Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Σταμάτης Βελλίδης 1928-2021

Πέθανε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Βελλίδης – Είχε πλούσια αντιστασιακή δράση αλλά και χειρίστηκε επιτυχώς την κρίση του 1987
Ο Σταμάτης Βελλίδης (Κορνοφωλιά Έβρου, 1928-Αθήνα 2 Νοεμβρίου 2021) ήταν στρατηγός εν αποστρατεία του ελληνικού Στρατού Ξηράς που διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ (1986 – 1989) και αρχηγός ΓΕΕΘΑ (1989 – 1990).
Μετά την αποστρατεία του, έγινε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ). Υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Χαραλαμπόπουλου.
Η επιλογή για τη Σχολή Ευελπίδων δεν ήταν αναμενόμενη και αυτονόητη.Από τη στιγμή που μπήκε θεωρούνταν ότι θα κάνει μια λαμπρή σταδιοδρομία. Κι έτσι έγινε.
Έφτασε στην αρχηγία των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού διατέλεσε αρχηγός ΓΕΕΘΑ την περίοδο 1989-1990.Είχε προηγηθεί μια εξαιρετικά πετυχημένη θητεία του ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) την περίοδο 1986-1989.

Γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Κορνοφωλιά του νομού Έβρου, κοντά στο Σουφλί. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) ως ανθυπολοχαγός του Μηχανικού.
Ως αξιωματικός συμπλήρωσε τις σπουδές του σε διάφορα στρατιωτικά σχολεία, στη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Είναι επίσης πτυχιούχος της Σχολής Τεχνικών Αξιωματικών Μηχανικού (ΣΤΕΑΜΧ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών).
Υπηρέτησε ως επιτελής και διευθυντής επιτελικών γραφείων διάφορων Μονάδων και Σχηματισμών, καθώς και του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής της Διεύθυνσης Μελετών του ΓΕΣ, διευθυντής Δ΄ Κλάδου ΓΕΣ, διοικητής της ΧΙ Μεραρχίας Πεζικού, διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού και γενικός επιθεωρητής Στρατού.
Διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ από το Δεκέμβριο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989, και αρχηγός ΓΕΕΘΑ από τον Ιούλιο του 1989 ως τον Μάιο του 1990, οπότε αποστρατεύτηκε.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγός ΓΕΣ, κινητοποίησε αποτελεσματικά τον Στρατό Ξηράς κατά την κρίση του 1987 με την Τουρκία, έχοντας ως άμεσους συνεργάτες τον Α΄ υπαρχηγό ΓΕΣ και γενικό επιθεωρητή Στρατού αντιστράτηγο Μιλτιάδη Λάσκαρη, και τον διευθυντή Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγο Δημήτριο Λαυρεντάκη.
Το 1993 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Έβρο, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Διετέλεσε στη συνέχεια πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ) από το 1993 ως το 1997.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια