Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πρότυπη «θεραπεία» για 105 λίθους


Το Κολοσσιαίο της Ρώμης πέφτει, η Ακρόπολη της Λίνδου στερεώνεται εξαιρετικά.
Μπορεί τα δύο μνημεία να μην έχουν απευθείας σύνδεση, εξετάζοντας όμως τις δύο περιπτώσεις πολλά και σημαντικά συμπεράσματα μπορούν να βγουν.
Το πρώτο και σημαντικότερο πως κάθε μνημείο θέλει τον άνθρωπό του.
Η Ηώς Ζερβουδάκη, που τόσο άδικα και πρόωρα σκοτώθηκε πριν από έναν χρόνο, είχε αφιερώσει τα τελευταία χρόνια της ευδόκιμης καριέρας της στη Λίνδος Αποτέλεσμα; Ενενήντα τοις εκατό του επίμοχθου έργου αναστήλωσης και συντήρησης να έχει ολοκληρωθεί.
Σύντομα θα υλοποιηθούν και τα μέρη που εκκρεμούν όπως είπε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η Αγγελική Γιαννικουρή, που τη διαδέχτηκε στην επιτροπή Λίνδου.
Η συζήτηση για τη συντήρηση του δυτικού τοίχου στον ναό της Αθηνάς έγινε σε κλίμα συγκίνησης, καθώς συνέπεσε με τη γενέθλιο ημέρα για την Ηώ Ζερβουδάκη.
Επέτρεψε να εκτιμηθεί το καλό έργο και οι σωστοί πειραματισμοί που έγιναν και γίνονται με γνώμονα, πρώτα απ’ όλα, την ασφαλή συντήρηση του αρχαίου.
Η επικεφαλής του Κέντρου Λίθου Κέλυ Κουζέλη παρουσίασε τα αποτελέσματα πιλοτικής έρευνας για τη στερέωση των λίθων, η οποία έσωσε απείρως καλύτερα αποτελέσματα από τη μέθοδο που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα.
Γενικώς, το Κέντρο Λίθου, το οποίο είναι καινοτόμο και πρωτοπόρο, δοκιμάζει μεθόδους και αποκτά τεχνογνωσία, η οποία θα μπορούσε να εξαχθεί στο εξωτερικό (βλέπε Κολοσσιαίο) με απόλυτη επιτυχία, αποδεικνύοντας πως η χώρα μας έχει σοβαρούς επιστήμονες.
Ο ναός της Λινδίας Αθηνάς είναι δωρικός αμφιπρόστυλος και διαδέχτηκε αρχαιότερο ναό, ο οποίος είχε καταστραφεί από πυρκαγιά.
Οι Ιταλοί είχαν κάνει παρατοποθετήσεις και είχαν παραλείψει να χρησιμοποιήσουν κάποια αρχιτεκτονικά μέλη όπως το κατώφλι. Όλες οι αστοχίες διορθώθηκαν πλέον, τώρα θα συντηρηθεί ο δυτικός τοίχος και θα ακολουθήσει συντήρηση τμήματος της στοάς.
Πρόκειται να «θεραπευτούν» 105 λίθοι με συνολικό εμβαδόν 93 τετραγωνικά μέτρα.
Η κ. Κουζέλη απέδειξε με αριθμούς και στοιχεία ότι η νέα μέθοδος που χρησιμοποιείται, αυτή της κολλώδους διασποράς, δεν επιφέρει το ελάχιστο πρόβλημα στους λίθους, ενώ είναι σημαντική για την αποκατάσταση συνοχής του υλικού.
Στην Ευρώπη, όπως είπε, η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως σε ψαμμιτικό υλικό και έχουν αποκατασταθεί με αυτήν ολόκληρες ακτές. Η έγκριση ήταν ομόφωνη.
Αγγελική Κώττη
artpieceart

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια