Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Women are heroes - Μέσα από τα μάτια των γυναικών

Είναι μοντέλα; 
Είναι πολιτικοί; 
Είναι καλλιτέχνες; 
Όχι, Είναι η Ρεμπέκα Ντεμάν, ένα κορίτσι από τη Λιβερία που βιάστηκε και έγινε μητέρα στα 13, η Ζίπι, μια γιαγιά από την Κένυα. και η Ρενγκ, μια γυναίκα που έχει αφιερωθεί στο να βοηθά παιδιά στην Καμπότζη. Όλες τους, όμως, από. τα άγνωστα χωριά τους βρέθηκαν μέσα από τεράστιες φωτογραφίες στις όχθες του Σηκουάνα, σε κτίρια του Παρισιού, σε φαβέλες στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο.
Και όλα αυτά χάρη σε ένα νέο φωτογράφο, τον JR, που κρύβει το αληθινό του όνομα, αλλά στολίζει πόλεις με φωτογραφίες του κολλημένες έπειτα από επεξεργασία σε γέφυρες, σπίτια και μνημεία. "Women are heroes"-" Οι γυναίκες είναι ήρωες" πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι όπου έβαλε τεράστιες μεγεθύνσεις φωτογραφιών του (με έμφαση στα μάτια) στα πιο γνωστά σημεία της πόλης.
Το τελευταίο του εγχείρημα
Ο JR προέρχεται από μία μέση Γαλλοτυνησιακή οικογένεια, είναι αυτοδίδακτος και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία πριν από δέκα χρόνια επειδή αγόρασε τυχαία μια φθηνή κάμερα στο Μετρό του Παρισιού. Σήμερα αυτή η ανέμελη αλλά καθόλου ερασιτεχνική του ματιά πωλείται πολύ ακριβά. Οι φωτογραφίες του φτάνουν στις γαλλικές γκαλερί μέχρι και 12.000 ευρώ ( σε κανονικά μεγέθη φυσικά). Τα τελευταία χρόνια - με τη βοήθεια των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" και την τόλμη των 27 του χρόνων - αποφάσισε να περιπλανηθεί στον κόσμο, αναζητώντας τη γυναικεία ματιά. Στην πραγματικότητα ήθελε να δει πώς καθρεφτίζεται στα μάτια των γυναικών ο πόνος, η φτώχεια, η βία που υφίστανται.
 
Σταθμοί του η Βραζιλία, η Ινδία, η Καμπότζη, η Σιέρα Λεόνε, το Σουδάν, η Κένυα και όποιες άλλες περιοχές "φιλοξένησαν" εμφύλιες διαμάχες. Ο ίδιος συμμερίζεται απολύτως ότι οι γυναίκες είναι πάντα σε δεινή θέση: "Σε περίοδο ειρήνης πέφτουν θύματα διακρίσεων και σε περίοδο πολέμου είναι στόχοι". Για αυτό και θέλει πάση θυσία να αφήσει ένα τόνο ελπίδας. Και οι ίδιες, όμως, το έχουν ανάγκη: "Νομίζω ότι έχω και εγώ τον τρόπο να βοηθήσω". Θέλω να μιλήσω γιατί έτσι θα μάθει ο κόσμος πώς ζούμε" λέει μια πιτσιρίκα δειλά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια