Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Negroni ή Americano

Στα μέσα του 19ου αιώνα, γύρω στο 1860, στο Μιλάνο, ο γνωστός κύριος Γκάσπαρε Καμπάρι, δημιουργός του ομώνυμου ποτού, διατηρούσε ένα μοδάτο μπαρ όπου σύχναζαν οι προσωπικότητες της εποχής.
Ο Γκάσπαρε, ευφάνταστος και δημιουργικός άνθρωπος, σκάρωνε κάθε τόσο ένα καινούργιο κοκτέιλ με βάση τις περισσότερες φορές, το δικό του Campari! '
Έτσι έφτιαξε και το Milan - Turin, ένα κοκτέιλ με Campari από το Μιλάνο και Cinzano βερμούτ από το Τορίνο στο οποίο συμπλήρωνε σόδα.
Το κοκτέιλ του γνώρισε μεγάλη επιτυχία και γρήγορα μετονομάστηκε σε Americano προς τιμήν των Αμερικανών τουριστών.
Όμως, και το Americano μετανάστευσε στις πέραν του Ατλαντικού ακτές και, μάλιστα, κατάφερε να ξεγλιστρήσει κατά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, μια και τότε στις ΗΠΑ Campari εθεωρείτο φαρμακευτικό ποτό!
Επειδή όμως, μόδες είναι και περνάνε, έτσι και το Americano άρχισε να ξεθωριάζει και να θεωρείται "παιδικό".
Τη χαριστική βολή του έδωσε ο Ιαν Φλέμινγκ (πατέρας του Τζέιμς Μποντ) με ένα άρθρο του στο οποίο έγραφε ότι δοκίμασε το κοκτέιλ στο μπαρ Φουκέ στο Παρίσι και το βρήκε αηδιαστικό ελαφρύ, και πάνω σ αυτό, μάλιστα, στήριξε μια ολόκληρη θεωρία για την αδυναμία των γαλλικών μπαρ. Περίπου εκείνη την περίοδο βγήκε στο προσκήνιο το Negroni, το οποίο είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του στη Φλωρεντία, στο καφέ Casoni.
 Ο δημιουργός του, κόντε Καμίλο Νεγκρόνι, για να σπάσει τη μονοτονία του αγαπημένου του Americano αφαίρεσε τη σόδα και πρόσθεσε στο ποτήρι του τζιν που έφερνε από τα ταξίδια του στην Αγγλία.
Το "Americano με τζιν ή Negroni, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, αγκάλιασε όλη τη φλωρεντιανή αριστοκρατία και σήμερα συγκαταλέγεται πια ανάμεσα στα κλασικά, διεθνή κοκτέιλ.

Οι συνταγές
Τόσο το Americano όσο και το Negroni ετοιμάζονται πολύ εύκολα, ακόμα και από αρχάριους.
* AMERICANO
4 cl Campari
2 cl Vermouth Rosso
15 cl ανθρακούχο νερό
Σε ψηλό ποτήρι ρίχνετε τα δύο ποτά πάνω στα παγάκια, προσθέτετε το ανθρακούχο νερό και ανακατεύετε ελαφρά.
Στολίζετε με μια φέτα πορτοκάλι.
* NEGRONI
2 cl Campari
2 cl Vermouth Rosso
2 cl τζιν
Παρασκευάζεται όπως ακριβώς και το προηγούμενο, απλώς αντικαταστήστε τη φέτα πορτοκάλι με μια φέτα λεμόνι.
** Αν θέλετε...
- Αντικαταστήστε το κόκκινο βερμούτ με λευκό για μια πιο μαλακιά εκδοχή.
- Με ξηρό λευκό βερμούτ και δύο σταγόνες Αγκοστούρα το Negroni σας θα γίνει πιο dry.
- Παγώστε βερμούτ και Campari και πιείτε ένα Americano χωρίς σόδα, σαν σφηνάκι.
- Χρησιμοποιήστε το καινούργιο ροζέ βερμούτ Martini Rasado, ένα αρωματικό τζιν (όπως το G-vine) και διακοσμήστε με μία φέτα πορτοκάλι και ένα φυλλαράκι μέντα.
Μ.Παπαδοπούλου- "Κ"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια