Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εμβόλιο covid-19 για… ψεκασμένους

Κινέζοι ερευνητές ξεκίνησαν τις δοκιμές ενός πρωτότυπου εμβολίου κατά της covid-19, το οποίο χορηγείται με… ψεκασμό! Τα αποτελέσματα των δοκιμών φάσης 1 δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, προκαλώντας αίσθηση.

Οι δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο. Στη συγκεκριμένη δοκιμή φάσης 1, που έγινε στο νοσοκομείο Zhongnan, πρακτικά δοκιμάστηκε η ασφάλεια, ανοχή και ανοσογονικότητα του νέου, πειραματικού, εισπνεόμενου εμβολίου. Συνολικά, στην τυχαιοποιημένη μελέτη πήραν μέρος 130 εθελοντές.

Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν το γονίδιο της πρωτεΐνης-ακίδας («Spike») του αρχικού κορωνοϊού (Wuhan), σε έναν αδενοϊό τύπου 5, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε «όχημα» για τον εμβολιασμό. Ο αδενοϊός (Ad5-nCoV) λοιπόν χορηγήθηκε υπό μορφή «εκνεφώματος», μέσω «νεφελοποιητή», αλλά και με ενδομυϊκή ένεση για λόγους σύγκρισης.

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν το εξής: «Το σκεύασμα ήταν καλά ανεκτό και δύο δόσεις του εκνεφώματος προκάλεσαν την ίδια ανταπόκριση όσον αφορά την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων, με εκείνη της ενδομυϊκής ένεσης. Σε όσους έλαβαν την ενδομυϊκή ένεση, μια «ενισχυτική» εισπνεόμενη δόση 28 μέρες αργότερα, προκάλεσε εξίσου ισχυρή ανταπόκριση. Η αποτελεσματικότητα και η σχέση κόστους-αποτελέσματος του εισπνεόμενου εμβολίου, θα πρέπει να εκτιμηθεί σε μελλοντικές έρευνες».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια