Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δεν θα απαγορευθούν οι "1000 και μία νύχτες"

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια σε μία προσφυγή που είχαν καταθέσει το Μάιο Ισλαμιστές δικηγόροι, οι οποίοι ζητούσαν την απαγόρευση του παραμυθιού "Χίλιες και μία νύχτες", το οποίο θεωρούσαν ανήθικο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mena.
Ο γενικός εισαγγελέας Αμπντέλ - Μεγκουίντ Μαχμούτ έβαλε στο αρχείο τη μήνυση που
είχαν καταθέσει οι δικηγόροι μετά την έκδοση από έναν κυβερνητικό οργανισμό μίας νέας έκδοσης του διάσημου παραμυθιού.
Οι ενάγοντες ζητούσαν την κατάσχεση της έκδοσης και τη φυλάκιση των εκδοτών επικαλούμενοι το γεγονός ότι οι σεξουαλικές αναφορές που γίνονται στο παραμύθι ενθαρρύνουν τη διαφθορά και την αμαρτία και αποτελούν προσβολή της δημοσίας αιδούς.
Ο εισαγγελέας από τη μεριά του εκτίμησε ότι το παραμύθι εκδίδεται εδώ και αιώνες χωρίς προβλήματα ενώ έχει αποτελέσει την έμπνευση αμέτρητων συγγραφέων.
Το Μάιο ο πρόεδρος του συνδικάτου των Αιγυπτίων συγγραφέων Μοχάμεντ Σαλμάουι είχε διαμαρτυρηθεί στο όνομα της λογοτεχνικής κληρονομιάς κατά της μήνυσης που είχαν υποβάλει οι ισλαμιστές δικηγόροι.
"Αυτοί που επιθυμούν να καταστρέψουν την κληρονομιά μας έχουν επιλέξει τον ίδιο δρόμο με τους ταλιμπάν, όταν οι τελευταίοι κατέστρεψαν τα αγάλματα του Βούδα", δήλωσε ο Σαλμάουι, αναφερόμενος στα αγάλματα του Βούδα στο Μπαμιγιάν του Αφγανιστάν τα οποία κατέστρεψαν οι ταλιμπάν το 2001.
Η νέα έκδοση του παραμυθιού "Χίλιες και μία νύχτες" εκδόθηκε από έναν κυβερνητικό οργανισμό που έχει και στο παρελθόν προκαλέσει επικρίσεις για τις εκδόσεις του.
Έφη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια