Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σεισμός και καταποντισμός,ΤΣΟΥΝΑΜΙ made in Japan.

Από όλες τις φυσικές καταστροφές, η φοβερότερη και τρομερότερη είναι ο σεισμός.
Τελευταίο τραγικό παράδειγμα είναι η καταστροφή στην Χιλή.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, για το 60% των θανάτων που προκλήθηκαν από φυσική καταστροφή την περασμένη δεκαετία ευθύνεται ένας ισχυρός σεισμός.
Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τη Γη να τρέμει κάτω από τα πόδια μας;
Σεισμός προκαλείται όταν αιφνίδια απελευθερώνεται μηχανική ενέργεια από το εσωτερικό της Γης.
Τα σεισμικά κύματα που δημιουργούνται μεταφέρουν την ενέργεια του
σεισμού και κάνουν το έδαφος να χοροπηδά!
Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι οι σεισμοί ήταν θεϊκά σημάδια - συνήθως όχι για καλό.
Πολλές φορές, αντί για τη λέξη "σεισμός" χρησιμοποιείται η λέξη "Εγκέλαδος".
Ο Εγκέλαδος στην ελληνική μυθολογία ήταν ο αρχηγός των Γιγάντων, ο οποίος, αφού δολοφονήθηκε, κάθε φορά που αναστέναζε ή κινούνταν στον τάφο του προκαλούσε σεισμό ή ηφαιστειακή έκρηξη.
Πάντως, οι σεισμοί με τη μορφή που τους ξέρουμε σήμερα είναι σχετικά σύγχρονο φαινόμενο - μόλις 230 εκατομμυρίων ετών! - και προκλήθηκαν όταν ο φλοιός της Γης άρχισε να σπάει σε κομμάτια.
Καταστροφή made in Japan
Η λέξη "τσουνάμι" αποτελείται από τη σύνθεση των γιαπωνέζικων λέξεων "τσου" (λιμάνι) και "νόμι" (κύμα), δηλαδή "το κύμα του λιμανιού"
Πρόκειται για ένα βίαιο θαλάσσιο φαινόμενο που προκαλείται ύστερα από σεισμό, κατολίσθηση, πυρηνική ή ηφαιστειακή έκρηξη και κατά το οποίο μεγάλες μάζες νερού μετατοπίζονται, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν γιγάντια κύματα.
Αν αυτά φτάσουν στη στεριά, ο Θεός βοηθός!
Έχουν τέτοιο μήκος και κουβαλούν τόση ενέργεια, που καταπίνουν ό τι βρουν μπροστά τους. Η λέξη "τσουνάμι" μπήκε για τα καλά στη ζωή μας μετά το Δεκέμβριο του 2004, όταν ένα τέτοιο χτύπησε την Ινδονησία αφήνοντας πίσω του 250.000 νεκρούς και αμέτρητες υλικές ζημιές.
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια