Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καλάμι ψαρέματος και είδη ψαρέματος

Θα προσπαθήσω σε αυτό το θέμα εδώ να αναλύσω όσο καλύτερα μπορώ, τα είδη ψαρέματος με καλάμι και την σωστή επιλογή καλαμιού ανάλογα με το είδος του ψαρέματος που θέλουμε να κάνουμε !!
Θα αναφέρω επίσης κάποιες μικρές λεπτομέρειες που. πρέπει να σας είναι γνωστές για την αγορά ενός καλαμιού !!
Φυσικά διορθώστε με όπου πιστεύετε ότι κάνω λάθος, ή συμπληρώστε με αν έχω ξεχάσει κάτι. Άλλωστε αυτό είναι το ζητούμενο σε αυτό το θέμα, η ανταλλαγή απόψεων !!

Λοιπόν το ψάρεμα με καλάμι είναι πολύ παλιά ιστορία, που έχει υποστεί αλλαγές στα υλικά κατασκευής, όχι όμως ιδιαίτερες στην φιλοσοφία !!
Τα πρώτα καλάμια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα νεροκάλαμα που βρίσκουμε πολλά από αυτά στην χώρα μας και χρησιμοποιούταν για ψάρεμα απίκο. Αργότερα κατέφθασαν τα καλάμια από μπαμπού που σαφώς ήταν πιο ανθεκτικά.
Κατόπιν ήρθαν τα πρώτα τηλεσκοπικά καλάμια που αντικατέστησαν τα προηγούμενα και ήταν κατασκευασμένα από πλαστικό. Χρησιμοποιήθηκαν και αυτά στην αρχή για ψάρεμα απίκο, αργότερα εξελίχθηκαν, μπήκε βάση για μηχανισμό και προσαρμόστηκαν δαχτυλίδια για τον έλεγχο της πετονιάς. Αργότερα ενισχύθηκαν με fiberglass, καλάμια που υπάρχουν και σήμερα και τα τελευταία καλάμια τεχνολογικά είναι τα καλάμια από ανθρακονήματα (carbon), ή με
προσμίξεις ανθρακονήματος (το ποσοστό πρέπει να αναγράφετε στο καλάμι).
Τα βασικά είδη καλαμιών - τρόποι ψαρέματος από την στεριά είναι τα παρακάτω :

1. Απίκο, είναι το πιο παλιό είδος ψαρέματος με καλάμι, γίνετε συνήθως σε λιμάνια ή σε βραχώδη ακροθαλασσιές με ένα σχετικό βάθος νερού. Σίγουρα έχετε δει ψάρεμα απίκο, είναι το κλασσικότερο ψάρεμα με ένα μακρύ καλάμι στο χέρι καρεκλάκι για ξεκούραση, καφέ και κουβαδάκι για τα ψάρια!!
Το μήκος αυτού του καλαμιού μπορεί να ξεκινήσει από τα 3-4 μέτρα (δεν προτείνεται) και φτάνει και μπορεί να ξεπεράσει (δεν προτείνεται κυρίως για αρχάριους) τα 12 μέτρα. Είναι καλάμι χωρίς μηχανισμό και δαχτυλίδια στα στελέχη του.
Η πετονιά δένει στην πάνω άκρη του καλαμιού και συνήθως είναι όσο και το μήκος του καλαμιού, ποτέ μεγαλύτερη, ούτε όμως μικρότερη από μισό με ένα μέτρο του μήκους του καλαμιού, γιατί σε περίπτωση σηκώματος από το νερό δεν θα έρχεται σε καμία περίπτωση το αγκίστρι στα χέρια μας που είναι το ζητούμενο !!
Το ιδανικό μήκος για τέτοιο καλάμι είναι πάνω από 6 μέτρα, πρέπει η απόσταση ψαρά - ψαριού να μην είναι λιγότερη και φυσικά η σκιά του ψαρά σε καμία περίπτωση να μην πέφτει στο νερό !!

2. Bolognese, Τα καλάμια αυτά είναι ένα είδος απίκο, εδώ όμως το καλάμι φέρει μηχανισμό και δαχτυλίδια !!
Το μήκος αυτών των καλαμιών αρχίζει από τα 4 - 5 μέτρα και φτάνει τα 12 μέτρα. Είναι ευκολότερα στην χρήση όσο αφορά το μάζεμα και κατέβασμα της πετονιάς, αλλά βαρύτερα και κουραστικά για το πολύωρο κράτημα του καλαμιού απίκο και είναι σαφώς ακριβότερα !!

3. Εγγλέζικο, Όπως το απίκο και το bolognese έτσι και το εγγλέζικο είναι ψάρεμα με χρήση φελλού. Τα καλάμια για το εγγλέζικο είναι λεπτά και ελαφριά με μικρή δυνατότητα ρίψης (action), ο λόγος είναι για να μήν κουράζει τον χειριστή του που βρίσκετε πολλές ώρες με αυτό αγκαλιά. Συνήθως το μήκος τους είναι από 4 - 5 μέτρα. Φέρουν πολλούς οδηγούς (δαχτυλίδια) για την σωστότερη κατανομή και χρησιμοποιείται για ψαρέματα απίκο ή για ρίψη σε κοντινή απόσταση, τόση ώστε να είναι ορατό το φελλό !!

4. Spinning, Αυτή η τεχνική ψαρέματος, είναι απλά μια συρτή από την στεριά. Τα καλάμια για αυτή την τεχνική είναι ελαφριά, δυνατά με γρήγορους μηχανισμούς και με πολλά δαχτυλίδια για το καλύτερο μοίρασμα της δύναμης. Απευθύνονται σε αρπακτικά ψάρια με μεγάλη δύναμη - αντίσταση. Το μήκος τους αρχίζει από 1,8 μέτρα και μπορεί να φτάσει τα 3,5 μέτρα. Το δόλωμα μας είναι συνήθως τεχνητό δόλωμα, γιατί το φυσικό δεν θα άντεχε τα απανωτά πετάγματα και μαζέματα.

5. Surf, Τα καλάμια που για την τεχνική αυτή χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες, α) στα σπαστά καλάμια και β) στα τηλεσκοπικά καλάμια. Τα δαχτυλίδια τώρα μπορεί να είναι δετά ή κολλητά, ή άποψη μου όπως και τον περισσοτέρων είναι ότι τα δετά δαχτυλίδια υπερτερούν σε αντοχή των κολλητών γι' αυτό προτιμούνται. Τα σπαστά καλάμια είναι μεγαλύτερης αντοχής και υψηλότερου action, υστερούν όμως στο μέγεθος που έχουν κλειστά μιας και τα βρίσκουμε μόνο δίσπαστα και τρίσπαστα, εξού βέβαια και η υψηλότερη αντοχή που έχουν από τα τηλεσκοπικά καλάμια. Το μήκος τους ξεκινά συνήθως από τα 3,6 μέτρα και φτάνει τα 5 μέτρα. Υλικό κατασκευής τους έχουν τα απλά, fiber glass και τα ακριβότερα και σαφώς καλύτερα ανθρακονήματα. Αυτά με την σειρά τους αξιολογούνται βάση της πυκνότητας που έχουν και είναι βασικό στοιχείο για αυτόν που το ψάχνει, όχι όμως και στην πράξη !!

Να μην ξεχνάμε ότι δεν κάνουν πάντα τα εργαλεία τον μάστορα !!
Στη  φωτογραφία βλέπουμε την διαφορά δετών και κολλητών δαχτυλιδιών.
Υπενθυμίζω ότι είναι σαφώς μεγαλύτερης αντοχής τα δετά δαχτυλίδια !!
Τώρα θα προσπαθήσουμε με λίγα και απλά λόγια να αναλύσουμε τα στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής για τα καλάμια του !!

Συνήθως αναγράφονται στην βάση ή στο δεύτερο στέλεχος.
1. Μπορεί να αναγράφετε η κατηγορία που ανήκει το καλάμι, π.χ. surf casting κ.λ.π. !!
2. section, είναι τα στελέχη που απαρτίζουν το καλάμι μας, π.χ. 5 section, σημαίνει ότι αποτελείται - έχει 5 στελέχη !!
3. Υλικό κατασκευής του καλαμιού, π.χ. fiber glass, carbon κ.λ.π. Αν είναι με ανθρακονήματα (carbon) πρέπει να γράφει και τη πυκνότητας είναι, ή αν είναι πρόσμιξη, το ποσοστό αυτής !!
4. length - μήκος καλαμιού ανοικτό ή και κλειστό, π.χ. 4,20m, αν αναφέρετε το μήκος κλειστό, σαφώς θα είναι το μικρό νούμερο !!
5. action ή casting weight ή κάπως έτσι, (γιατί ο καθένας το γράφει όπως θέλει) είναι η δυνατότητα ρίψης του καλαμιού μολυβιού (έρμα)σε γραμμάρια. Συνήθως αναφέρετε το μέγιστο και το κατώτατο όριο σε γραμμάρια, π.χ. 90 - 200 gr. Αν θέλουμε να
έχουμε το μέγιστο στης επιδόσεις του καλαμιού και θέλουμε να μας αντέξει λίγο καιρό παραπάνω πρέπει να τηρούμε τα γραφόμενα του action !

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια