Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω ΕΛΤΑ ;

Σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, « αρμόδιο διευθυντικό στέλεχος των ΕΛΤΑ για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» έχει οριστεί από τις 21/7/2004 πρόσωπο, που είναι ταυτοχρόνως και υπεύθυνο για τη διεύθυνση Εργασιών Χρηματοοικονομικών Προϊόντων, στην οποία υπάγονται τα συστήματα μεταφοράς κεφαλαίων». Είναι δηλαδή, το
πρόσωπο αυτό «και ελέγχον και ελεγχόμενο», παρότι αυτό απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία για την πρόληψη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το ίδιο πόρισμα-βόμβα της Τραπέζης της Ελλάδος διαπιστώνει ότι τα τελευταία χρόνια τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), ακολουθούν διάτρητες διαδικασίες που διευκολύνουν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Επιθεωρητές της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΤ, μετά επιτόπιο έλεγχο στα ΕΛΤΑ και ειδικότερα στις υπηρεσίες που ασχολούνται με τη μεταφορά χρημάτων, διαπίστωσαν πληθώρα ελλείψεων και παρατυπιών.
Συγκεκριμένα, κατέγραψαν ότι στα ΕΛΤΑ υπάρχουν σήμερα, όχι ένα και δύο, αλλά... 40 «παράθυρα» που ευνοούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μέσω και των διεθνών συνεργασιών που έχει ο οργανισμός για τη μεταφορά χρημάτων σε όλον τον κόσμο.
Υπενθυμίζεται, ότι τα ΕΛΤΑ σε συνεργασία με την εταιρεία Western Union αναλαμβάνουν την ηλεκτρονική μεταφορά έως 6.000 ευρώ την ημέρα σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται μόνο σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε εταιρείες. Επίσης, σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό σύστημα διεθνών πληρωμών «Eurogiro» τα ΕΛΤΑ αναλαμβάνουν τη μεταφορά έως 2.500 ευρώ σε μετρητά ημερησίως και έως 12.500 ευρώ, εφόσον πρόκειται να γίνει αυτόματη πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό. Ακόμα, τα ΕΛΤΑ διακινούν χρήματα και με ταχυδρομικές επιταγές (έως 6.000 ευρώ την ημέρα, ανά πελάτη).
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα των επιθεωρητών της ΤτΤ, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2009, «η κανονιστική συμμόρφωση των ΕΛΤΑ και ειδικότερα τα συστήματα πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις».
Τα ευρήματα
Ειδικότερα, για το διάστημα από το Νοέμβριο του 2007 έως τον Αύγουστο του 2008, εντοπίστηκαν από τους επιθεωρητές (και προηγουμένως και από τον εσωτερικό έλεγχο των ΕΛΤΑ), συνολικά 5.765 συναλλαγές αξίας άνω των 10,5 εκατ. ευρώ, τα στοιχεία των οποίων ήταν ελλιπή! Για παράδειγμα, σε διάφορες εντολές μεταφοράς χρημάτων δεν υπήρχε καν το ονοματεπώνυμο του αποστολέα (ήταν κενά), ενώ υπήρχαν μόνο η χώρα αποστολής, το όνομα του παραλήπτη και το ποσό των χρημάτων!
Ακόμα, εντοπίστηκαν 39.600 συναλλαγές με ποσά άνω των 1.000 ευρώ, στις οποίες είχε καταγραφεί ανύπαρκτη διεύθυνση κατοικίας των πελατών. Σε άλλες 6.000 συναλλαγές υπήρχε ψεύτικος αριθμός δελτίου ταυτότητας. Επίσης, εντοπίστηκαν συναλλαγές συνολικού ύψους 283.000 ευρώ, 22 πελατών, οι οποίοι παράτυπα έκαναν πάνω από μια συναλλαγή σε μια μέρα προς τον ίδιο παραλήπτη, από το ίδιο ταχυδρομικό γραφείο! Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η αποστολή την ίδια μέρα δεύτερου εμβάσματος προς τον ίδιο παραλήπτη.
Από τον έλεγχο που έγινε σε χειρόγραφες καρτέλες με λογαριασμούς πελατών, δεν υπήρχαν τα απαραίτητα έγγραφα πιστοποίησης των στοιχείων τους, ακόμα και για λογαριασμούς που άνοιξαν μέσα στο 2009! Για παράδειγμα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπήρχε ο Α.Φ.Μ. των πελατών ή ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας. Ακόμα, από πληθώρα παραστατικών καταθέσεων δεν προκύπτει εάν ο καταθέτης είναι ο κάτοχος-δικαιούχος του λογαριασμού ή τρίτο πρόσωπο.
Επιπλέον, εντοπίστηκε περίπτωση πολλαπλών εισερχομένων εντολών, μέσω της υπηρεσίας Western Union, με κοινό παραλήπτη, οι οποίες σε χρονικό διάστημα 6 μηνών ανήλθαν στο ποσό των 400.000 ευρώ! «Πρόκειται -τονίζεται στο πόρισμα- για χαρακτηριστική περίπτωση ασυνήθους-ύποπτης συναλλαγής, η οποία δεν είχε εντοπιστεί από τα ΕΛΤΑ, δεν είχε διερευνηθεί και δεν είχε συνταχθεί σχετική αναφορά...»
Μόνο για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2009 οι επιθεωρητές της ΤτΤ εντόπισαν λίστες Ελλήνων και αλλοδαπών αποστολέων μεγάλων χρηματικών ποσών, που φτάνουν έως και τις 350.000 ευρώ ανά άτομο! Κι αυτό όταν ο αριθμός των εργασίμων ημερών ανά μήνα (20 μέρες) δεν δικαιολογεί την αποστολή τόσο υψηλών ποσών. Μάλιστα, ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά εμφανίζονται να διακινούν μεγάλα ποσά και τους δύο μήνες!
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε εδώ,ότι ο υπεύθυνος Δ/ντης είναι πλέον εκτός ΕΛΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ και όχι γιατί χρεώθηκε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απομακρύνθηκε εξ αιτίας αυτού του γεγονότος.
Βέβαια το λόγο έχει τώρα ο εισαγγελέας.
Η ζημιά όμως που υπέστει η επιχείρηση είναι πολύ μεγάλη, καθόσον έχει καταγραφεί ως διακινητής βρώμικου χρήματος.
Εμείς αναμένουμε να σκάσουν και άλλα γεγονότα, και άλλες ιστορίες, και άλλα αρνητικά φαινόμενα των GOLDEN BOYS του ΕΛΤΑ, μόλις αναλάβει η νέα Διοίκηση (Αμήν).
Δεν φωνάζουμε τυχαία ότι ο νέος Δ/νων Σύμβουλος δεν πρέπει να έχει παρελθόν στην επιχείρηση και ο νοών νοείτο. paspaase.gr pak-elta

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια