Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νέο Ετυμολογικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας

Ένα ετυμολογικό λεξικό, κατάλληλα συντεταγμένο, είναι από τη φύση του ένα από τα πιο ελκυστικά και αποκαλυπτικά αναγνώσματα.
Ελκυστικό και αποκαλυπτικό γιατί στην πραγματικότητα, ένα ετυμολογικό λεξικό αποτυπώνει την προέλευση και την ιστορία των λέξεων μιας γλώσσας και φυσικά, μέσα από τις λέξεις τις έννοιες που συνέλαβε και εξέφρασε γλωσσικά ένας ολόκληρος λαός.
Την προέλευση, λοιπόν, και την ιστορία των λέξεων της Νέας Ελληνικής Γλώσσας αποτυπώνει ο πρώην Πρύτανης, Επίτιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Γ. Μπαμπινιώτης στο νέο του Λεξικό.
Το νέο Λεξικό "εξετάζει¨την αρχή των λέξεων, δηλαδή αναζητά την ετυμολογίας τους. Έτσι, με την αναγωγή στην αληθή προέλευση της λέξης αποκαλύπτεται και φωτίζεται η πρωταρχική σύλληψη της λέξης, αυτή που οδήγησε στη συγκεκριμένη σημασία της. Άλλωστε όπως σημείωσε ο κ. Μπαμπινιώτης, αποτελεί γενικότερη παραδοχή ότι η γνώση περνάει αναπόφευκτα μέσα από τη σημασία των λέξεων και μέσα από τις πρώτες έννοιες που αποκαλύπτονται με την ετυμολογία.
Με το νέο Λεξικό οι λέξεις διασταυρώνονται ετυμολογικά οριζόντια (στην ίδια γλώσσα) και κατακόρυφα (σε συγγενείς γλώσσες). Δεν υφίσταται "ετυμολογική μοναξιά"! Όλα αυτά είναι φανερά στον αναγνώστη του νέου Ετυμολογικού Λεξικού, το οποίο - από μια σταθερή πεποίθηση του συγγραφέα - δεν περιορίζεται σε απλές ξηρές πληροφορίες που θα ενδιέφεραν μόνο τον ειδικό, αλλά αποτυπώνει την προέλευση και την ιστορική πορεία κάθε λέξης της ελληνικής γλώσσας με πληροφορίες, συνδέσεις, συγκρίσεις και σχόλια που ενδιαφέρουν κάθε ομιλητή.
Ας σημειωθεί ότι για το τεράστιο πλήθος των λέξεων της γλώσσας μας, που ανάγονται στην Αρχαιότητα ή στο Βυζάντιο ή ακόμα και σε νεότερους χρόνους, ο συγγραφέας του νέου Λεξικού δεν περιορίζεται - όπως συνήθως συμβαίνει - στο να δηλώνει μία λέξη ως αρχαία ή μεσαιωνική κλπ, αλλά δίδει πλήρεις ετυμολογικές πληροφορίες και γι αυτές τις λέξεις, δηλ. για όλες τις λέξεις της σημερινής γλώσσας μας. Κατά τον κ. Μπαμπινιώτη είναι σημαντικό να γνωρίζει ο αναγνώστης ότι αυτή η εκείνη η λέξη που χρησιμοποιεί σήμερα πρωτοαπαντά στον Όμηρο, στον Αισχύλο, στον Θουκυδίδη, στον Πολύβιο ή στο Ευαγγέλιο ή σε έναν Βυζαντινό χρονογράφο κ.α. και ποια σημασία είχε αρχικά, που ενδεχομένως άλλαξε στην ιστορική της πορεία.
Επειδή καμία γλώσσα στον κόσμο, δηλαδή οι άνθρωποι που την μιλούν δεν ζουν χωρίς επαφές με άλλους λαούς, άλλους πολιτισμούς, άλλους γλωσσικούς κόσμους, το πιο συνηθισμένο φαινόμενο σε κάθε γλώσσα άρα και στην Ελληνική είναι οι δάνειες λέξεις, που είναι εμφανείς και στο νέο ετυμολογικό Λεξικό, όπως είναι εμφανείς και οι αντιδάνειες λέξεις και η μεγάλη κατηγορία των ελληνογενών ξένων λέξεων, οι οποίες αποτελούν προσφορά του ελληνικού γλωσσικού πολιτισμού στις άλλες γλώσσες.
Τέλος, ιδιαίτερο γνώρισμα αυτού του Ετυμολογικού Λεξικού είναι ότι διαβάζετε από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη που περιλαμβάνει.
ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια