Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γέμισαν πλαστά ευρώ όλη την Ευρώπη

 Δίκτυο διακίνησης παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων με προεκτάσεις σε όλη την Ευρώπη εξάρθρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Europol. Τα πλαστά τυπώνονταν σε συγκεκριμένο εργαστήριο της Βουλγαρίας, προωθούνταν στη Ρωσία και στην Ελλάδα και από εκεί διακινούνταν σε χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης.

Η επίσκεψη του λιθουανού επικεφαλής του τμήματος παραχάραξης της Europol, ο οποίος συνοδευόταν από τρεις ρώσους αξιωματικούς, τον
Νοέμβριο του 2008 στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, σήμανε την αρχή της αποκάλυψης του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης πλαστών ευρώ σε χαρτονομίσματα των 100 και των 200, “από τα πλέον βελτιωμένα που έχουν
κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα στην αγορά”, όπως παρατήρησε αξιωματικός της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό είναι πως ελάχιστα μηχανήματα ανίχνευσης αναγνώριζαν την πλαστότητά τους.
Οι Ρώσοι παρέδωσαν στους έλληνες συναδέλφους τους του τμήματος οικονομικών εγκλημάτων Θεσσαλονίκης στοιχεία για τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων στη χώρα τους, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν πλαστά χαρτονομίσματα αξίας 70.000 ευρώ.  Όπως προέκυψε, τα παραχαραγμένα προέρχονταν από παρτίδα 120.000 ευρώ που παρέλαβαν έλληνες ομογενείς από Βούλγαρους και τα πούλησαν στη Ρωσία.
Οι έλληνες αστυνομικοί εντόπισαν 32χρονο ομογενή από τη Ρωσία, ο οποίος εμφανίζεται στη δικογραφία ως ο εγκέφαλος του δικτύου, και άρχισαν μεγάλη έρευνα στη Θεσσαλονίκη. Στα τέλη του 2008 αστυνομικός κατάφερε να διεισδύσει στο κύκλωμα, μέλη του οποίου συμφώνησαν να του παραδώσουν πλαστά σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, αξίας 300.000. Η διαπραγμάτευση διακόπηκε ξαφνικά τον περσινό Μάρτιο, καθώς τα μέλη του κυκλώματος φοβήθηκαν το ρίσκο. Ωστόσο οι αστυνομικοί, έχοντας δείγμα παραχαραγμένου, διαπίστωσαν πως προερχόταν από την ίδια παρτίδα των 120.000 ευρώ, τμήμα των οποίων είχε κατασχεθεί στη Ρωσία, ενώ από την εξέταση των στοιχείων παρατηρήθηκε πως στο ίδιο παράνομο εργαστήριο της Βουλγαρίας “είχαν τυπωθεί τα περίπου 6.000 πλαστά που έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία διετία στην Ελλάδα”, όπως διαβεβαιώθηκε στη “Μ”.
Η συνέχιση της έρευνας αποκάλυψε πως ο 32χρονος ασχολούνταν και με τη διακίνηση ασιατών λαθρομεταναστών. Στη δικογραφία μάλιστα αναφέρονται αρκετές περιπτώσεις μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Μέχρι χθες τα ξημερώματα έγιναν συνεχείς έφοδοι σε σπίτια και συνελήφθησαν συνολικά πέντε ομογενείς, μεταξύ των οποίων και ο 32χρονος, ο οποίος όμως αρνείται τη συμμετοχή του σε όσα τον κατηγορούν, ενώ βρέθηκαν και δύο χαρτονομίσματα της ίδιας παρτίδας.
Τις εξελίξεις της έρευνας παρακολουθούσε σε όλο το διάστημα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκαν χθες οι συλληφθέντες, και άσκησε ποινικές διώξεις παραπέμποντας την υπόθεση στον ανακριτή.

Στα χέρια της Europol Η υπόθεση από χθες έχει περάσει στα χέρια των διωκτικών αρχών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν στοιχεία για το παράνομο εργαστήριο της Βουλγαρίας και δεν αποκλείεται σε συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές να γίνουν έφοδοι σε περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.  Άλλωστε, έγκυρες πηγές ανέφεραν πως το τμήμα παραχάραξης της Europol ασχολείται έντονα τα τελευταία χρόνια με πλαστά που προέρχονται από τη γειτονική χώρα, επειδή χαρτονομίσματα εντοπίζονται συνεχώς σε ευρωπαϊκές χώρες.
Αστυνομικοί της ευρωπαϊκής αστυνομίας έχουν στοιχεία πως τα παραχαραγμένα μετά την πώλησή τους σε Ρώσους διοχετεύονταν μέσω επιχειρηματιών στη Λιθουανία και από εκεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Τα ίδια στοιχεία ανέφεραν πως η αγορά των πλαστών σε τέτοιες μεγάλες παρτίδες φτάνει μέχρι και το 25%-30% της συνολικής αξίας τους. 
allday-news

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια