Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πώς να απαλλαγείτε από τις ψείρες

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που έγινε στη Βρετανία, οι ψείρες είναι η δεύτερη αιτία που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους γονείς μετά τη μηνιγγίτιδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ» μελέτες έχουν καταδείξει ότι κάποια στελέχη ψείρας δεν σκοτώνονται από τα περισσότερα προϊόντα ευρείαςκυκλοφορίας.
Υπολογίζεται ότι περί τα 3 εκατομμύρια το χρόνο κολλούν ψείρες, ενώ υπό μελέτη βρίσκεται εάν τα ενοχλητικά ζωύφια προκαλούν ή μεταδίδουν κάποιες ασθένειες στον άνθρωπο, ενώ παράλληλα εγείρονται ανησυχίες για δυνητικό κίνδυνο υγείας που μπορεί να προκαλέσει η εφαρμογή των αντιφθειρικών προϊόντων.
Μάλιστα το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας έχει ονομάσει τις 31 Οκτωβρίου, 31 Ιανουαρίου και 15 Ιουνίου «Εθνικές Ημέρες Καταπολέμησης των Παρασίτων».
Και αυτό για να προτρέψει τους γονείς να ελέγξουν τα κεφάλια των παιδιών για ψείρες και κόνιδες, προκειμένου να προλάβουν την «επιδημία».

Εύκολη και ταχεία μετάδοση
Σχολείο και μετά οι πετσέτες, χτένες και βούρτσες που μοιραζόμαστε και ο απογευματινός ύπνος του μικρού στο κρεβάτι διευκολύνουν τη μετάδοση της ψείρας. Και αυτό συμβαίνει διότι οι ψείρες πρώτα εξαπλώνονται και αργότερα αρχίζουν τα δίνουν τα πρώτα συμπτώματα, που είναι η έντονη φαγούρα. Επιπλέον,
είναι σχεδόν αόρατες, αφού τα ενήλικα έχουν μήκος 3-4 χιλιοστά και αλλάζουν ανάλογα το χρώμα τους. Μπορεί να είναι καστανές, καστανόξανθες ή μαύρες. Πιο εύκολα εντοπίζονται οι κόνιδες, δηλαδή τα αβγά τους, που είναι άσπρες και κολλάνε 5-10 χιλιοστά από τη ρίζα της τρίχας. Τα σημεία που «συχνάζουν» πρώτα είναι αυχένας, κρόταφοι και γύρω από τα αυτιά.

Τρόποι να τις απομακρύνεται
Ένα μεταλλικό χτενάκι βοηθάει να ξετρυπώνετε τα παράσιτα και να ξεκολλάτε τις κόνιδες. «Ωστόσο υπάρχουν αρκετά ειδικά προϊόντα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά σε παιδιά. Μάλιστα καλό θα ήταν να γίνει μία επαναληπτική - προληπτική θεραπεία 7 ημέρες μετά την πρώτη, ώστε να σκοτωθούν και τα τελευταία παράσιτα που βρίσκονταν μέσα σε αβγά και έχουν εκκολαφθεί» λέει η παιδοδερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου.
Το σίγουρο είναι ότι θα διευκολύνει στον έλεγχο του δέρματος και στην αφαίρεση των κόνιδων. Για να απαλλαγείτε, όμως, θα χρειαστεί θεραπεία με ειδικό σαμπουάν. Οι κόνιδες ανοίγουν κάθε επτά ημέρες και κάθε έντομο παράγει 100 έως 200 κόνιδες, γι’ αυτό εάν μετά την πρώτη θεραπεία έχουν επιβιώσει κάποιες θα τις καταπολεμήσετε ώστε να απαλλαγείτε οριστικά από το πρόβλημα. Για να μην ξαναεμφανιστούν, δεδομένου ότι στο σχολείο ο κίνδυνος υπάρχει πάντα, είναι απαραίτητη μια προληπτική αγωγή.

Το σύνδρομο της συνεχούς μόλυνσης
Ο προληπτικός πόλεμος κατά των ψειρών, είναι απολύτως περιττός. Εάν στο σχολείο η επιδημία συνεχίζεται, καλό είναι να ελέγχετε το κεφάλι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα αιθέρια έλαια λειτουργούν ως εντομοαπωθητικά, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να το αποδεικνύουν αυτό. Με δυο λόγια ο ορίζοντας δεν είναι καθόλου φωτεινός. Αγωγή με δραστικά σαμπουάν για όλους και γενική απολύμανση στο σπίτι. Σεντόνια και πετσέτες πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο στους 90ο βαθμούς, τα ρούχα στους 60ο.
Αν και οι κόνιδες ζουν μόνο 48 ώρες μακριά από το ανθρώπινο δέρμα, για να μην επιβιώσουν, βάλτε σε καραντίνα όλα τα λούτρινα παιχνίδια. Κλείστε τα σε πλαστικές σακούλες για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες. Θα πλένετε τα χτένια και τις βούρτσες σε ένα λεκανάκι με νερό και το θεραπευτικό σαμπουάν. Επιπλέον, στα παιδιά, όμως, μπορεί η φθειρίαση να κατεβεί μέχρι τα βλέφαρα και να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα, γιατί το μικρό θα ξύνεται, ίσως και με βρώμικα χέρια, μολύνοντας τον επιπεφυκότα.

Γιατί ένα καλό ντους δεν αρκεί
Η αρχή της ασφυξίας είναι η ίδια για όλα τα θεραπευτικά προϊόντα. Αλλά εδώ υπάρχει μια αμφιβολία: είναι αλήθεια ότι οι ψείρες, όταν λουζόμαστε με ένα κανονικό σαμπουάν ή ακόμη και όταν κολυμπάμε στην πισίνα, δεν πεθαίνουν γιατί ζουν σε συνθήκες άπνοιας; Δεν χρειάζεται καν «να κρατήσουν την αναπνοή τους» απλούστατα γιατί το μπάνιο ποτέ δεν διαρκεί πάρα πολύ. Για το έντομο είναι ένας μικρός τραυματισμός, αλλά επιβιώνει. Σαν να ρίχνουν σε εμάς μια δυνατή ριπή νερού.
Οι κόνιδες είναι τόσο βαθιά αγκιστρωμένες στον ιστό της τρίχας που, ακόμη και με το νερό δεν ξεκολλάνε. Επιπλέον υπάρχει άλλος ένας παράγοντας που πολλοί υποτιμούν. Οι ψείρες γενικά είναι λίγες, αλλά πολλαπλασιάζονται με τρομερούς ρυθμούς. Στη μόλυνση είναι ο αριθμός των κόνιδων που μετράει εις βάρος μας. Οι επιστημονικές ερμηνείες αντί να μας καθησυχάζουν, εντείνουν το άγχος μας για τις ψείρες. Με δυο λόγια ποια στρατηγική είναι η σωστή για να καταπολεμηθεί οριστικά το πρόβλημα; Να συνεχίζουμε να ελέγχουμε το τριχωτό της κεφαλής των παιδιών μας και εάν βρούμε κάποιον ανεπιθύμητο επισκέπτη να ενημερώσουμε αμέσως το σχολείο.
τα ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια