Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Matthew Whitaker τυφλός πιανίστας με απίστευτο ταλέντο

Ο Μάθιου Γουίτακερ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παιδί-θαύμα, όχι μόνο γιατί παίζει τζαζ πιάνο για το κοινό από τα 11 του χρόνια, αλλά γιατί το κάνει ενώ είναι τυφλός.
Ο Γουίτακερ γεννήθηκε με αμφιβληστροειδοπάθεια που εμφανίζεται σε πρόωρα μωρά, κατάσταση που εξελίχθηκε σε τύφλωση. Αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε να αναπτύξει ένα μουσικό ταλέντο ασύλληπτο. Ο νεαρός, που κατάγεται από το Χάκενσακ του Νιου Τζέρσεϊ, γνωρίστηκε με τη μουσική στην ηλικία των τριών όταν ο παππούς του του έδωσε ένα μικρό Yamaha keyboard.
 
“Έπαιζε το “Twinkle, Twinkle, Little Star” αλλά το έπαιζε και με τα δύο χέρια», είπε στο «60 Minutes» ο πατέρας του Γουίτακερ. «Ο Ματ έπαιζε τις συγχορδίες και τη μελωδία του τραγουδιού που άκουσε ταυτόχρονα. Χωρίς να έχει κάνει μάθημα και χωρίς να του έχει δείξει κανείς», όπως διευκρίνισε.

Στην ηλικία των 9 έμαθε πώς να παίζει το όργανο Hammond Β3 και από τα 11 γυρίζει τον κόσμο για να δείξει το ταλέντο του, ενώ ο Ι8χρονος σήμερα Γουίτακερ εμφανίστηκε στο φεστιβάλ τζαζ μουσικής της Νέας Ορλεάνης, την άνοιξη του 2020.
Η οξεία αντίληψή του στη μουσική έχει προκαλέσει την προσοχή μιας ομάδας επιστημόνων υπό το δρα Τσαρλς Λιμπ, που θέλησαν να μελετήσουν τον εγκέφαλό του για να κατανοήσουν πώς απέκτησε το ταλέντο του στη μουσική. Ο Γουίτακερ μεταφέρθηκε σε μια εγκατάσταση μαγνητικής τομογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όπου τον έβαλαν σε έναν σαρωτή με ένα μικρό πληκτρολόγιο και του ζήτησαν να παίξει ό,τι ακούσει, ενώ η συσκευή θα λάμβανε εικόνες του εγκεφάλου του. Ξεκίνησαν με διαλέξεις και πέρασαν στη μουσική. Ενώ έπαιξαν οι διαλέξεις, ο Λιμπ παρατήρησε ότι δεν υπήρχε δραστηριότητα στον οπτικό φλοιό. Αλλάζοντας το ακουστικό ερέθισμα σε μουσική, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο φλοιός στην περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται οπτικές πληροφορίες ενεργοποιείται, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλός του χρησιμοποιεί την περιοχή του ιστού που δεν διεγείρεται από την όραση, για να τον βοηθήσει να αντιληφθεί τη μουσική, όπως εξήγησε ο δρ Λιμπ στο «60 Minutes».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια