Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χαρά Νικοπούλου, η ηρωική δασκάλα.

Δύο μήνες απομένουν πλέον, ώσπου η ηρωική δασκάλα, κ. Χαρά Νικοπούλου να εγκαταλείψει το Μεγάλο Δέρειο, το Πομακοχώρι όπου επί πέντε χρόνια πρόσφερε όλο της το "είναι" για να ανακαλύψουν τα παιδιά την αληθινή ταυτότητά τους.
Αψηφώντας τους κινδύνους και τις αντιδράσεις σκληροπυρηνικών κύκλων της μειονότητας που θορυβήθηκαν από το έργο της, η 35χρονη εκπαιδευτικός βοήθησε τους μικρούς μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι Τούρκοι και το πλήρωσε πολλαπλά.
Τον Φεβρουάριο του 2008 έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από
 "τουρκόφωνα" μουσουλμάνο και λίγο αργότερα συκοφαντήθηκε από τουρκικές εφημερίδες, οι οποίες με κατασκευασμένα δημοσιεύματα την κατηγόρησαν ότι δήθεν ζήτησε από τους μαθητές της να ζωγραφίσουν τον Αλλάχ.
Και αν όλα αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αναμενόμενα, ασφαλώς δεν ισχύει το ίδιο για την απρόκλητη φραστική επίθεση που δέχθηκε η κ. Νικοπούλου τον περασμένο Μάρτιο, στο περιθώριο της εκδήλωσης του υπουργείου Παιδείας "Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση", από την ειδική γραμματέα του υπουργείου κ. Θάλεια Δραγώνα.
Λίγα λεπτά μετά τη βράβευσή της από την υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου για τη σχολική εφημερίδα "Δέρειο στη γνώση" - και αφού είχε μεταφέρει στο ακροατήριο το μήνυμα των μαθητών της "κυρία να πείτε ότι είμαστε Έλληνες, όχι Τούρκοι", - η νεαρή δασκάλα άκουσε με έκπληξη την κ. Δραγώνα να της απευθύνεται στον διάδρομο σε έντονο ύφος, να την εγκαλεί μπροστά σε τρίτους για "άσκηση πολιτικής στο χώρο του σχολείου". "Την πολιτική την ασκείτε εσείς. Εγώ δεν θα κάνω έκπτωση στις απόψεις και τον όρκο μου. Το άρθρο 16, παράγραφος 2 του Συντάγματος ορίζει ότι πρέπει να έχουμε εθνική παιδεία", ήταν η ψύχραιμη αντίδραση της κ.Νικοπούλου, η οποία είχε ζητήσει νωρίτερα να μετατεθεί σε άλλη περιοχή και πλέον ετοιμάζεται να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη. Η ίδια εξήγησε σε δικούς της ανθρώπους: "Τα παιδιά στο Μεγάλο Δέρειο γνωρίζουν πλέον γιατί είναι Πομάκοι και γιατί είναι Έλληνες". Το ανακάλυψαν μόνα τους, αναζητώντας τις ρίζες του παππού και της γιαγιάς τους. Δεν χρειάζονται, λοιπόν, καμία Χαρά".
Φύσει μετριόφρων, η κόρη του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Νικόπουλου και της δασκάλας Ευαγγελίας Νικοπούλου τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι τα άψογα ελληνικά που μιλούν και γράφουν οι μαθητές της και οι διακρίσεις που απέσπασε η μαθητική χορωδία αποτελούν καρπό της συντονισμένης δουλειάς όλων των εκπαιδευτικών του ελληνόγλωσσου προγράμματος "Αλεξάνδρα Αμπατζή, Ελπίδα Τζώρτζη, Ζαφείρω Σουμάκα κι εγώ είμαστε μια ψυχή σε τέσσερα σώματα. Αλλά το μεγάλο μπράβο ανήκει αποκλειστικά στα παιδιά του χωριού. Είμαι περήφανη που υπήρξα δασκάλα σε ανθρώπους που κρατούν άσβεστη μέσα τους τη φλόγα της Ελλάδας, παρότι το κράτος τούς έχει γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη και το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής στους καταδιώκει ανηλεώς"
Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς της Θράκης, αυτήν ακριβώς την αδιαφορία επιβεβαίωσε δυστυχώς για άλλη μία φορά η κ. Δραγώνα τον περασμένο Μάρτιο, όταν στη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή επέλεξε να συζητήσει τα προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης μόνο με μουσουλμάνους δασκάλους.
* Η ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, άρχισε το 1999 να ασκεί το λειτούργημα - όπως τονίζει η ίδια - της δασκάλας, αρχικά στο "Αριστοτέλειο Κολέγιο" και έπειτα σε δημόσια σχολεία της Ζακύνθου, της Κομοτηνής και της Αιτωλοακαρνανίας. Το σχολικό έτος 2004-05 μετατέθηκε στο μειονοτικό σχολείο του Μεγάλου Δερείου Έβρου, όπου οι Έλληνες - Πομάκοι μαθητές της δίδαξαν "μαθήματα ζωής, αξιοπρέπειας και ήθους"
Για την εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά της στο ακριτικό χωριό η κ.Νικοπούλου τιμήθηκε 16 φορές από διάφορους φορείς ( υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νομαρχία Θεσσαλονίκης κ.α.)
ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ- ΕΤ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια