Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΤΙΜΠΑΛ μελιτζάνας

Εντυπωσιακό μεσογειακό τιμπάλ μελιτζάνας με ρύζι και κιμά.
Μπορούμε να το δούμε σε πολλές μορφές σε ορθογώνια ή στρόγγυλη φόρμα, ντυμένο με μελιτζάνες εξωτερικά και μέσα με τη χρυσαφένια πλούσια, γέμιση.

ΥΛΙΚΑ
3-4 μελιτζάνες φλάσκες
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
250 γρ ρύζι Καρολίνα
2 αυγά
1 κγ αλάτι
¼ κγ πιπέρι
4 ΚΣ φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
280 γρ γραβιέρα τριμμένη
Για τον κιμά:
400 γρ μοσχαρίσιο κιμά
1 ΚΣ ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
30 ml λευκό κρασί
1 ξυλάκι κανέλα
½ κγ αλάτι
1/8 κγ πιπέρι
½ κγ μπαχάρι
1 κιλό ντομάτες τριμμένες
1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
ΟΔΗΓΙΕΣ
Πλένω τις μελιτζάνες, αφαιρώ το κοτσάνι τους και τις κόβω σε οριζόντιες φέτες λεπτές (πάχους 3 χιλ περίπου). Τις αλατίζω και τις βάζω σε ένα σουρωτήρι για 30-60 λεπτά να κατεβάσουν τα υγρά τους. Τις ξεπλένω καλά με νερό, τις αφήνω να στραγγίξουν και τις ταμπονάρω με χαρτί κουζίνας.
Βάζω στο τηγάνι 1 εκ ελαιόλαδο σε ύψος, το ζεσταίνω σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και τις τηγανίζω λίγες λίγες. Τις βγάζω πάνω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σε μια κατσαρόλα βάζω νερό να βράσει. Το αλατίζω και ρίχνω το ρύζι που έχω πρώτα ξεπλύνει με νερό. Το αφήνω σε μέτρια ένταση να σιγοβράζει για 13-15 λεπτά.
Μόλις ετοιμαστεί το στραγγίζω.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο και καβουρδίζω τον κιμά. Τον πιέζω με την κουτάλα για να γίνει σπυρωτός και όταν αλλάξει το χρώμα του (γίνεται πιο ανοιχτό) ρίχνω το κρεμμύδι το σοτάρω για 2 λεπτά και προσθέτω το σκόρδο για 1 λεπτό.
Τα σβήνω με λίγο κρασί και το αφήνω να εξατμιστεί.
Ρίχνω τις ντομάτες, τον πελτέ και τα καρυκεύματα, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι. Ανακατεύω καλά και αφήνω σε χαμηλή ένταση, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα να βράσει για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί ο κιμάς.
Όταν ετοιμαστεί αφαιρώ το ξυλάκι της κανέλας.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα 2 αυγά. Προσθέτω το ρύζι, το βασιλικό, τη γραβιέρα και τον κιμά και τα ανακατεύω πολύ καλά.
Για το στήσιμο του φαγητού παίρνω μια φόρμα ορθογώνια ή στρόγγυλη και την καλύπτω με λαδόκολλα.
Απλώνω μέσα της τις μελιτζάνες στα τοιχία περιμετρικά να τα καλύψω όλα.
Έπειτα τη γεμίζω με το μείγμα του μπολ και ισιώνω την επιφάνεια του.
Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C, στις αντιστάσεις για 35 λεπτά.
Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να σταθεί 5 λεπτά και στη συνέχεια το αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα.
Γαρνίρω πάνω του με φρέσκο βασιλικό και γύρω του με πράσινη σαλάτα ή ντοματίνια.
Σερβίρω αμέσως.

ΤΙΠ:
Για ένα τραπέζι μπορώ να το έχω προετοιμάσει όλο και να μένει μόνο το τελικό του ψήσιμο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια