Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η τέχνη της ίασης του Ιπποκράτη στα "περί διαίτης"

Ιπποκράτης: Καθοδηγήσεις για το περπάτημα και το λουτρό.
Στα ιπποκράτεια συγγράμματα "Περί διαίτης" και "Περί διαίτης οξέων", που αποτελούν πολύτιμα ντοκουμέντα για την τέχνη της ίασης του 5ου π.Χ. αιώνα, διαβάζουμε ενδιαφέρουσες καθοδηγήσεις παντοτινής επικαιρότητας.
Τονίζει ο Ιπποκράτης :

"Οι περίπατοι είναι φυσικές ασκήσεις. Περίπατος μετά το φαγητό στεγνώνει το στομάχι και το σώμα και δεν επιτρέπει στην κοιλιά να σωρεύσει πάχος...Οι περίπατοι, πολύ νωρίς το πρωί, βοηθούν το αδυνάτισμα, κάνουν την περιοχή του κεφαλιού ελαφρά και ζωηρή, την ακοή εξαιρετική και απελευθερώνουν το στομάχι. Βοηθούν το αδυνάτισμα γιατί το σώμα κινούμενο, θερμαίνεται, η υγρασία αραιώνεται και μέρος αυτής εκβάλλεται με την αναπνοή" (Περί διαίτης 2,62).

Για το λουτρό κάνει μια ωραιότατη περιγραφή:
"Το λουτρό κάνει καλό σε πολλές ασθένειες. Αν όμως γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, η βλάβη που μπορεί να πάθει ο ασθενής δεν είναι μικρή. Είναι απαραίτητος ένας στεγασμένος χώρος, χωρίς καπνό και ακόμα άφθονο νερό για ένα συχνό αλλά όχι βίαιο λούσιμο..
Ο λουόμενος να είναι ήσυχος και σιωπηλός, να μην κάνει τίποτα ο ίδιος, μα άλλοι πρέπει να του χύνουν το νερό και να τον καθαρίζουν. Να έχουν έτοιμο άφθονο νερό και να τον ξεπλένουν με ταχύτητα. Καλύτερα να χρησιμοποιούν σφουγγάρια παρά σκληρές βούρτσες και η επάλειψη του σώματος να γίνεται ξανά και ξανά μ ένα σφουγγάρι, ώσπου να στεγνώσει τελείως και να μην αφήνονται να παγώσουν ούτε τα άκρα, ούτε το κεφάλι, αλλά ούτε και το υπόλοιπο σώμα. Δεν είναι ανάγκη να κάνει κανείς λουτρό αμέσως μετά το φαγητό ή το ποτό, ούτε όμως να τρώει ή να πίνει αμέσως μετά το λουτρό...
Γενικά το λουτρό ωφελεί περισσότερο στις πνευμονίες παρά στους υψηλούς πυρετούς. Πράγματι μαλακώνει τον πόνο στα πλευρά, στο στήθος και στην πλάτη, μειώνει την καταρροή και υποβοηθά την απόχρεμψη, διευκολύνει την αναπνοή, ανακουφίζει και ξεκουράζει γιατί μαλακώνει τις αρθρώσεις και την επιδερμίδα.
Ακόμα βοηθάει στην ούρηση, απομακρύνει το βάρος από το κεφάλι και υγραίνει τα ρουθούνια...
Δεν πρέπει να κάνουν λουτρό σε κάποιον που είναι αδύναμος, σε όποιον υποφέρει από ναυτίες ή κάνει εμετούς, ούτε σ αυτόν που βγάζει με τον εμετό χολώδεις ουσίες ή σ αυτόν που αιμορραγεί από τη μύτη εκτός αν το αίμα είναι ελάχιστο" (Περί διαίτης οξέων , 65-67) Βασίλης Χατζηβασιλείου.
ΚΩ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια