Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ENHMEΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Τηλεκπαίδευση πανελληνίως σε όλες τις βαθμίδες για 2 εβδομάδες
Ακόμα 8 περιοχές μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο»
Τηλεκπαίδευση σε όλα τα σχολεία, καθώς επίσης παράταση του lockdown για την Αττική, την Θεσσαλονίκη και όσες ακόμα περιοχές βρίσκονταν στο «βαθύ κόκκινο», συν την προσθήκη 8 επιπλέον περιοχών σε αυτή την κατηγορία, ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ειδικότερα, είπε ότι μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών αποφασίστηκε η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες, σε όλη την Ελλάδα.
Επισήμανε ότι σε «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι περιφέρειες Αττικής, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Άρτας και Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Σάμου, Λευκάδας, ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου και ο δήμος Ανωγείων.
Από αύριο Σάββατο εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» ως και 22 Μαρτίου, οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, αλλά και οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και ο δήμος Σκιάθου.
Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»). 

Καθαρά Δευτέρα
Για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, είπε ότι δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στα υφιστάμενα μέτρα, σημειώνοντας ότι το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού μπορεί να το κάνει κάποιος εντός του οικείου δήμου του. Πρόσθεσε δε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει κανονικά.
Ο αναπλήρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ερωτηθείς σχετικά διαβεβαίωσε ότι «ούτε έγινε, ούτε γίνεται καμία επιλογή ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ». Η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική αγγίζει το 92%.
Στο 4,5% ο δείκτης θετικότητας – 20.000 ενεργά κρούσματα
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε «το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται παρά τα αυστηρά μέτρα», σημειώνοντας ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.100 κρούσματα. Τόνισε ότι ο δείκτης θετικότητας υπερέβη πλέον το 4% και σήμερα ανέρχεται στο 4,5%.
Mίλησε δε για περιοχές στις οποίες έφτασε ακόμη και το 7%, σημειώνοντας ότι τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 20.000.
Όπως είπε, στην Αττική υπάρχει αυτή τη στιγμή 10.000 ενεργά κρούσματα (8.500 την περασμένη εβδομάδα), ενώ όπως τόνισε «στο κόκκινο» βρίσκεται ο Πειραιάς, που συνεχίζει να επιβαρύνεται.
Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε τη μείωση των ανθρώπων άνω των 80 ετών, που νοσηλεύονται πλέον στις ΜΕΘ. Αυτό το απέδωσε στη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Η ίδια υπογράμμισε ότι παραμένει «ανοδική η πορεία του επιδημιολογικού κύματος», η οποία οφείλεται «σε συγχρωτισμό σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός».
Πρόσθεσε δε ότι «έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 12.000 κρούσματα λόγω του εμβολιασμού», ενώ υπογράμμισε ότι «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca θα συνεχιστεί».
«Βλέπουμε το φως που είναι πια ορατό, αυξάνει την αγωνία μας, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας χαλαρώνει», τόνισε.

Πάνω από το 1 ο Rt
«Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζοντας τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη, προσέθεσε.
Καλυτερη εικόνα, είπε ο καθηγητής, περιμένουμε από την ερχόμενη Πέμπτη.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στη μείωση των επαφών μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας. 

Κρούσματα
Σε 2.405 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 49 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 6986.
Σε 521 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.
Για ακόμη μία ημέρα η πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική, με 1.137 νέες μολύνσεις.

Στα 235 τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.
Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 47.557 τεστ (μοριακά και rapid), ενώ η θετικότητα ανέρχεται σε 5,05% (από 5,13% χθες). 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια