Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι 🍆🍆

.
Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες μικρές καθαρισμένες
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από 3 λεμόνια
4 κούπες νερό (1 λίτρο)
2 ξύλα κανέλας
10 γαρύφαλλα
αμύγδαλα όσες είναι και οι μελιτζάνες
1 χούφτα αμύγδαλα καβουρδισμένα (προαιρετικά) για το σιρόπι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα σε μία κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε να βράσουν για 1 λεπτό, σουρώνουμε και καθαρίζουμε τη φλούδα. Βάζουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στο γκριλ ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφού έχουμε καθαρίσει και πλύνει καλά τις μελιτζάνες, με ένα μικρό μαχαιράκι κάνουμε μία πολύ μικρή σχισμή κατά μήκος της (ίσα που να χωράει το αμύγδαλο, αν είναι μεγαλύτερη τα αμύγδαλα θα βγουν έξω κατά το βράσιμο. Αυτό το λάθος εγώ το έκανα γι'αυτό το επισημαίνω). Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μία μεγάλη λεκάνη με νερό, προσθέτουμε το χυμό από τα δύο λεμόνια και το αφήνουμε να σταθούν για μία ώρα. Για να μείνουν οι μελιτζάνες βυθισμένες τις σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο.
Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν περίπου 5'-6'. Εγώ και εδώ έβαλα ένα βαρύ πιάτο για να μείνουν βυθισμένες.
Τις σουρώνουμε και ρίχνουμε αρκετές φορές κρύο νερό για να κρυώσουν γρήγορα. Μετά τις αφήνουμε στο κρύο νερό για τρεις ώρες αλλάζοντας το νερό κάθε μία ώρα Σουρώνουμε ξανά τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι για όλο το βράδυ να στραγγίξουν καλά. Την επομένη απλώνουμε τις μελιτζάνες σε μία πετσέτα και τις αφήνουμε για μία ώρα να στεγνώσουν καλά. Βάζουμε μέσα σε κάθε μελιτζανάκι στη σχισμή που έχουμε κάνει από ένα αμύγδαλο. Μπορούμε και να μην βάλουμε καθόλου στις μελιτζάνες και να ρίξουμε όλα τα αμύγδαλα στο σιρόπι. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει για 10' από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός. Ρίχνομαι τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5' περίπου. Σβήνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε μέσα στο σιρόπι για 10-12 ώρες.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά προσθέτουμε τα μυρωδικά, το χυμό από 1 λεμόνι, μία χούφτα αμύγδαλα καβουρδισμένα και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Εάν σε αυτό το χρόνο οι μελιτζάνες έχουν μαλακώσει πολύ και το σιρόπι δεν έχει δέσει, βγάζουμε με προσοχή με μία τρυπητή κουτάλα τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το βράσιμο ώσπου να δέσει το σιρόπι. Μετά ξαναβάζουμε τις μελιτζάνες μέσα και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα και αφήνουμε να κρυώσουν για 24 ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια