε θρομβοφλεβίτιδα.
- Μπορεί, ακόμη, να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Οπότε, μία ώρα πριν από τη λήψη του πάρτε κάποιο φάρμακο που θα τις προλάβει.

6oς μύθος: Το «τράβηγμα» είναι αποτελεσματικό
Αλήθεια: Όσο προσεκτικός κι αν είναι ο σύντροφός σας, δεν μπορεί να σας προστατεύσει. Καταρχήν, δεν είναι σίγουρο ότι καταφέρνει να ελέγξει πάντα την εκσπερμάτισή του. Εξάλλου, και το προσπερματικό υγρό μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη.

7oς μύθος: Δεν υπάρχει περίπτωση να συλλάβω όταν είμαι αδιάθετη ή θηλάζω
Αλήθεια: Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν πιθανότητες να συλλάβετε, αν και λιγότερες. Όσον αφορά ειδικά το θηλασμό, είναι γεγονός ότι η προλακτίνη, η ουσία που προκαλεί την παραγωγή γάλακτος, εμποδίζει την ανάπτυξη ωοθυλακίων και την ωορρηξία. Παρ’ όλα αυτά, τα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης δεν παραμένουν πάντα σταθερά.
rc-cafe

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια